“Vi har skapat en modern tjänst som gör terapi mer tillgängligt”

Mendly är appen som erbjuder KBT-inriktad chatterapi direkt i mobilen

Sebastian & Eric Foto Karin Törnblom

Resan mot Mendly började när Sebastian Ralph arbetade som samtalsterapeut. Han kände att några av hans patienter behövde en mer kontinuerlig och flexibel kontakt än 45 minuter per vecka på en mottagning. Så han testade att chatta med dem och upplevde direkt många fördelar. Patienterna fick nu själva styra över när de ville kommunicera med honom. Det skapade en bra balans i behandlingen och Sebastian tyckte att han fick en mer nyanserad bild av patientens problematik. Han insåg att det här öppnade upp för ett helt nytt sätt att gå i terapi.

Efter det följde många timmars research. Det visade sig att chatterapi var mycket populärt i USA med lovande resultat. Dock fanns ingen liknande tjänst i Sverige. Här såg Sebastian en möjlighet att skapa något unikt för att modernisera terapi och kunna hjälpa fler. Han gick ihop med sin vän Eric Andrén som hjälpte till att ta fram appen. Eric är idag CTO på Mendly.

Mendly vill göra terapi mer tillgängligt

– Vi brinner för att hjälpa människor att må bättre och insåg att det här kunde sänka tröskeln för att gå i terapi. Med chatterapi kan vi nå de som kanske aldrig skulle gå och prata med någon ansikte mot ansikte. Vi har skapat en modern tjänst som gör terapi mer tillgängligt, så att vi kan hjälpa fler att må bättre för en mer hållbar framtid,” säger Sebastian Ralph, grundare och VD på Mendly.

Med chatterapi kan vi nå de som kanske aldrig skulle gå och prata med någon ansikte mot ansikte. Vi har skapat en modern tjänst som gör terapi mer tillgängligt, så att vi kan hjälpa fler att må bättre för en mer hållbar framtid.

Mendly-appen lanserades i december 2019 och erbjuder KBT-inriktad chatterapi direkt i mobilen. För att inleda behandlingen laddar man först ner appen, fyller i ett självskattningsformulär och väljer sen sin terapeut. Som patient kan man skriva till sin terapeut när man vill på dygnet och får svar flera gånger i veckan. Man behöver inte boka tid och behandlingen är dessutom kostnadsfri för patienten genom landstingsstöd.

Mendlys chattapp för KBT direkt i mobilen är helt konstandsfri och kan användas för att ställa frågor dygnet runt

Vill motverka stigman kring terapi

– Det pratas ganska mycket om psykisk ohälsa idag men många tycker fortfarande att det är pinsamt och utelämnande att gå i terapi. Vi på Mendly ser oss som aktivister och vårt mål är att man ska känna sig stolt över att man jobbar med sig själv. Vi vill att det ska bli lika accepterat att prata med en psykolog som det är att gå till sjukgymnasten. Man behöver ju träna både knoppen och kroppen, säger Eric Andrén, grundare och CTO på Mendly.

Vi på Mendly ser oss som aktivister och vårt mål är att man ska känna sig stolt över att man jobbar med sig själv. Vi vill att det ska bli lika accepterat att prata med en psykolog som det är att gå till sjukgymnasten. Man behöver ju träna både knoppen och kroppen.

Stor efterfrågan för Mendly

Att sänka tröskeln är viktigt så att fler vågar söka hjälp. Man ser även många positiva effekter av att hjälpen sätts in så tidigt som möjligt.

– Genom att fånga upp människor med psykiska problem i ett tidigt skede kan vi bespara dessa personer mycket lidande. Samtidigt avlastar vi den traditionella vården. I förlängningen bidrar det alltså till lägre kostnader för samhället genom att behovet av avancerad psykiatrisk vård och sjukskrivningar minskar. Ju snabbare en person får hjälp att hantera sina psykiska problem, desto bättre för både individen och samhället, säger Sebastian.

Genom att fånga upp människor med psykiska problem i ett tidigt skede kan vi bespara dessa personer mycket lidande. Samtidigt avlastar vi den traditionella vården. I förlängningen bidrar det till lägre kostnader för samhället genom att behovet av avancerad psykiatrisk vård och sjukskrivningar minskar.

Mendly ser en enorm efterfrågan och har sedan starten 2019 haft tusentals användare. Efterfrågan kommer antagligen inte att minska i och med rådande coronakris med fortsatt social distansering och ökande arbetslöshet.

– Vi ser att vi har en tjänst som verkligen gör skillnad i människors liv. Inte minst nu under coronakrisen när många är hemma mer. Då vill man kunna få kontakt med en psykolog på ett diskret sätt. Vi jobbar hårt med att rekrytera psykologer och utveckla vår tjänst för att kunna hjälpa fler att må bättre”, säger Sebastian Ralph.

Mendly har idag 12 anställda på huvudkontoret i Stockholm och över 100 legitimerade psykologer och psykoterapeuter utspridda över hela Sverige.

Mendly är en digital tjänst som erbjuder KBT-inriktad chatterapi i mobilen.
All behandling utförs av legitimerade psykologer och psykoterapeuter och patienten kan hela tiden nå sin behandlingsplan samt sina KBT-verktyg i appen. Tjänsten är kostnadsfri genom landstingssubvention. 

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.