Nobody- Underhållande action med oväntad huvudroll

Filmrecensenten Anders Färber recenserar filmen 'Nobody' med bland annat Bod Odenkirk och Connie Nielsen

Bod Odenkirk. Källa: Universal Pictures

Nu öppnar äntligen biosalongerna upp igen och längtan efter att få se film på den stora duken är över. Sommaren bjuder på en del härliga premiärer som kan rädda tillvaron när grundvattennivåerna fylls på av eventuellt sommarregn. Här nedan följer en recension av ‘ Nobody ‘ som är en av dessa premiärer. Småspoilers kan förekomma så gillar ni inte det så se filmen före ni läser.

Nobody

Biopremiär: 4 Juni

Medverkande: Bob Odenkirk, Aleksey Serebryakov, Connie Nielsen m.fl.

‘Nobody’ är regisserad av Ilya Naishuller som bland annat även gav oss ‘Hardcore Henry’ från 2015. Denna filmens huvudperson är Hutch (Bob Odenkirk från bl.a. ‘Breaking Bad’, ‘Better Call Saul’) ,en person som ingen lägger märke till. Han lever ett vanligt inrutat liv och är inte den som sticker ut mest i grannskapet bland coolare bilar och kaxiga ungkarlar – med andra ord en så kallad “Nobody”.

Hans familj består av 2 barn och en fru (Connie Nielsen) som han älskar innerligt, men känslan vi bjuds på är att äktenskapet inte är så lyckligt för stunden.
Hutchs far (Christopher Lloyd) är i livet, men till åren kommen och befinner sig numer på ett vårdhem där han försöker anpassa sig till pensionärslivet.

Ett dolt förflutet

Vi presenteras med dessa känslor och tankar om vår huvudpersons liv, men under allt detta finns det något mer som vill komma fram. Ett begravt förflutet vi ännu inte vet något om, men som på grund av oväntade händelser gräver sig upp till ytan igen. Hutch besitter nämligen speciella färdigheter som är på väg att släppas loss på intet ont anade bad guys.

Känns handlingen igen? Detta är nämligen ingen nyskapande idé av något slag utan en som faktiskt använts flertalet gånger innan. Manusförfattaren Derek Kolstad har även skrivit de inledande 3 filmerna i franchisen om ‘John Wick’, vilket verkligen inte kommer som en överraskning då ‘Nobody’ på ett sätt känns lite som en förlaga till dessa filmer. Många saker är identiska, som detta med att Hutch jobbat för en väldigt hemlig organisation , att han via elaka människor tvingas tillbaka till livet han lämnat för att skydda sig själv och de han bryr sig om. Sen sist men inte minst -så har vi guldet som är undangömt i källaren. Skillnaderna är att här har vi en medelålders familjefar som ingen ser som ett hot medan ensamvargen Wick får folk att darra om någon enbart nämner hans namn.

Hutchs förflutna hälsar på. Källa: Universal Pictures

Vi bjuds på mer mänsklighet

Det som gör den största fräscha skillnaden är att Bob Odenkirk spelar huvudrollen här. Han var inte en av de skådisar jag hade tänkt få se i en film liknande denna ,men jag är otroligt glad över att han antog utmaningen för Bob gör verkligen detta helt fenomenalt på alla sätt. Han levererar sån trovärdighet och känsla i sin karaktärstolkning och utför många egna stuntscener. Bob har verkligen gett sitt allt i denna rollen och det märks. Inte bara rent actionmässigt utan även med värmen, hans inre frustration och hans komiska tillfällen. För karaktären bjuder verkligen på en hel del skratt.
Fightingscenerna är grymt snyggt gjorda utan en massa snabba kameraklipp varje hundradel vilka förstör flytet och får en att bli illamående.  Här bjuds vi på slow motion med vida bilder och snygg koreografi där allt verkligen syns från slagets början till slut. Det är riktigt läckert.

Filmen bjuder även på en mer mänsklig känsla. Hutch är i medelåldern och kanske inte så smidig och effektiv som han var för ett antal år sedan. Detta märks och ger en starkare känsla av trovärdighet då huvudkaraktären faktiskt får kämpa med de förutsättningarna han har istället för att enkelt sparka skiten ur ett ungdomsgäng utan att få en enda skråma. ‘John Wick’ har liknande känsla i filmerna där vår huvudperson faktiskt märker av det han utsätts för. Såna detaljer ger ett större djup och äkthetskänsla vilket gör helhetsupplevelsen bättre.

Christopher Lloyd är en annan härlig närvaro i ‘Nobody’ som verkligen lockar både till skratt och överraskningar. Jag lämnar det dock vid den beskrivningen så att ni tittare får njuta av den upplevelsen på egen hand.

Lloyd briljerar i ‘Nobody’. Källa: Universal Pictures

Connie förtjänar mer

Vi bjuds många underhållande scener i ‘Nobody’ som är riktigt snyggt filmade och skickligt koreograferade. Detta är en actionfilm som är gjord att leva sig in i för stunden, men letar man efter större djup och karaktärer som utvecklas så är man fel ute. Det är inget negativt i detta syfte för filmen ger oss exakt det den är menad att ge, men kanske inte går till historien som en av de mest minnesvärda. En häftig åktur är det dock verkligen.

Det jag fann lite negativt är att Connie Nielsens stora talang känns ganska bortkastad här. Jag hade gärna sett filmen ta en annan väg med hennes roll och bakgrund så att hon kunde fått en mer framträdande och starkare roll bland ass-kickande män.
En annan negativ del är den färglöse karaokesjungande skurken som mer eller mindre bara finns där utan att sprida någon direkt skräck eller får en att känna något. Lite på grund av att det mer eller mindre är en del händelser av ren slump som gör att Hutch och skurken Yulians vägar överhuvudtaget korsas.

‘Nobody’ är en bra regisserad film med underbart casting-jobb. Det är snyggt, underhållande och roligt. Detta leder till att av 5 möjliga M så får ‘Nobody’ av mig MMM med ett + i kanten.

Tack för att ni tog er tid.

 

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.