Tips när du ska hitta bästa elavtalet

Artikeln innehåller annonslänk

bästa elavtalet

Idag när elen är så dyr är det viktigt att tänka sig för när man tecknar ett elavtal men här finns tips som du kan använda dig av som kan leda dig till bästa elavtalet. Det finns mängder av olika typer av avtal och elbolag idag. Hos Elavtaldirekt kan du få en överblick och se vilket elbolag som erbjuder dig det bästa avtalet möjligt.

Se över ditt behov

Titta på ditt nuvarande avtal och läs hur mycket el som du använder. Jämför fast elpris med rörligt pris. Och hur mycket du använder och använd detta som en grundbas när du letar nytt och billigare avtal. Du måste alltid utgå från dina behov och hur du kommer använda elen.

Byt bolag i rätt tid

Innan du bestämmer dig för att byta elbolag måste du kontrollera med ditt nuvarande bolag om du har någon bindningstid eller om det går att säga upp avtalet. Vill du bryta i förväg behöver du vanligtvis betala en avgift för detta. Finns det en uppsägningstid, kontrollera hur lång denna är och vad som krävs när du vill säga upp ditt avtal. Ska du däremot flytta så är det viktigt att du ringer ditt elbolag för att göra en flyttanmälan.

Fast eller rörligt avtal

Tittar vi bakåt i tiden har det visat sig vara billigare med ett rörligt pris. Men det är ingen självklarhet att det är så hela tiden. Några bolag erbjuder ett mixat avtal med fast elpris på vintern och rörlig på sommaren eller en mix över hela året. Det vanligaste idag är att man binder avtalet på en viss period. Perioden kan variera mellan 3 månader och upp till 10 år.

Att läsa villkoren

Det är alltid tråkigt att läsa villkor innan man tecknar avtal men det går knappt beskriva hur otroligt viktigt det är och hur det kan spara dig mycket pengar. Ett avtal med rörligt pris kan inte ha en bindningstid på över tre månader. Har du ett avtal med fast elpris är det viktigt att kontrollera vad som händer med priset och avtalet när bindningstiden löpt ut.

En bra sak att veta är att elbolaget enligt lag ska skicka ut information inom 2 till 3 månader innan ditt avtal tar slut.

Ett sista tips

Många elbolag har en nykundsrabatt som vanligtvis ger billigare priser under en viss period åt nya kunder. Bor du med en partner och du står på avtalet kan partnern ringa in till elbolaget när rabatten slutar gälla för att göra en flyttanmälan till adressen för att ta del av nykundsrabatten igen.

Vill du läsa mer? Klicka här!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.