Så ställer du in rätt temperatur hemma

Alla rum behöver inte vara lika varma!

Tado tillverkar smarta termostater för hemmet

Nu när kylan slagit sig fast i Sverige kan det vara svårt att få till rätt temperatur i hemmet. Vi har alla individuella krav på temperaturen hemma. Vissa vill ha det svalt, andra föredrar när det är något varmare. Den perfekta rumstemperaturen som passar alla existerar helt enkelt inte. Men det är samtidigt bra att känna till det faktum att olika rum i hemmet gott och väl kan ha olika temperaturer beroende på vad rummet används till.

Vad är då den bästa temperaturen för varje rum? Att få till ett temperaturmässigt trivsamt hem handlar mer om att värma upp och ventilera effektivt – snarare än att bara låta värmen stå på hela dagen. Det finns dock några riktlinjer man kan följa menar Tado som tillverkar smarta temperatur termostater för hemmet.

Vardagsrum – 20 till 22 °C

För de flesta är vardagsrummet hjärtat i hemmet. Det är platsen att samlas på kvällarna och på helgerna. Således måste den uppfylla de högsta kraven på mysighet och komfort, särskilt i ett familjehem. Den genomsnittliga vardagsrumstemperaturen bör vara cirka 21 °C. Detta ger lite utrymme för justeringar efter dina mycket personliga behov. Medan 20°C bara kommer att vara perfekt, kommer andra inte att känna sig helt bekväma förrän 22 °C har uppnåtts.
Vardagsrummet är det viktigaste rummet i hemmet och bör ha en behaglig temperatur som passar alla.

Badrum: 21 till 24 °C

På grund av den höga luftfuktigheten som orsakas av varmt vatten har badrummen en ökad risk för mögelangrepp, så din badrumstemperatur bör aldrig bli för låg. Se till att den fuktiga badrumsluften byts ut regelbundet genom att öppna fönster eller använda ett ventilationssystem. Ett badrum utnyttjas endast under vissa tider på dagen så ett tips kan vara att schemalägga en lämplig temperatur under de tider som badrummet används som mest.

Kök: 18 till 20 °C

Köket innehåller naturligt fukt från oss när vi både andas och framförallt när vi lagar mat. Risken för att denna fukt kan sätta sig på de kalla ytterväggarna och uppmuntrar mögeltillväxt kan minimeras genom rätt uppvärmningsvanor. Varm luft kan absorbera fukt bättre än kall luft. Därför är det viktigt att värma upp regelbundet och inte stänga av uppvärmningen helt i köket. Detta för att förhindra att rumsluften svalnar för mycket. Samtidigt minskar korrekt och regelbunden ventilation fuktigheten i rummet.
I köket hjälper varmluften till att absorbera fukt från när vi andas och lagar mat så att den inte sätter sig i väggarna.

Sovrum: 16 till 18 °C

Det finns många faktorer som kan påverka sömnkvaliteten. En av dem är definitivt rumstemperatur. Om ditt sovrum är för varmt eller för kallt kan din sömn påverkas av detta. Grundregeln är att en lägre sovrumstemperatur gör att du kan återhämta dig bättre, något som även ger en positiv effekt på prestation dagen efter. Att hålla temperaturen i ditt sovrum runt 18 °C är en bra riktlinje. Du kan alltid justera några grader uppåt eller nedåt om du känner för det så klart, det viktigaste är att du sover gott.
I barnrummet är det extra viktigt att hålla koll på temperaturen så att den är behaglig för barnet.

Barnkammare: 18 till 20 °C

Spädbarn och småbarn blir oftare sjuka än vuxna, eftersom deras immunsystem inte är fullt utvecklat än. En behaglig medeltemperatur är därför att rekommendera. Nyfödda barn ska aldrig bli för varma så det är en bra idé att hålla ett vakande öga på rumstemperaturen. Detta görs enklast med hjälp av smarta hem-lösningar som kan övervaka dina rum.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.