Hållbar elegans från det nystartade svenska modemärket by evalunda

Eva Lundgreen tillsammans med sina tvillingdöttrar Fanny och Mathilde.

Modemärket by evalunda inspireras av gammalt hantverk och skapar miljövänliga kläder i små upplagor. Med en passion för tyger och färger vill Eva Lundgreen tillsammans med sina två tvillingdöttrar inspirera till en genomtänkt garderob. 

Allt började med en resa till Indien 2017. En resa med målet att hitta leverantörer som jobbar miljömedvetet och i liten skala. Resan gick från New Delhi, via Jodhpur och sedan vidare till Jaipur.

– Vi hittade leverantörer som lärde oss om miljövänlig färgning med mer skonsamma kemikalier, vackra färger och fina gamla träblock att trycka med. Vi tittade på tygkvaliteter och fick lära oss om tyger och olika typer av vävningar och bindningar, berättar Eva Lundgreen.

Våra skjortor är skapade med miljön i åtanke. Därför använder vi oss av material som är så skonsamma som möjligt, samt miljövänlig handfärgning. Vi är även inspirerade av den japanska estetiken och den skandinaviska enkelheten, förklarar Eva.

Sydafrikanska modellen Karen Fleischmann i by evalunda skjortklänning. Foto: Mathias Glarner

Familjeföretag
Tillsammans med sina tvillingdöttrar Fanny och Mathilde tillverkar och säljer hon djärva och karaktäristiska skjortor – alltid med fokus på detaljer.

– Att jobba tillsammans i en familj kan både vara positivt och negativt. Vi känner varandra väldigt väl som familj, men när man jobbar tillsammans kommer nya egenskaper fram. Egenskaper som inte är mamma – eller barnrelaterat.
Vi försöker jobba med stor öppenhet och respekt för varandra. Våra särdrag kommer fram tydligt, så vi måste anstränga oss för att inte låta våra känslor styra oss när det gäller vårt samarbete.
Karen Fleischmann t.v. och Fanny Lundgreen t.h. i by evalunda sidenrock. Foto: Mathias Glarner och by evalunda

Fokus på hållbarhet
By evalunda vill erbjuda skjortor av hög kvalitet. Alla material är noggrant utvalda och samtliga plagg är handgjorda.

– Det gäller även de som är handfärgade. Det görs av våra duktiga hantverkare i indiska Jaipur. Vi fokuserar på att skapa skjortor som håller i åratal istället för tio tvättar. Samtidigt ska plaggen vara eleganta och personliga och kunna utmana den klassiska skjortan, förklarar Eva.

Spännande framtidsplaner
Just nu fokuserar Eva och hennes tvillingdöttrar på företagets nästa kollektion, som kommer att släppas till våren 2020.

– Vi jobbar också på en del spännande kampanjer, events och kollaborationer, vilka kommer upp inom det närmaste året.

Utöver det jobbar vi alltid med att researcha och hitta nya hållbara lösningar för både produktion och försäljning och försöker hålla oss uppdaterade när det kommer till utvecklingen inom hållbarhet.

Hållbarhet och miljö i fokus. Foto: by  evalunda

Uppmanar alla att tvätta mer hållbart
– Inför framtiden jobbar vi med nya färger, handfärgade i små upplagor. Vi kommer också jobba mer med kontraster i sömmar och i detaljer, för att förstärka vår egen stil och identitet. Vi brinner också för omhändertagandet av våra skjortor. Vi tvättar på ett mer hållbart sätt med linoljesåpa för hålla färgerna vackra.

Vi uppmanar också att tvätta mindre och vädra kläderna mer. Trenden nu att laga sina kläder och använda dem länge plus att tvätta kläderna på rätt sätt är några sätt man kan försöka leva mer hållbart på.

by evalunda säljer karaktäristiska skjortor i miljövänliga material som är producerade under rättvisa förhållanden.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.