Sommarintervju med Carolin Solskär – om nya företaget och att leva med Borderline

Carolin Solskär

Berätta, vem är Carolin Solskär?

— Jag är en före detta sjökock som efter att ha korsat Atlanten nio gånger fick en livskris, kände att det var dags för en ny utmaning, och flyttade till Stockholm för att plugga. Redan min första dag på universitet blev jag introducerad till entreprenörskap, och där har min passion legat sedan dess. Jag älskar innovation och att komma på nya idéer.

CEO & co-founder på Nuverica, vad roligt det låter! Berätta om Nuverica & hur du hamnade där?

— Nuverica vill hjälpa livsmedelsföretag att förstå och tolka de regler som finns kring närings- och hälsopåståenden. Dessa typer av påstående är hårt reglerade och det är väldigt svårt för livsmedelsföretag att förstå vad de får säga. Idag är detta ett manuellt arbete där man måste sitta och jämföra varje del av en produkts näringsinnehåll med ett EU-direktiv, nationella lagar samt ett webbregister. Det tar väldigt mycket tid, och varje gång man gör om ett recept, vilket kan ske flera gånger under produktutvecklingsfasen, så måste man göra om samma manuella och tidskrävande process. Vad Nuverica gör är att digitalisera den här processen, så att det bara tar några sekunder att ta reda på vilka påståenden man får göra för en produkt.

— I februari blev jag antagen till ett entreprenörsprogram som heter Dream Catcher Academy, som har startats av bolagsbyggaren Hidden Dreams. Min uppgift var att på fyra månader hitta en affärsidé och sedan förbereda ett investeringsprospekt. Om idén blev godkänd så skulle jag få en investering för att kunna göra min idé till verklighet. Så under den första tiden hade jag enormt mycket intervjuer med människor, för att försöka hitta en bra idé. När jag hittat en idé jag trodde på så började jag göra intervjuer inom den branschen för att få idén validerad, och när jag fått det, så skrev jag ett investeringsprospekt, och för några veckor sedan fick jag min investering. Det känns enormt kul, och gehöret från livsmedelsbranschen har varit stort.

Hur ser dina dagar ut på kontoret?

— Väldigt blandade. Som entreprenör är ingen dag den andra lik, och man behöver göra allt. Den senaste tiden sedan jag fick investeringen så har jag gjort allt från administrativt arbete för att starta upp bolaget, byggt en hemsida, haft säljmöten, jobbat på architekturen av tjänsten, och börjat leta efter min första anställda. Så det är en härlig mix av allt möjligt.

Du har ett väldigt inspirerande Instagramkonto där du bland annat skriver en del om din Borderline diagnos <3 Vill du berätta vad det innebär att ha Borderline?

— Borderline är lite som att vara fast i tonåren. Man har extremt mycket och starka känslor, som man inte vet hur man ska hantera. Allt känns mycket starkare för mig; när jag är glad så är jag jätteglad, och när jag är ledsen är jag jätteledsen, det finns inget däremellan.

Borderline grundar sig i en överdriven rädsla för att bli övergiven, vilket gör att man har svårt med nära relationer. Det finns nio symtom för borderline, och för att ha diagnosen behöver man ha minst fem. Jag har alla nio, men i varierande grad:

 • Du har en stark rädsla att bli övergiven.
 • Du har förvirrade tankar och känslor inför dig själv. Du upplever ofta att din självbild inte stämmer överens med omgivningens uppfattning om dig.
 • Du upplever ofta en inre tomhet.
 • Du har starka känslor som snabbt kan förändras från ett extremt känsloläge till ett annat.
 • Känslor för andra personer kan växla snabbt, från exempelvis intensiv beundran till extrem nedvärdering.
 • Du kan känna en intensiv ilska som omgivningen uppfattar som överdriven i förhållande till orsaken.
 • Du kan ibland bli väldigt misstänksam eller uppleva det som sker som overkligt.
 • Du är impulsiv och kan ofta utveckla ett beroende av något slag.
 • Du skär dig eller skadar dig själv på andra sätt. Du kan även ha återkommande tankar på att avsluta ditt liv.

— Varför jag pratar öppet om min diagnos är för att jag vill skapa mer förståelse. Jag tror många går runt med olika psykiska besvär som man inte söker hjälp för, på grund av att man är rädd för att få en diagnos. Men för mig har att få en diagnos varit så oerhört hjälpsamt. Det har fått mig att förstå mig själv så mycket bättre, och gör att jag kan analysera varför jag beter mig på olika vis. Innan jag fick min diagnos så skuldbelade jag mig själv mycket för att jag var så konstig och “dramatisk”. Jag skämdes för att jag inte kunde bete mig bättre. Men nu vet jag varför, och då kan jag jobba på att bättra mig själv utifrån de förutsättningarna.

Vi med borderline är oftast våra egna värsta fiender, och kan vara enormt självkritiska. Gå i terapi, och ge inte upp. Det går att leva ett normalt liv med borderline, även om det inte alltid känns så.

Har du några tips för dem som har eller misstänker att de har Borderline?

— Om man misstänker att man har borderline, eller någon annan typ av diagnos, så är mitt starkaste tips att söka vård, och göra en utredning. Det kan vara svårt att veta vart man ska vända sig, men mitt förslag är att kontakta din vårdcentral och be dem hjälpa dig. Om du känner att de inte ger dig rätt hjälp, fråga dem om råd om andra ställen du kan vända dig till.

— För dig som har borderline, så är mitt bästa tips att vara snäll mot dig själv. Vi med borderline är oftast våra egna värsta fiender, och kan vara enormt självkritiska. Gå i terapi, och ge inte upp. Det går att leva ett normalt liv med borderline, även om det inte alltid känns så.

Carolin Solskär har en bakgrund bl.a. som innovationschef på Nordic Tech House och har nyligen startat nya företaget Nuverica.

Vad gör du för att hämta energi?

— Jag är introvert, så jag hämtar min energi när jag är själv. Jag tränar mycket och tar långa promenader där jag lyssnar på någon rolig podd. Nu på sommaren försöker jag hålla det fint i min trädgård med, tyvärr är jag inte jättebra på trädgårdsarbete än, men jag lär mig.

Vad gör du i sommar?

— I sommar lägger jag allt mitt fokus på att starta upp mitt bolag, Nuverica. Det känns enormt kul att vara igång. Utöver det så blir det sol och bad, förhoppningsvis minst en resa till Göteborg. Och massvis av träning!

3 tips på vad folk borde se eller läsa i sommar?

— Mina tips får bli på temat borderline, och passar både dig som har borderline, tror att du har det, eller till dig som har en närstående med borderline:

 • Bok: I hate you, please don’t leave me
 • Serie: Crazy ex-girlfriend (Netflix)
 • Podd: mitt avsnitt av podden Från Vettet, där jag berättar om hur jag fick min borderline-diagnos.

Följ gärna Carolin på Instagram för att ta del av hennes resa!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.