Maxa hemmakontoret – 7 tips för att arbeta effektivt hemma

På grund av den rådande Corona-situationen som ställer nya krävande krav på såväl arbetsgivare som medarbetare så tänker vi servera några beprövade tips på hur du kan arbeta effektivt från din bostad. Nu när folk som kan arbeta hemifrån bör göra detta så uppstår nya utmaningar, hos en del av er är detta inte ett problem men för en del andra så är detta en ny utmanande upplevelse. Att börja arbeta hemifrån kan få dig att känna dig obekväm och osäker trots friheten. Men med frihet kommer som sagt ansvar.

Jag som varit och är småföretagare sedan 1990-talets början har sett några kriser komma och gå, samt har haft möjligheten till att arbeta från ett hemmakontor i perioder under alla dessa år. Dessutom arbetar jag på distans från södra Spanien stora delar av min tid sedan några år tillbaka. Tack vare detta så har jag byggt upp erfarenheter och skaffat rutiner som fungerar. I alla fall för min del. Därför har jag satt ihop en sjupunkts-lista på råd som förhoppningsvis kan bistå till att du får en bättre arbetstillvaro hemma.

Allt handlar om att skaffa sig nya rutiner. Varken du eller jag behöver ”uppfinna hjulet” för att få detta att funka för din, verksamhetens och samhällets bästa.

1. Sätt klockan, gå upp, duscha, klä på dig och gör dig i ordning som vanligt. Gå inte runt i morgonrocken som om det vore en söndag. Undantaget är ju såklart ifall du är sjuk.

2. Skriv en tydlig ”att göra lista”/planering för en vecka i taget. Dela sen upp den i tydliga mål för varje arbetsdag. Skaffa dagliga rutiner som påminner om dem du har på din ordinarie arbetsplats. Jag brukar lägga administrativt arbete (t ex fakturering, offerter, mejlande och avstämningsmöten) på förmiddagarna och kreativa sysslor som att skriva eller planera till eftermiddagarna då jag inte är någon vidare hurtig morgonmänniska.

3. Utse en plats i bostaden där du skapar utrymmen för ditt ”hemma-kontor”. Se till att ha en bra stol och ett bord i rätt höjd. Försök stänga ute störande moment om möjligt. Tänk på att arbete från sängen eller soffan kanske känns bra och skönt till en början, men förr eller senare så börjar din nacke och rygg att ta stryk. Kan dessvärre bli både smärt- och kostsamt.

4. Prova den s k Pomodoro-modellen (du är välkommen att googla detta så får du även en förklaring till själva namnet på modellen). Sätt mobilens alarm eller en äggklocka på t ex 45 minuter. Under dessa fyrtiofem minuter så arbetar du fokuserat. Inga distraktioner (småbarn, brand och andra mer eller mindre stora nödsituationer är såklart undantagen som bekräftar regeln). Du kollar därmed inte tv, sociala medier eller leker med mobilen. Om ditt arbete består av att ringa eller mejla så ska du såklart göra detta. Annars bör du även låta bli detta och fokusera helt på dina arbetsuppgifter. Men sitt inte för länge och min rekommendation är att du slutar jobba när klockan ringer, det är liksom hela poängen med denna metodik.

5. Efter ditt fokuserade arbetspass. Ställ dig upp och ta en bensträckare samt gör gärna några stretchövningar för nacke eller rygg (prova även om det verkar fånigt). Därefter rekommenderar jag dig att vädra rummet, ta något att dricka och att ringa en vän eller kollega som substitut för det sociala pratet på arbetsplatsen. Om du har mobiltelefoni-abstinens så går det ju utmärkt att kolla in ditt Instagram eller Facebook konto. Repetera samma procedur för nästa arbetspass och du kan alltid variera arbetsuppgifterna om du har möjlighet till detta.

6. Boka in sociala sammanhang. Kom ihåg att boka in några telefonmöten varje dag eller vecka, beroende på ditt arbete och hur social du är. Du kan även äta lunch med dina kollegor eller vänner via Skype, Google Hangout eller dylikt om du tycker det är trist att äta ensam (eller/och om du behöver variera dig från den rutinmässiga lunchkonversationen med din familj eller partner).

7. Avslutningsvis, förbered dig inför nästa arbetsdag som vanligt. Om du brukar sova sju timmar så fortsätt med detta. Även om det kan verka lockande att sitta uppe halva natten för att spela eller kolla Netflix så blir det ohållbart i längden. Försök även träna hemifrån om möjligt. Och tänk på att dessvärre så vet vi inte hur länge denna nya knepiga vardag kommer pågå så skaffa inga dåliga vanor som kan bli svåra att bryta framöver. Var disciplinerad och tänk positivt – snart är förhoppningsvis det värsta över och du är tillbaka till gamla rutiner.

Läs även våra tips om hur du kan göra en riktigt bra pitch.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.