Läkaren om träningsrelaterade ledbesvär “värm upp noga och gå inte ut för hårt”

Vi pratar med Dr Olle Wallner som är specialist i Ortopedisk Kirurgi om våra vanligaste ledbesvär och vad man kan göra åt dem.

Patienter med träningsrelaterade ledbesvär kan få hjälp med diagnos samt recept och remiss.

Sommaren börjar övergå i höst och det är dags för många att ta tag i träningen igen. Det är inte helt ovanligt att man tappat en hel del kondition och kanske lagt på sig några extra kilon över semestern. Så tänk på att inte gå ut för hårt när du sätter igång med träningen. Värm upp noga och lägg tid på att stretcha eller töja hela kroppen efter passet för att undvika ledbesvär tipsar Dr Olle Wallner. 

Här är några av de vanligaste träningsrelaterade ledbesvären som Dr Olle Wallner, ortopedkirurg på Mobila Doktorn, stöter på. Patienter med något eller några av nedanstående besvär kan få diagnos och ev recept/remiss från MobilaDoktorn vid ett hembesök.

Ledbesvär knän och fötter

Löparknä

Iliotibial bond syndrome (ITBS) är ett ledbesvär som inte bara drabbar långdistanslöpare även om namnet kan antyda det. Utan även tex skidåkare, cyklister, fotbollsspelare mfl. Vanligast dock hos män i 20-40 års ålder, med träningsdistanser på över 30 km i veckan. Backträning eller terränglöpning ökar risken eftersom det bidrar till asymmetrisk belastning.

Symtombild & orsak Smärtorna uppstår oftast en bit in på träningspasset eller efter ett träningspass. Men de kan även komma efter en längre tids sittande eller när man går i trappor/backar. Du kan höra ett knarrande eller klickande ljud när du böjer och sträcker ditt ben och det typiska är en skärande smärta på knäts utsida. Smärtan uppstår på grund av att senan (tractus iliotibialis) som går längs utsidan av låret nöter mot både lårbenet och slemsäcken (bursan) som ligger i området.

Löparknä är vanligt och drabbar även skidåkare, cyklister, fotbollsspelare mfl.

Hopparknä

Kallas även för prepatellär tendinit. Det är en inflammation och ledbesvär pga upprepad belastning på knäskålssenan (patellarsenan). Och precis som namnet antyder drabbar det främst de som utövar hoppsporter med frekventa hopp och landningar, tex basket-, handboll- och volleybollspelare. Symtomen är ofta smygande och många ignorerar därför besvären. Tills det plötsligt blir ohållbart och går det riktigt långt kan det bli så illa att man behöver avsluta med den utlösande faktorn helt.

Symtomen är ofta smygande och många ignorerar därför besvären tills det plötsligt blir ohållbart och går det riktigt långt kan det bli så illa att man behöver avsluta med den utlösande faktorn helt.

Symtombild & Orsak Svullnad och smärta strax nedanför knäskålen och längs med knäskålssenan. Stelhet i knäleden, med smärta framför allt i flexion. Känsla av att benet är svagt och att balansen är sämre. Ofta ont på morgonen när man ska stiga upp. Knäskålsenan är avgörande för att man skall kunna sträcka fullt i knäleden, om denna sena är irriterad kommer det uppstå en obalans i knäleden som obehandlat riskerar att skada andra strukturer i knät som ledband och menisker.

Hopparknä är en inflammation pga upprepad belastning på knäskålssenan.

Hälsporre

Plantar fasciit, är en överbelastning av hålfotssenans fäste vid hälen, så att det uppstår en påbyggnad av kalk/ben vid infästningen. Man talar om pseudo-fasciit (falsk hälsporre), vid smärta i senan/hälen utan påvisbar förkalkning/ben-utväxt, men symtombilden och även behandlingen är densamma vid bägge tillstånd. Vila, bättre skor, stretchning, anti-inflammatoriska läkemedel på recept och ev stötvågsbehandling är rekommendationen i första hand.

Vid hälsporre rekommenderas bland annat vila, bättre skor, stretching och anti-inflammatoriska läkemedel på recept.

Ledbesvär armar och händer

Tennis leg (”gubbvad”)


Detta är en mer akut påkommen skada med en muskelbristning i vaden. Ofta på insidan högt upp mot knävecket. Man kan ha känt sig stel eller haft kramp vid aktivitet i just denna muskel en längre tid. Men  så plötsligt under aktivitet hugger det till och man kan till och med höra hur muskeln brister genom ett ”plopp”-ljud. Många söker för att de är oroliga för att hälsenan är skadan, men denna skada sitter längre ner mot hälen. Vem drabbas av detta ledbesvär? Jo, det kallas gubbvad lite skämtsamt eftersom merparten är män i 35-45 års ålder som nyligen börjat med racketsport. Eller börjat löpträna mer intensivt och går på för snabbt med träningen efter uppehåll.

Kallas gubbvad lite skämtsamt eftersom merparten är män i 35-45 års ålder som nyligen börjat med racketsport, eller börjat löpträna mer intensivt och går på för snabbt med träningen efter uppehåll.

Racketsporter kan leda till båe tennisarmbåge och “gubbvad”.

Tennisarmbåge

Lateral epicondylit, inflammation i fästet för underarmens sträckmuskler på utsidan av armbågen. Drabbar särskilt racketsporter, därav namnet, men de flesta idrotter är representerade och även till exempel frekvent dator-användare eller tex skruvande med skruvmejsel el dyl kan ge samma besvär.

Golfarmbåge

Precis som Tennisarmbåge beror smärtan på att senor och senfästen har blivit överansträngda, i dessa fall är det senorna på insidan av armbågen som har blivit överansträngda. När muskelfästena i armbågen skadas eller inflammeras så påverkar det hela armen och händerna. Både rörligheten och styrkan i händerna påverkas och man har svårt att utföra de allra vanligaste göromålen.

Golfarmbåge påverkar både rörligheten och styrkan i hela armen och händerna.

Läs även “Läkaren om solen: vår bästa vän och värsta fiende”.

Dr Olle Wallner på Mobila Doktorn. Specialist i ortopedisk kirurg
Mobila Doktorn erbjuder hembesök av läkare i flertalet städer i Sverige. Bokas smidigt via appen eller på webben.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.