Anders Ankarlid och Agood.com: “Vi förändrar e-handeln en produkt i taget”

Vi har träffat Anders Ankarlid som ligger bakom nystartade företaget AGOOD Company som producerar vardagsprodukter och förpackningsmaterial av återvunnen sten. Visionen är att göra den växande e-handelsindustrin mindre miljöförstörande och ge svaret på allt onödigt plast och papp. 

Anders Ankarlid grundade bolaget A Good Company år 2018. De säljer unika produkter av återvunnen sten.

Allt började sommaren 2018

Som vi alla minns var det den varmaste sommaren på länge, med hundratals bränder och medvetandet kring klimatfrågan började eskalera på riktigt. Anders som brukar spendera somrarna ute på familjegården fick inte den vanliga sommaren med gröna ängar, plask, och båtturer.

Istället spenderades dagarna åt ett enda stort uppdrag: att hålla djuren vid liv. En ständig jakt på vatten och många turer med att transportera vätska till kossorna som annars brukar dricka vatten ur ån som var helt uttorkad. 

Klimatångest

Under och efter sommaren 2018 fick Anders superpanik-klimatångest. Insikten om att somrarna kanske för alltid kommer vara såhär och att vi kanske kommer ha det bra men vad händer med våra barn och deras barn?

– Som tidigare managementkonsult började jag läsa på. Under kvällarna samlade jag fakta och statistik. Jag och familjen la om livet, åt mer vegetariskt, blev bättre på att sortera etcetera. Men det kändes inte tillräckligt – klyschigt som det kan låta – men jag kände ansvaret att göra en större förändring, som på riktigt kan göra skillnad.

Anders grubblade och funderade: Var är de största och växande trenderna som gör stora klimatavtryck? Svaret blev e-handeln.

E-handeln har under det senaste decenniet blivit enorm

Det är ett nytt och självklart sätt att handla på. Det sparar tid och ofta pengar. Man sitter på nätet, jämför olika priser, beställer en sak från en butik, en från en annan – där det är billigast, och du får hemleverans från tre olika ställen med tre olika bud. Man får hem produkten och oavsett om det är en hållbar eller icke-hållbar produkt så är det med största sannolikhet paketerat i plast, en hel del kartong, och sen tejp runt kartongen. Det har vi nog alla upplevt och undrat över.

Mot den bakgrunden startades Agood.com: med visionen att ändra omedveten konsumtion till medvetna beslut. Vi vill erbjuda klimatpositiva alternativ genom att byta miljöförstörande grundmaterial mot återvunnet sten.

Berätta om ert produktutbud

– Ambitionen med Agood.com är att förändra och förbättra vardagsprodukter. Vårt produktutbud styrs till 50 procent av vad vi själva skulle vilja förändra och till 50 procent av vad våra konsumenter berättar för oss att de vill att vi utvecklar. Vi jobbar med 15-20 produkter parallellt och lanserar en produkt så fort den är redo. Vi ser vårt produktutbud som extremt dynamiskt.

Anders Ankarlid valde att följa hjärtat och bytte riktning i livet.

Utöver vardagsprodukter så tillverkar ni även paketeringen i klimatpositivt material. Kan andra e-handlare använda sig av detta?
– Det stämmer, vi tillverkar allt vårt packmaterial själva och det är klimatpositivt! Vi gör det för att få effekt på miljön av våra innovativa produkter plus att vi tycker det är snyggt att erbjuda en helhet. Nettoeffekten på en bra produkt för miljön, som skickas i vanliga “slit-och-släng”-kartonger med dålig tejp och kanske till och med plastas, blir nästan alltid nästintill noll eller till och med negativ.

Eftersom vi tycker att innovationen kring vårt förpackningsmaterial är fantastisk, så vill vi sprida den möjligheten till fler e-handlare. Vi gör det genom att erbjuda materialet till våra faktiska kostnader för råmaterial och produktion. Hör av er kära e-handelskollegor.

Produkter av återvunnet sten

Återvunnet sten kan låta lite märkligt, men fördelarna är flera. Förutom att det är producerat helt utan vatten eller kemikalier så blir resultatet en skön kvalitet som är väldigt slitsamt och lätt att återanvända. Man får heller inga ”paper-cuts” som av vanligt papper. Slänger du återvunnen sten i naturen kommer den vara tillbaka i naturlig form inom 12 månader utan att ta med sig gifter eller förbruka vatten.

Det låter lite för bra för att vara sant – vad är nackdelen?
Det är lite dyrare och kan vara en inkörningsprocess som tar lite tid. Och eftersom man tar ”leftovers” från miljön kan det variera marginellt i vikt vilket kan bli en faktor om man har många och stora order. Men jag skulle säga marginellt dyrare, tusen gånger bättre för miljön.

Alla produkter görs med återvunna material med natur och design främst, inte priset.

Vad skulle du säga är största missuppfattningen när det gäller källsortering?

– Återvunnet papper är oftast bara 40 % återvunnet och sen är det tillsatt nytt papper. Och papper på det sättet det görs nu är inte hållbart. Skogen behövs för att ge syre åt oss människor, varje träd är fräsch luft för två personer.

.På vilka andra sätt klimatkompenserar ni?

– Dels så klimatkompenserar vi genom att plantera ett träd för varje paket vi skickar. Och eftersom fabrikerna som producerar våra produkter ligger i Asien, så jobbar vi aktivt med att påverka arbetsförhållandena. Genom att exempelvis inte pruta på deras priser och även ställa krav på att de ska byta energikällor. Varje krona vi prutar tas någonstans ifrån och det känns inte rimligt att det alltid ska vara arbetaren längst bort i kedjan som tar kostnaden.

Du har tre barn och valde att starta företaget precis när ni fick er yngsta dotter. Hur påverkar företagandet familjelivet?
– Det kan absolut bli körigt ibland men livet är för kort för att inte göra det man brinner för. Även om det är mycket jobb så har jag som regel att alltid vara hemma till 17 för att få familjetid innan läggdags. Sen blir det oftast jobb mellan 22-00 och för att varva ner kör jag mindfulness 10 minuter för att rensa huvudet.

Träning är också absolut avgörande för att få energi till kropp och huvud, tillägger Anders innan vi avslutar intervjun. 

Produkterna görs helt utan vatten eller kemikalier. Resultatet blir en kvalitet som är slitsamt och lätt att återanvända.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.