Lider du av PMS? Läkarna tipsar om hur man kan lindra besvären

Att ha PMS kan vara olidligt och påverka både en själv och sin omgivning. Läkarna på Mobila Doktorn hjälper oss att reda ut.

PMS är en förkortning som många känner sig bekanta med och den används i dagligt tal i allt från glåpord till försvarstal. Men vad innebär PMS? Vad kan man själv göra och när går det från att vara återkommande halvtrista dagar till ett behandlingskrävande syndrom?

Vad är egentligen PMS?

Menscykeln har flera svängar där olika könshormon utsöndras i olika stor grad. Mellan ägglossning och menstruationen stiger hormonet progesteron i kroppen. Vid PMS, Premenstruellt Syndrom, har man besvär under denna period och symtomen lindras inom några dagar efter man får mens. Man vet inte exakt vad det beror på, men det är tydligt att de kvinnor som lider av PMS har en en oönskad effekt av normala fluktuationer i menscykeln.

Vid PMS, Premenstruellt Syndrom, har man besvär under denna period och symtomen lindras inom några dagar efter man får mens.

Både kroppsliga och psykiska besvär

Vanliga PMS-symtom innefattar både kroppsliga och psykiska besvär. Oftast känner man sig extra ilsken, ledsen eller att man vill dra sig tillbaka socialt. Svullnadskänsla i kroppen och ledvärk är vanligt och man kan även uppleva koncentrationsstörningar, huvudvärk, aptitförändringar och sömnstörningar.

Om den beskrivningen stämmer in, att symtomen påverkar det dagliga livet markant samt att besvären återkommer cykel efter cykel, då kan man ha PMS.

För att diagnosen PMS ska kunna ställas krävs flera diagnoskriterier och man bör göra en undersökning. Om man misstänker att man lider av PMS är det bra att skriva dagbok under minst två menscykler, där man dagligen registrerar fysiskt och psykiskt mående i förhållande till sin mens. 

Behandling av PMS

De flesta har en mild grad av besvär som inte påverkar vardagslivet markant. För dessa individer rekommenderas att man provar sig fram med vad som lindrar besvären. Bara att genom dagbok kartlägga sina besvär kan hjälpa till med ökad förståelse (både för sig själv, sin partner och andra runtomkring). Fysisk aktivitet hjälper vissa, likadant är det med flera naturpreparat och tillskott. Studier har visat att tillförsel av kalcium gett viss positiv effekt, man måste då ta doser motsvarande 500–1200 mg dagligen.

Många får i sig stora mängder koffein via kaffe, the och energidrycker. Hos forskarna råder det viss oenighet angående koffein men i flera studier har det visat sig att mängden koffein man får i sig korrelerar med svårigheten av PMS- besvär. Även stora mängder alkohol kan försämra besvären. Akupunktur har visat sig kunna ge upp till 50 % förbättring av PMS- besvär och går i dagsläget att hitta i de flesta större städer i Sverige. 

I flera studier har det visat sig att mängden koffein man får i sig korrelerar med svårigheten av PMS-besvär

PMDS – en allvarligare PMS

Vid så kallad PMDS (Premenstruellt dysforiskt syndrom), som kortfattat kan beskrivas som en allvarligare form av PMS, påverkas livet markant. Då kan läkemedelsbehandling komma att bli aktuellt. Antidepressiva läkemedel som tas mellan ägglossning och mens har god effekt på besvären. 

Vid PMDS, en allvarligare form av PMS, påverkas livet markant.

Mekanismen vid egentlig depression och depression orsakad av PMS skiljer sig åt. Antidepressiva läkemedel vid vanlig depression ger inte effekt så snabbt – snarare mår många sämre första tiden efter medicininsättning. Dock ger det i princip direkt effekt vid depressiva besvär orsakade av PMS.

Andra läkemedel som visat sig vara hjälpsamma är vätskedrivande läkemedel, det fungerar främst mot svullnad men faktiskt också i viss grad mot psykiska besvär. Även speciella läkemedel som frisätter ett hormon som heter gonadotropin kan hjälpa, men har dessvärre biverkningar som benskörhet och kan därför inte användas som en långvarig behandling.

För vissa hjälper det att helt enkelt inte ha mens, det vill säga att förlänga cykeln med hjälp av preventivmedel. 

Sammanfattningsvis kan man säga att besvärande symtom innan mens är väldigt vanligt. Det är få som behöver läkemedelsbehandling men känner man att besvären påverkar det dagliga livet finns det hjälp att tillgå. Man bör då kontakta sin husläkare för fortsatt rådgivning i första hand. Vill man på ett tryggt sätt träffa en läkare i hemmet för att diskutera sina besvär och eventuell medicinering kan man boka en läkare hos Mobila Doktorn www.mobiladoktorn.se

Av läkare Mateusz Balut, specialist i allmänmedicin

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.