Så håller du ditt hem svalt under varma sommardagar

I samarbete med Tado

Sommaren har varit varm så här långt i hela landet och intresset för luftkonditionering har varit rekordstort i Sverige i år. Att bara slå på ac:n räcker dock inte. Här presenterar tado fyra grundläggande tips på vad man ska tänka på under en varm sommar om man har införskaffat en luftkonditioneringsapparat.

Håll en genomsnittlig rumstemperatur

Ett av de vanligaste misstagen som ofta görs är att slå på luftkonditioneringen när det är mycket varmt, vilket orsakar plötsliga temperaturförändringar i rummet som uppnår en låg temperatur under specifika tider på dygnet. Denna vana har inte bara en inverkan på elförbrukningen utan orsakar också obalanser i kroppstemperaturen. Såsom anges i regleringen av termiska installationer i byggnader rekommenderas därför en konstant medeltemperatur mellan 24° C och 26° C.

Lämna inte apparaten på hela natten

Att inte kunna sova på natten är ett av de största problemen under sommaren. Att alltid ha på sin luftkonditioneringsapparat kan dock orsaka torrhet i näsan och uttorkning, vilket tillsammans med avsaknaden av utbyte av luft eller det faktum att apparaterna inte är noggrant rengjorda kan leda till allergier, astma, rinit eller andra reaktioner i immunsystemet. Därför är det också viktigt att ta hänsyn till ovanstående råd och försöka hålla en regelbunden temperatur inomhus när man sover.

Tado, smarta termostater för hemmet.

Använd smarta luftkonditioneringsfunktioner

Om luftkonditioneringsapparaten inte har intelligenta funktioner, köp till en extern styrenhet som gör det möjligt att hålla rätt temperatur samt schemalägga när din anläggning ska användas (och inte användas). Med hjälp av en smart klimatkontroll kan man automatiskt stänga av maskinen när ingen är hemma. Och även dra nytta av väderförhållanden för maximal komfort och bättre ekonomi.

Dra nytta av god hemisolering

Hemmets isolering spelar roll när man kontrollerar temperaturen hemma, det gäller inte minst dörrar, fönster och golv. Ju bättre isolering, desto större upprätthållande av ett behagligt klimat hemma. Dessutom rekommenderas att ventilera rum under de svalare perioderna på dagen som på morgonen eller på kvällen. Detta för att säkerställa bättre luftkvalitet. Till exempel om ett fönster är öppet och ingen är hemma. Så kan smarta klimatanläggningar upptäcka det och meddela användaren för att undvika att energi slösas bort.

Kort sagt, det finns många enkla saker du kan göra för att klara av värmeböljor på bästa möjliga sätt. Och få ut det mesta av luftkonditioneringen. När vi utnyttjar teknik för att göra våra liv enklare blir värmeböljan mer uthärdlig.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.