Sarah Häger bytte till startup efter 15 år på ett storbolag

Foto: Jens C Hilner

Sarah Häger är civilekonom. Hon har arbetat sex år inom området open banking och totalt femton år på Nordea. Nyligen bytte hon jobb och kommer nu att vara ansvarig för expansionen på startupföretaget Enabling Banking för Skandinavien och de tysktalande länderna. Här berättar Sarah om hur det var att gå från ett storbolag till en startup och hon ger även tips till andra som också vill göra karriärbyte.

Sarah inleder med att förklara att eftersom hon har varit så länge som femton år i ett storbolag så hon visste hon inte riktigt vad hon kunde förvänta sig av hur det skulle vara att jobba i en startup. I ett bolag som visserligen inte är så stort ännu, men som har stora planer för framtiden.

Allt är okänt och det är svårt att i förväg planera på samma sätt som i ett storbolag där man lägger planer för flera år i taget. Det är alltid utmanande att byta företagskultur menar hon. Det är viktigt att lära sig förstå de nya koderna i kulturen och att placera in nyanserna så det blir lätt att navigera i företaget.

– Jag behöver även förändra prioriteringarna hos mig själv. I storbolag lägger du 90 % på internt arbete och 10% på externt. I litet bolag är det tvärtom.

Kan det vara bra att göra karriärbyten även om man trivs på ett jobb?

– Du breddar dina vyer oerhört och växer väldigt mycket. Du får helt nya perspektiv och infallsvinklar du inte sett innan. När jag flyttade till Tyskland hade jag en liknande förändringsresa med många utmaningar med kulturskillnader under det första året. Efter ett par år när kulturen var bekant såg jag tillbaka på hur fort jag hade vuxit och allt jag lärt mig, säger Sarah Häger.

Vad kan risken bli om man bara kör på i gamla hjulspår?

– Ångern och känslan att man har missat en rolig möjlighet. Jag har haft som motto i livet att försöka att inte tacka nej till erbjudanden om jag inte verkligen måste. Både för att försöka vara sann mot mig själv och mina önskningar av livet men också för att känna att jag gör det som gör mig lycklig. Även om jag själv varit osäker på om jag klarat av det så har jag påmint mig själv om att jag inte skulle fått erbjudandet om de/den chefen inte hade trott på mig från början, säger Sarah Häger.

Tips till dig som också funderar på att byta spår men inte riktigt vågar

  • Fundera på vad det värsta är som kan hända om du gör förändringen och vad som i så fall är din backup plan. Fundera sedan igenom hur du tror du kommer känna om ett par år, när du genomfört förändringen. Om bilden av hur det ser ut om två år är positiv för dig så kör! När du har ett mål och en back up plan så kan det vara lättare att genomföra.
  • Gör en slags målbild av framtiden. Det gör ofta förändringen i sig enklare att genomföra, enligt hennes erfarenhet. Om du får ett erbjudande så betyder det att någon tror på dig och vill satsa på dig.
  • Om du är på en jobbintervju, fokusera på själva intervjun och samtalet där och då bara. Istället för att tänka på vad det jobbytet skulle kunna betyda för dig.

Som avslutning citerar Sarah Frozen 2 ”ta ett litet kliv”. Det lilla klivet är ofta starten till något större men när man bryter ner det till vad det faktiskt är känns förändringen mindre skrämmande.

Vill du läsa mer? Klicka här. Följ oss på vår Instagram @modernalivet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.