fbpx
5531A695-ED9F-4A75-8929-A64BC2DD5C8E

Kostexperten: Finta vårförkylningen med mat som boostar immunförsvaret!

Vår kost- och häsloexpert Sandra Björklund från Green Galaxy tipsar om kosten som håller dig frisk

Vår kostexpert ger råd om mat som förbättrar immunsvaret i förskylningstider.

Vabruari och den djupaste av alla influensadalar är visserligen förbi men vårförkylningarna och tröttheten är på ingång. No fear! Nu är det istället tid att sätta in det tunga artilleriet. Jobba aktivt med att boosta immunförsvaret och ge kroppen maximal motståndskraft. Med en bra mix av träning, god sömn och lagom med stress kommer du långt. Adderar du bra kostvanor så kommer det göra underverk.

Maxa ditt intag av frukt och grönt!

Ni har hört det förut. Färgrika frukter och grönsaker är lika med ett högt antioxidantinnehåll. Antioxidanter som skyddar oss mot fria radikaler vilka annars tenderar att sänka vårt immunförsvar och vår motståndskraft mot bakterier och virus.

Ät mycket och varierat för bästa resultat och lägg stort fokus på bären, gärna som topping till frukostyoghurten, gröten eller varför inte i en färgglad smoothie!

Tillskott i pulverform av vetegräs, spirulina, acai i alla ära men den som inkluderar oraffinerade källor i kosten och ser till omväxling i sitt intag får sällan någon ytterligare vinning av dyra tillskott.

Fungerar huskurer?


Just vitamin C är en välkänd gammal huskur mot förkylningar, men forskare debatterar vilken inverkan vitaminet faktiskt har. Det vi med säkerhet vet är att vitaminet som återfinns i bland annat citrusfrukter, grönkål, spenat och paprika är en antioxidant som in sin tur supporterar kroppens bekämpningssystem mot skadliga fria radikaler.

Vitamin C är dock sällan något vi råder någon direkt brist på. Istället är det andra viktiga mineraler som zink och järn vi ofta saknar tillräckliga depåer av. Brister av dessa sätter ner immunförsvaret och därmed vår motståndskraft med ökad infektionskänslighet som följd.

Zink återfinns rikligt i skaldjur som ostron och musslor. Järn hittar vi bland annat i animalier, ägg, baljväxter och grönsaker som spenat, broccoli och grönkål. Kombinera gärna med någon form av Vitamin C för ett ökat upptag!

Slutligen har vi Vitamin D där tillskott, framförallt under vinterhalvåret, kan diskuteras för att undvika ett nedsatt immunförsvar. Naturligt hittar vi det i källor som fet fisk och äggula.

Vitlöksandedräkt – not a bad thing!

Vitlöken har många positiva effekter på vårt långsiktiga välmående som att minska blodfetter, risken för blodpropp och blodtryck. Njut lite extra av vitlök i förkylningstider. Den både hejar på motståndskraften mot infektioner och motarbetar virus. Här fungerar lika bra med vanlig vitlök som den i kapselform från hälsokosten.

Krydda maten ordentligt men tänk på att tillsätta löken mot slutet av tillagningen så att de verksamma ämnena som står för de positiva hälsoaspekterna inte kokar bort.

Tillför goda bakterier!

Glöm inte tarmfloran! För det är just via tarmens bakterieflora vi många gånger kan styra vårt välmående. Den så kallade probiotikan utgör våra inre krigare när det kommer till att mota bort inkräktare i form av andra, skadliga bakterier. De goda bakterierna adderar du via kosten genom att festa på naturella, syrade mjölkprodukter (yoghurt, kefir), syrade grönsaker och överväger probiotikatillskott.

Festliga fibrer!
Ingen inre krigsföring utan mat till våra goda bakterier. Så vad äter vår armé? De partajar gärna på fibrer från baljväxter, fullkornsprodukter, frukt, grönsaker, bär och chiafrön. Idag äter vi 15-20 g per dag men enligt Livsmedelsverket bör vi få i oss minst 25-35g.

De allra bästa fibrerna kallas vattenlösliga, gelbildande fibrer, så gå loss på havre, rotsaker, linfrön och bananer.

IMG_9575-770x1171
Sandra Björklund är licenserad kostrådgivare samt hälsoinspiratör. Hon driver Green Galaxy som erbjuder kostcoachning till privatkunder och företag.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Relaterade artiklar
Nybliven förälder och sömnbrist? Här är 10 tips som hjälper mot tröttheten