Vinexperten tipsar – 4 lyxigare vita viner från spanska västkusten

Vinexperten Robert Jensen från Gassås Wine berättar om hans favoritdruva Albariño och tipsar om 4 viner som passar till olika smaker och mat.

Sommaren är strax här och då är det dags att se sig om efter lite goda vita viner. Vi har frågat vinexperten Robert Jensen från Gassås Wine om hans favoriter till olika maträtter och smak. Svaret blev Albariño från nordvästra Spanien. 

Ett av de absolut trevligaste sommarvinerna jag vet görs på druvan Albariño från Rías Baixas i nordvästra Spanien. Stilen på dessa viner kan vara från lätta, friska och lätt pärlande till fylligare, oljiga viner med inslag av persika och grapefrukt.

De lite friskare varianterna passar helt perfekt till skaldjur eller lättare fiskrätter, medan de kraftigare varianterna fungerar utmärkt till fiskgrytor, stekt fisk eller rätter på ljust kött.

Men även som ett sällskapsvin av yppersta klass. Alltså allt man kan önska sig av ett vitt vin till sommaren.

Druvan har odlats i nästan tusen år på den spanska västkusten i Galiciens vindistrikt Rías Baixas. Druvorna ger en måttlig alkoholhalt, med en frisk och hög syra. Det klassiska ståltankslagarde varianterna kan lätt liknas vid stilen av Sauvignon blanc från Nya Zeeland med sina aromatiska och fruktiga toner.

Gillar du däremot lite mer kraftiga, komplexa och oljiga viner så ska prova de varianter som lagras på ekfat. Druvans egenskaper anpassar sig helt lysande till ekfatet och driver upp viner som kan mäta sig till stora rätter.

Bodega Granbazan är absolut en av de bästa bodegorna i Rias Baixas och deras tolkning och skapande av druvan Albariño är lysande och mångfacetterad. Bodegan bildades 1981 och ligger i dalen Salnés i hjärtat av Rias Baixas.

Låt oss nu dyka ner i fyra stilar på druvan Albariño.

GRANBAZÁN etiqueta Verde 2019 (179 kr/flaska), är deras enklaste variant som fermenteras på ståltank för att få den där rena och krispiga stilen som man vill åt. Vinet har sedan lagrats på sin jästfällning i 4 månader.

Stilen är väldigt floral (blommig). Medium fylligt vin med en underbar syra.

GRANBAZÁN etiqueta Ambar 2019 (219 kr/flaska), påminner till viss del om Verde, fast här får du lite mjukare och krämigare toner. Även detta vin fermenteras till fullo på ståltank, men lagras 8 månader på sin jästfällning vilket gör att vinet får en lite rundare stil med inslag av melon och äpplen. Syran är knivskarp vilket matchas underbart med de färska frukttonerna. Avslutet är långlivat och glimrande.

GRANBAZÁN Limousin 2017 (319 kr/flaska), kliver in i vinmakarens andra stil på druvan Albariño. Fermenteringen är på ståltank, men lagringen sker på stora franska ekfat i 6 månader. Detta innebär mer tyngd i vinerna med mogen frukt, ektoner och kryddor.

Vi har även bytt växtläge och tagit druvor från gårdens högre område på 1000-1200 meter, med vinrankorna i snitt 36 år gamla, vilket är 10 år äldre än tidigare viner.

Granbazán Don Álvaro De Bazán (339 kr/flaska), är ytterligare en underbar tvist på och uttryck i vinmakeri. Vinet fermenteras på ståltank. Druvorna kommer även dessa från de höga kullarna. Den stora skillnaden är att vinet sedan lagras 36 månader på sin jästfällning. Detta skapar en stor rondör och komplexitet i vinet med stor mineralitet.

Tonerna är mogen citrus, orkidéer, mineraler och honung. Avslutningen är mycket floral.

Det är väldigt svårt att sätta fingret på ett visst vin som ens favorit bland de fyra. Dom har så pass stora skillnader i stil, där alla har sina styrkor och användningsområden. Men älskar du sommaren och älskar du fisk och skaldjur… Då ska du absolut testa Bodega Granbazán.

Om Robert Jensen på Gassås Wine
Robert har 15 år av erfarenhet inom restaurangbranschen där han har arbetat med vin och kafferostning. De senaste 10 åren har han arbetat som vinrådgivare på olika vinfirmor i Sverige och från årsskiftet har han gått in som delägare i Gassås Wine.

Gassås Wine är en vinbutik på nätet som erbjuder premiumviner från hela världen, där du får personlig service och hemleverans till dörren av de viner du beställer.

Läs gärna mer om Gassås Wine på deras hemsida.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.