Sommarens glass – frisk och uppfriskande jordgubbssorbet med citron och mynta! Gör gärna dubbelsats och frys in hälften av degen, så är det bara att ta fram och sleva upp till efterrätten eller en varm dag! Kan inte bli så mycket bättre, eller vad tycker ni?
Ingredienser
- 1 kruka mynta (spara några enstaka blad till dekoration)
- 5 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 500 g frysta jordgubbar
- Rivet skal och citronsaft från ½ citron
- Penséer eller syrener till dekoration
Instruktioner
- Börja med att skala av myntan från alla blad.
- Koka sedan upp vattnet med bladen och låt sjuda i cirka fem minuter.
- Lägg fram jordgubbarna så att de hinner bli halvtinade.
- Använd sil för att få bort bladen och spara vattnet. Lägg i socker och låt koka upp tills sockerkristallerna löst upp sig.
- Lägg vattnet med sockret i en bunke så att det svalnar.
- Mixa de halvt tinade jordgubbarna tillsammans med citron tills det bildats en slät puré.
- Blanda ihop de mixade jordgubbarna tillsammans med myntavattnet.
- Lägg ner allting i en plastburk och ställ in i frysen i cirka 2 timmar, så att sorben inte fryser helt.
- Ta fram sorben och vispa med elvisp så att den blir fluffig, ställ tillbaka i frysen cirka en timme till och vispa därefter en gång till.
- Ställ sedan in sorben i minst 8 timmar eller över natten.
- Ta ut den ungefär 20 minuter innan servering så att den inte är för hård.
- Forma med glasskopa till kulor.
- Dekorera med myntablad och penséer eller syrener.