Finanskometen Anna Svahn: “Sluta gå på alla skrönor om investeringar”

Anna-Svahn3
Foto: Christian Gustavsson

Vi har träffat Anna Svahn som med sinne för ekonomi och investeringar har slagit finanssverige med storm. Hon brinner för att utbilda, har nyss startat ett VC-bolag och du hör henne ofta prata börsen, centralbanker och guld.

Hon är författare till flera böcker och driver bland annat Facebook-gruppen Economista tillsammans med Linnéa Schmidt som hon startade tillsammans med Isabella Löwengrip. Trots detta blir hon ofta ifrågasatt på grund av hennes ålder och yttre, vilket kan skapa frustration men även styrka.

Intresset för investeringar

När man pratar med Anna blir det tydligt att hon brinner för investeringar. Inte minst då hon och sambon ofta börjar helgmorgnarna med Real Vision, a.k.a Finans-Netflix, samt har ett brett perspektiv från stora investerare och förvaltare. Nyligen blev hon även VD för ett investmentbolag med fokus på blockchain. Med hennes snabba entré in i publika finanssfären blev vi nyfikna på hur allt började.

Jag växte upp på en hästgård i en liten by men ville ha mer av världen.

Anna är yngst av fyra syskon och växte upp på en hästgård utanför Skövde som heter Stenstorp. Det är en liten by och hon kände tidigt att hon ville ha mer. En större stad, med många människor och saker att utforska. Så efter gymnasiet flyttade hon till Malmö, hon skulle ta ett jobb och se vart det tog henne. Efter ett halvår började hon plugga Ekonomi och IT på universitetet; en bred linje med många möjligheter.

Anna har ett VC-bolag som heter Cyg Cap med sin sambo fd hedgefondförvaltare Karl-Mikael Syding.

Då hon inte var så förtjust i studentlivet började hon jobba heltid bredvid studierna och med mer pengar än tid att spendera började hon investera.

Startade investeringsblogg

– Jag träffade en vän som jobbade som aktiemäklare och som pratade om börsen och blev snabbt förtjust i investmentbolag. Senare började jag titta på läkemedels- och oljebolag och breddade mitt perspektiv mot flera investeringsslag. Idag har jag helt lagt om min strategi och har utvecklat en allokeringsstrategi som allokerar mellan de olika tillgångsslagen guld, aktier och jordbruksråvaror.

Med en välbesökt investeringsblogg där hon skrev om sina investeringar blev hon snabbt kontaktad av diverse publika kanaler. Hon pratar ofta om börsen och råvaror och på senare tid mycket sin egna allokeringsstrategi som hon kallar för Cygnus.

– Jag vill sprida riktig kunskap om vad investeringar verkligen handlar om. Jag vill berätta om de många osanningar som sprids till privatinvesterare om placeringar, som att det skulle vara enkelt till exempel.

Sluta gå på allt. Det skrivs och sägs så mycket bara för att sälja rubriker.

Anna Svahn startade Economista

Med finansintresset och viljan att utbilda folk startade hon Economista tillsammans med Isabella Löwengrip som hon nu driver tillsammans med Linnéa Århus som hon även skrivit sin ena bok tillsammans med. Det är ett kvinnligt nätverk som syftar till att utbilda inom ekonomi och investeringar. Kvinnor är generellt underrepresenterade när det gäller både sparande och investerande.

– Jag vill visa hur man kan bygga sin egen strategi, utifrån egna perspektiv. Jag har dock slutat visa min egen portfölj då man sällan har samma utgångsläge och det kan bli fel förväntningar.

Den publika framgången kommer ofta med en bitter baksida. På sociala medier kan folk kommentera och kritisera obehindrat.
– Jag fick en hatstorm för att vara en dålig kvinnobild, av andra kvinnor. Kommentarer om mitt utseende, att jag är för ung för att kunna något. Att jag bara glider på en våg. Kritiken är oftast riktad mot mitt utseende snarare än de budskap jag förmedlar.

Hatstormar, med otrevliga kommentarer på sociala medier. Främst av kvinnor. Oftast kopplat till min ålder och utseende.

– Jag får ibland höra att det inte kan vara jag som skriver, att det måste vara Micke min sambo som är äldre och prisad hedgefondförvaltare. “Det hade inte varit något problem om du inte varit så nära ett ideal” är ett annat märkligt inslag jag fått.

Kommentarer som dessa går inte obemärkt förbi. Anna har flera gånger övervägt att sluta skriva och stänga ner sin blogg, men hon blir snabbt stärkt av sambo och bekanta.

Bok om nätverkande

Förutom investeringar så har Anna Svahn även precis skrivit en bok om nätverkande som kommer ut i butik i slutet av februari. Hon hittade stöd som visar att armbågande i karriären faktiskt inte lönar sig på sikt och skrev en bok som bygger på bland andra Adam Grants, Robin Dunbars och Robert Sapolskys olika idéer inom psykologi och antropologi.

Vi kvinnor måste bli bättre på att stötta varandra istället för att ge knivar i ryggen. Det är så vi kommer nå utspridd framgång.

Att inspirera kvinnor till att spara och investera mer har varit en stor del av Anna Svahns karriär. Foto: Christian Gustavsson

Andra slutsatser är att folk generellt är dåliga på att nätverka. Man vill, men folk är blyga och vågar inte ta för sig. Svenska kyligheten spelar in, vi behöver vårt space. Man vill inte gå utanför normen.

Dina bästa tips för att börja investera:

  1. Börja bara – bästa sättet att lära sig är att bara köra,
  2. Köp och läs min bok ”Investeringsguiden: Så kommer du igång med ditt sparande”
  3. Ha is i magen, Rom byggdes inte på en dag och det kommer inte din portfölj göra heller. Tålamod är en dygd när det kommer till investeringar

Man hittar Anna på Instagram och investeringsbloggen annasvahn.se, och glöm inte att lyssna på podden “Outsiders” där hon och sambon Karl-Mikael Syding pratar investeringar blandat med livsfilosofi.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.