Karriärexperten: “Så fixar du anställningsintervjun – frågor och följdfrågor”

Vår karriärexpert tipsar om hur du kan tackla olika intervjufrågor och ställa följdfrågor som kan öka dina chanser på anställningsintervjun.

Har du blivit kallad till jobbintervju? Grattis! Ditt CV har uppenbarligen väckt intresse. Du är ett steg närmre en anställning och nu är intervjun och det personliga mötet nästa steg! Men hur hanterar du intervjun och eventuella kniviga frågor?

Först och främst är det viktigt att öva och vara förberedd för att lyckas på en intervju. Även den mest självsäkra kandidaten kan bli överraskad av en enkel fråga.

Alla jobbintervjuer är olika, men vissa frågor brukar nästan alltid dyka upp. Det är bra att komma ihåg att inget svar är rätt eller fel. Men följande tips kan hjälpa dig en god bit på vägen och öka dina chanser öga mot öga med arbetsgivaren.

.
Frågor du kan få av arbetsgivaren:

1. Berätta om dig själv…
Detta är en öppningsfråga som du kan använda för att öppna dörrar mot det du vill visa upp om dig själv. Ta chansen och beskriv dina bästa erfarenheter, färdigheter och visa upp din personlighet. Du kan gärna svara med en motfråga också för att få en hint av vad intervjuaren är intresserad av. Annars riskerar du att dra iväg i en riktning som inte är gynnsam.

2. Har du några fritidsintressen?
Frågan vill främst ta reda på vilken typ av person du är. Redovisa de mer allmänna intressena du har och undvik politik, religion och annat värdebaserat. Du vet inte vad intervjuaren tycker och du gör bäst i att vara lite neutral.

3. Vad vet du om vårt företag?
En enkel introducerande fråga men den är också avgörande för det första intrycket och den bör besvaras korrekt men inte för långt. Undvik att vara överdrivet smickrande eller inställsam. Du kan berätta om produkter/tjänster du känner till, om du anser att det är något särskilt som utmärker dem, hur stora de är osv.

4. Jag har tre sökande kvar att välja mellan – varför ska jag välja dig?
Frågan bygger på överrumpling men ingen anställer beroende på svaret på en enda fråga. Det du behöver göra är att svara realistiskt och lugnt. Om de har två eller fem kvar att välja emellan är ointressant eftersom det enbart är en fråga och inget avgörande. Lyft dina styrkor och varför du anser att du är rätt person för jobbet.

5. Du har haft flera jobb de senaste sju åren, varför?
Att byta jobb kan ses som negativt av företagen eftersom det kan betyda att du har svårt för att samarbeta eller helt enkelt har blivit avskedad. Dagens förändrade arbetsmarknad har dock blivit mer rörlig så många jobb på kort tid kan vara av andra orsaker. Vinkla det som något positivt och att du har många olika erfarenheter.

6. Hur länge har du varit arbetslös?
Reta inte upp dig på frågan och gå i försvarsställning utan svara kortfattat och gå vidare. Det intervjuaren kan vilja veta är hur du hanterat din arbetslöshet och om den gjort dig mindre driven. Visa att du försökt göra tiden som arbetslös så meningsfull som möjligt och att det gav dig något.

.
Frågor du själv kan ställa till arbetsgivaren:

1. Varför är denna tjänst ledig?
Du vill alltid veta om tjänsten har hög efterfrågan, är en ny position, om förra personen blev befordrad eller om det är så enkelt som att någon flyttade till ett annat företag. Du får reda på mycket om företaget med de här svaren.

2. Vad tror du behövs för att vara framgångsrik i denna roll?
Att fråga detta visar att du bryr dig om hur just du kan vara en tillgång för verksamheten. Du får även veta direkt om det är mål som du känner att du kan leva upp till.

3. Hur skulle du beskriva er företagskultur?
Man vill alltid veta om det är en rolig och motiverande arbetsplats att vara på. Det är intressant att höra arbetsgivarens synvinkel på kulturen, det är en vägvisare. Sen behöver det inte alltid vara som arbetsgivaren säger.

4. Hur snart vill ni tillsätta tjänsten?
Denna fråga hjälper dig att förstå om de vill anställa någon så snart som möjligt eller om ansökningsprocessen precis har börjat. Det kan hjälpa dig att förstå hur långt du har kommit i processen. Arbetsgivaren kan säga att de precis har börjat med intervjuerna, samtidigt som du kan vara i sista steget med ett annat företag. Öppenhet är nyckeln vid intervjuer.

Lycka till!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.