Livsstilsexperten: “Beröring lika viktigt som mat”

Vår livsstilsexpert tipsar om hur vi både kan förbättra sociala relationer och bli lyckligare med beröring.

Människan uppskattar beröring genom hela livet.

Närhet och beröring av huden är inte bara en fråga om sex och relationer. De positiva effekterna av beröring kommer även av den där lilla beröringen som knappast märks. En lätt smekning har visat sig räcka för att minska smärta. Vi behöver beröring för att fungera som människor.

Det är så lätt när man pratar om beröring att folk associerar det till omfattande varianter av beröring så som sexuella relationer eller massagestunder.

Men en snabb hand på någons skuldra för att betona något man säger eller för att fråga om någon mår bra, kan göra skillnad för hälsan.

När vi får beröring ökar tilliten till andra människor och vi känner oss sedda och trygga. Forskning har till exempel också visat att en klapp på axeln kan få oss att lämna mer i dricks.

Beröring är livsviktigt
Människan uppskattar beröring genom hela livet. Både kortvarig och långvarig beröring är viktig och har starka positiva effekter. Beröring utsöndrar ”må-bra-hormonet” oxytocin, som är avgörande får vår lycka. Hormonet bildas i hypotalamus i hjärnan och transporteras ut i blodet via nervtrådar.

Behovet av beröring är medfött
Ett barn som vuxit upp med mycket fysisk kontakt har större chans till en stabilare utveckling under uppväxten. Spädbarn som får alla behov tillfredsställda utom fysisk närhet riskerar en sämre utveckling
. Forskning har visat att spädbarn på barnhem som inte får tillräckligt med beröring kan till och med sluta växa, trots att de har bra hygien och får sig tillräckligt med näring. Detta för att näringsupptaget och tillväxten är så starkt förknippad med beröring.

Den beröring man får som liten är också avgörande för hur man utvecklas som människa.

Som vuxen kan man få svårare att hantera stress om man fått lite beröring som barn. Forskning har även visat att man kan få svårt att både bilda och bibehålla långvariga, sociala relationer.

Äldre mer utsatta idag
Som vuxna klarar vi oss relativt bra utan närhet, men vi mår inte lika bra. I
en tid när allt från vården till mataffärerna och mycket annat i livet digitaliseras blir vi dock alltmer ensamma. 

Många av våra äldre lever ofta mer utsatta och i större ensamhet. De blir många gånger helt utan beröring och social kontakt i vardagen. Ensamhet och brist på hudkontakt med andra människor kan få allvarliga konsekvenser, och i värsta fall leda till ökade hälsoproblem.

Se till att beröra mer i vardagen
Det kan vara svårt och olämpligt att krama personer på tunnelbanan eller på jobbet. Men försök beröra mer i vardagen, utan att personen i fråga känner sig illa behandlad och utan att integriteten går förlorad. Det kostar så lite att ge någon en klapp på axeln eller hålla handen på någons skuldra för att betona något man säger. 

Med nära och kära ska man se till att kramas minst en gång om dagen i över 20 sekunder. Det är nämligen först då stora mängder av “må-bra-hormonet” oxytocin utsöndras, enligt forskning.

Så se till att kramas längre nästa gång och förklara varför om din krampartner börjar dra sig undan. Det är både hälsosamt och livsviktigt!

Här är några positiva effekter av beröring:

  • Stimulerar tillväxt och näringsupptag
  • Ökar tilliten och man blir lugnare
  • Minskar stress
  • Motverkar depressioner
  • Gör oss mer sugna på att socialisera med andra människor
  • Dämpad rädsla, framför allt för främlingar
  • Vi blir piggare
  • Påskyndar läkning av sår och stärker immunförsvaret
  • Vi får lägre puls- och blodtryck
  • Höjer smärttröskeln

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.