Se filmen när Ulf Skarin talar om "Ulfs Lunch" på TEDxStockholm. Foto: Henric Lindsten

Ulf Skarin – “Jag uppmanar alla att sno min idé”

Varje dag äter Ulf Skarin, creative director på Veckans Affärer, lunch med en ny spännande person. Efter 925 lunchdejter är det fortfarande hans bästa affärsknep.

Med en bakgrund som tidigare chefredaktör på tidningen Veckans Affärer och fortfarande knuten till varumärket som creative director är Ulf Skarin en av Sveriges mest erfarna affärsjournalister. Han är kreatören bakom Veckans Affärers nuvarande position som det ledande affärsmediet för det nya näringslivet.

Utöver jobbet på Veckans affärer arbetar Ulf Skarin idag som egenföretagare med uppdrag som bland annat skribent, moderator och konferensarrangör. Han driver dessutom en podcast och är en mästare på nätverkande i alla dess former – särskilt på lunchtid.

I över tre års tid har Ulf Skarin bjudit en helt ny, idédriven person som han aldrig tidigare träffat på lunch under titeln ”Ulfs Lunch”. Luncherna hålls varje dag på samma ställe och vid samma bord (för att vara exakt) på hotell Downtown Camper i Stockholm. Vid detta bord har Ulf Skarin fått mängder av inspiration, idéer och affärsmöjligheter när han träffat några av Sveriges främsta entreprenörer, ledare och nytänkare, eller helt enkelt personer han varit nyfiken på.

Hej! Jag tycker att du verkar vara intressant, får jag bjuda dig på lunch?

Mer ord än så har inte behövts för att få alla de snart 1000 lunchdejter att dyka upp. Ulf Skarin menar att en lunchinbjudan är ett extremt tacksamt sätt att ta kontakt med folk på.

Vem tackar nej till att bli bjuden på lunch och dessutom få berätta om sig själv i en hel timme?

Ulf Skarins lunchresa började som ett sätt att träffa läsare när han arbetade som chefredaktör på Veckans affärer. Planen var att luncha med en läsare en gång i veckan. Men det övergick snabbt till en lunch varje dag och för Ulf Skarin har luncherna inte bara inneburit en helt ny karriär, utan även mängder av nya vänner och möjligheter. Han upplever också att han utvecklats som person.

Ulfs Lunch är den bästa idén jag haft. Luncherna har blivit utgångspunkten i mitt arbete och ett sätt att skapa och utveckla affärer – man kan säga att de styr hela min verksamhet idag. Jag uppmanar alla att sno min idé!

Vilka lunchar du med?
– Jag träffar väldigt olika människor. Som journalist vill jag veta vad som händer i samhället och luncherna är en väldigt bra trendspaning. Gemensamt för dem jag träffar är att de är kreatörer. Det är lika relevant att träffa en kock som någon inom näringslivet. Jag vill ta reda på vad det är som driver personen, passionen bakom.

Vad pratar ni om?
– Min utgångspunkt är enkel: jag bjuder på lunchen, personen jag träffar på idéerna! Därför ställer jag alltid en fråga som fungerar väldigt bra för att få i gång samtalet:

Vilken är din bästa idé?

– Svaret brukar alltid väcka passion och engagemang hos personen och då blir det ofta en intressant diskussion.

Vad har du lärt dig av dina lunchdejter?
– Jag lär mig saker hela tiden. Det är ju en viss anspänning och lite jobbigt att sitta mittemot en främling och få i gång ett samtal. Men det gör det också väldigt utvecklande. Att träffa nya människor på det här sättet gör att jag får nya perspektiv och kunskaper samtidigt som jag blir en bättre lyssnare – något som många av oss behöver öva på.

Hur länge kommer du att fortsätta?
– Så länge som det känns inspirerande och roligt. Nu träffar jag även personer utanför Sverige och skriver inläggen på engelska. Det finns ingen hejd på hur många intressanta personer det finns!

Du måste idag ha ett av Sveriges största personliga nätverk. Vad är dina tips om man vill utöka sitt nätverk?
– Att vara genuint intresserad och nyfiken på personen man möter. Det är en av de viktigaste nycklarna till att få ett värdefullt nätverk. Tar du kontakt med någon bara för att det känns som ett strategiskt och smart karriärdrag har du tänkt fel.

Luncherna har gjort hela mitt liv så mycket roligare. Och man behöver såklart inte äta lunch med en främling varje dag – men kanske en gång i veckan?

Ulfs lunchtips:

  • Lunch är ett bra format. Alla måste äta och vem tackar nej till en gratis lunch? Dessutom ostörd och begränsad till en timme.
  • Försök luncha med en ny person i veckan. Se dig omkring på jobbet eller i din omgivning efter personer du är genuint nyfiken på och som är relevanta. Det finns ofta fler personerna i vår närhet som vi vet alldeles för lite om och som kan ge dig nya kunskaper och idéer.
  • Ha inte en specifik agenda med lunchen, håll dig öppen.
  • Skippa kallpratet och gå direkt på värdefulla frågor som väcker passion och engagemang.

 

Vill du läsa mer? Klicka här. Följ oss på vår Instagram @modernalivet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.