Psykologen: så minskar du stressnivån

Stressnivån hos oss människor ökar konstant. Men att dra ner på stressen kan vara lättare sagt än gjort. Psykologen Åsa Kalyani Rudehill ger hennes tips för att finna mer ro i livet. 

Åsa-Rudehill

Hitta det som gör dig glad och närvarande – och gör mer av det.

För mig har en enkel form av meditation, som inte kräver en massa ansträngning, varit en sådan highway till ett inre lugn. Vi vet egentligen hur det känns när vi gör något som är i linje med våra hjärtan – det känns så skönt och ger direkt så mycket kraft och glädje.

Men det är helt förståeligt om detta känns svårt, eftersom vi spenderar så mycket tid till att tänka ut våra problem. Vi är så vana vid att tänka så att bara sätta sig ner och pröva meditera, med förväntan om att alla tankar ska sluta komma, kan ibland vara mer stressande. 

När jag jobbar med stressade människor hjälper jag dem att sortera det viktiga, vi bygger en plan innehållande olika verktyg för att kunna uppnå vår målsättning.

På beteendeplan handlar det ofta om att lära sig att sätta gränser på jobbet, sänka kraven, säga ifrån och liknande. På tankeplan handlar det om att byta ut negativa tankar mot konstruktiva och stöttande tankar liknande ”det är okej att göra fel” eller ”jag gör alltid mitt bästa, utifrån mina resurser”.

Att arbeta med tankar kan verka kontraproduktivt när man upptäckt meditationens effekt, men det är ofta först när klienten så kommit ”ovanför ytan” igen, som sinnet vågar släppa tankeapparaten och på så sätt kan märka effekten.

Läs mer om Åsa och få information om hennes klasser och kurser - både inom yoga, meditation och psykologi

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.