stockholm-under-stjärnorna-en-helhetsupplevelse-ovanför-stockholms-takåsar
Foto: Stockholm under stjärnorna

Guide till Stockholms bästa takbarer

Uteserveringar i all ära men ibland vill man ha lite utsikt och uppsikt också. Vi bjuder på en synnerligen välkurerad lista på ett gäng takbarer i Stockholm som är värda ett besök nu när det äntligen börjar bli varmt.

1. TAK
Adress: Brunkebergstorg 4

Inte bara utsikten är hänförande på TAK – även musiken lämnar avtryck. (Alla som såg Soichi Teradas fantastiska spelning förra året vet precis vad vi talar om.) Lokala och internationella DJ:s och artister uppträder med jämna mellanrum och fokus ligger trevligt nog främst på icke-kommersiella akter.

2. Stockholm under stjärnorna
Adress: Brunkebergstorg 2-4
Granne med TAK hittar man Stockholm under stjärnorna. Med sina 1200 kvadratmeter finns det med stor sannolikhet möjlighet att hitta en sittplats där man kan unna sig ett glas vin – med ett förhoppningsvis inte alltför stort påslag så klart. Allt på rafflande 47 meters höjd.

3. Scandic Continental
Adress: Vasagatan 22

Mittemot Centralstationen ligger Scandics takbar, med en minst sagt spektakulär utsikt över Riddarfjärden. Barmeny finns såklart för den som känner sig lite “peckish” framåt småtimmarna.

Barrio har häftig atmosfär med utsikt över Hornstull. Bild: Hornhuset

4. Barrio
Adress: Långholmsgatan 15B (Hornstull)
Precis som ordet ”Barrio” betyder, är Hornhusets takbar ett vattenhål för just ”grannskapet” att hålla till på under årets mindre kalla månader. Perfekt för den som vill spana efter sotarmössor och väskor från BACK när man befinner sig på gaffel- och knivsöder.

5. Mosebacketerassen
Adress: Mosebacke Torg 3
Så nära man kommer en tysk Biergarten i Stockholm vågar vi påstå. Mosebacketerassen erbjuder utsikt över Saltsjön och uppsikt över turister från kontinenten som förvånas över märkliga svenska ölpriser och rökförbud.

Winery Rooftop Terrace är en av de bästa i världen enligt Forbes. Foto: Christian Bergenstråhle

6. The Winery
Adress: Rosenborgsgatan 20, Solna (Järva krog)
Tidningen Forbes hade med Vinbaren The Winery Hotel i Solna på sin topp-10 lista över nya takbarer på hotell för ett tag sedan. Bara det är ju ett kvalitetstecken. Ett annat kvalitetstecken är även vinlistan på detta omtalade boutiquehotell som säkerligen faller mången vinälskare i smaken. À votre santé!

7. Dramatenterassen
Adress: Nybroplan
Ovanför entrén till anrika Dramatenhuset erbjuds du utsikt över Nybrokajen och Strandvägen. Ett perfekt ställe att sippa på en cocktail och diskutera Dramatens bråkstakar i goda vänners lag. Har man tur får man kanske även en glimt av väldrillade Beridna Högvakten när de marscherar mellan Kavallerikasern och Stockholm slott.

8. Scandic Sjöfartshotellet
Adress: Katarinavägen 26 (Slussen)
Kanske inte lika flådigt som nybyggda Scandic Continental måhända, men helt klart värt ett besök om man befinner sig i krokarna av Slussen. Lighthouse Bar ger dig möjligheten att beundra utsikten över Gamla stan och Djurgården, samtidigt som du knäcker en kall en. Vsg för tips.

9. Slakthuset
Adress: Slakthusgatan 6 (Globen)
Sedan sommaren 2015 har Klubbstockholm vallfärdat till Slakthusets 600 kvadratmeter stora takterass för att lyssna på minimaltechno och dricka kall öl i plastglas. Trätrall och ungdomsfylla i vacker symbios, helt klart värt ett besök.

10. Seaside Bar
Adress: Södermälarstrand Kajplats 16
Seaside bar är förvisso mer durk än tak, men utsikten är likväl hänförande. Fartygets tidsbegränsade bygglov har dessvärre löpt ut och i skrivande stund är det något oklart om vi även denna sommaren har chans att njuta av en inte alltför överprissatt kall öl och solnedgångar över Riddarfjärden. Moderna livet håller tummarna för att allt går vägen.

11. Off Opera
Adress: Gustav Adolfs torg (Kungliga Operan)
Finfin utsikt i anrik miljö – what’s not to like? Vill man gå vidare efter en kväll på terassen hittar man lägligt nog Off Opera i samma hus, startad av klubbprofilen Payman Dehdezi som tidigare drivit klubbar som F12, Laika och 2.35:1 på Berns.

På somrarna bjuder Ljunggren på en dold takterrass en våning upp i gallerian, dekorerad med palmer och flamingos. Foto: Fredrik Rollman

12. Ljunggren
Adress: Götgatan 35
Ljunggren i Brunogallerian har serverat sushi till hungriga hipsters sedan tidernas begynnelse. Vad många kanske inte vet är att restaurangen även har en liten men naggande god takterass där man kan ta ett glas efter att man köpt på sig alldeles för dyra plagg på Whyred och Aplace en trappa ner. Terassen är en oas mitt i city där barhäng och mingel pågår fram till sent på kvällen. Torsdag-lördag spelar DJ:s från och med kl 17. 

13. Blique by Nobis
Adress: Gävlegatan 18
Stadens senaste hotelltillskott har fokus på arkitektur, design och andra estetiska uttryck. Byggnaden är ursprungligen ritad av Sigurd Lewerentz och nu omvandlad av Wingårdhs arkitekter.

14. Urban Deli Takpark
Adress: Sveavägen 44
Takparken fylls av ett italienskt torg, sydamerikanska paraplydrinkar, en fransk apelsinlund och gästspel från hela världen. I gångarna kommer serveringsvagnar att rullas runt med lättare tilltugg, öl, vin och drinkar för att stilla alla typer av sug – precis som i ett flygplan.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.