Spacemaker-grundaren Håvard Haukeland: ”Skapa en kultur där alla känner sig delaktiga”

Håvard Haukeland om sin resa från arkitekt till framgångarna med mjukvaruföretaget Spacemaker, att utgå från problemet och vikten av god företagskultur.

Grundare Håvard Haukeland. Foto: Press

Drivkraften att vilja lösa problem och utveckla hållbara städer var utgångspunkten när arkitekten Håvard Haukeland tillsammans med Anders Kvale och Carl Christiansen grundande Spacemaker år 2016. Sedan dess har de vuxit snabbt och för ett halvår sen förvärvades de av Autodesk. Med molnbaserad, artificiell intelligens och generativ design hjälper de fastighetsutvecklare, stadsplanerare och arkitekter att ta beslut i projektets tidiga skeden.

– Jag tror stark på att utgå från ett konkret problem snarare än en idé. På så sätt kan du kontinuerligt utveckla din verksamhet, samtidigt som det uppmuntrar medarbetarna att komma med nya förslag till lösningar. Det skapar en verkligt god företagskultur, säger Håvard Haukeland.

Hur föddes idén till Spacemaker?

– Som arkitekt har jag känt en frustration över att jag velat ge mer till mina projekt än jag kunnat. Jag och Anders har alltid diskuterat detta mycket och Spacemaker är fött ut en sådan diskussion. För att starta företaget insåg vi att vi behövde teknisk kompetens och det var då vi kom i kontakt med Carl som var tidig med AI. Då vi alla hade jobb och familj tog det ett år innan vi bestämde oss för att ta en kort paus från våra arbeten och fokusera helt på Spacemaker. Innan månaden var slut hade både jag och Carl sagt upp oss.

Sedan starten 2016 har mycket hänt och Spacemaker har vuxit från tre till över 100 anställda och företaget finns i flera länder i Europa och i USA. För snart ett halvår sedan förvärvades företaget av Autodesk, något som Håvard menar möjliggjorde deras mål och visioner långt tidigare än de kunnat hoppas på.

Visualisering för stadsbyggnadsprojekt. Foto: Press

På vilket sätt bidrar Spacemakers verktyg till mer hållbara städer?

– Att våra städer behöver bli mer hållbara är en global utmaning. Genom att vara en del av Autodesk kan fastighetsutvecklare och stadsplanerare över hela världen få tillgång till vårt verktyg och på så sätt bidra till den utvecklingen. När vi pratar om hållbara städer tänker vi främst på hur koldioxidutsläppen kan minska, men jag tror det även handlar om att vi behöver leva mer tätt vilket påverkar städernas utformning. Med hjälp av vårt verktyg kan användarna mycket snabbare än tidigare göra olika validerade analyser av vilken effekt en viss utformning av arkitekturen får på exempelvis solljus till lägenheterna, bullernivåer och vind i området.

— Detta har stor betydelse i projektens tidiga skeden, där hållbarhetsaspekter behöver komma in direkt, och skapar validerade beslutsunderlag som dessutom är visualiserade så att alla som deltar i beslutet lätt kan se hur olika designförslag påverkar. Förutom att en fastighetsutvecklare lättare kan identifiera hur det går att få in mer kommersiell yta och lägenheter på en bit mark med bibehållen livskvalitét, så snabbas processen upp när analyserna och visualiseringen sker direkt i datorn.

De tre grundarna av Spacemaker, från vänster Carl Christiansen, Havard Haukeland, Anders Kvale.

Vad tror du är nyckeln till Spacemakers framgång?

– Våra medarbetare! Vi har på kort tid vuxit till över 100 medarbetare, vilket innebär 100 fler personer som kan komma med idéer och lösningar på de utmaningar vi möter. Vår styrka är att våra medarbetare förstår marknaden, dess förändringarna och som kontinuerligt utvecklar, förbättra och implementerar vår produkt. Det handlar också om att bygga en bra kultur och då menar jag inte bara att du ska ha roligt med dina kollegor, utan om att bygga tillit och att ge medarbetarna självförtroende.

– Ytterligare en aspekt tror jag handlar om att de nordiska länderna kommit långt i sin digitala mognad. Tack vare den mängd öppen data som finns har vårt arbete förenklats och möjliggjorts.

Vilka tips skulle du vilja ge till andra som vill starta eget?

– Spacemaker är det första företag som jag har startat så lärokurvan har varit och är fortfarande stor. Jag tror att många fokuserar på själva idén, men mitt tips är snarare att utgå från det problem du vill lösa. Det är alltid lättare att hitta nya lösningar till något som uppfattas som ett riktigt problem, titta på Autodesk, de har uppfunnit sig själva flera gånger om.

– En annan sak som jag tycker är viktig att minnas är att vi lever i en trygg del av världen, där det finns mycket stöd om du vill starta eget. Våga ta steget, det är när du väl hoppar som du hittar lösningarna.

Läs mer om Spacemaker genom att besöka deras webbplats eller följ på Instagram.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.