Filmexperten tipsar om 6 riktigt bra dramafilmer

Moderna Livets filmtyckare Anders Färber tipsar om smarta och klassiska dramafilmer

As Good as It Gets (Livet från den ljusa sidan) av James L. Brooks

Nu när hösten närmar sig så kryper vi gärna upp i soffan med en härlig film. De flesta av oss gillar händelserika dramafilmer med intriger och känslomässiga teman och realistiska rollfigurer. Här listar Moderna Livets nya filmtyckare Anders Färber några av sina favoriter.

De flesta av oss gillar dramafilmer, men vilka filmer ingår egentligen i den kategorin? Är det så att det kan vara både sci-fi, tecknat och krigsfilmer? Ja det kan det! Dramafilmer är alltså en bred genre med några av vår tids största klassiker som Gudfadern, Nyckeln till frihet och Forest Gump. Samtidigt som dessa storfilmer så kan vi även nämna andra toppfilmer The Prestige, Eternal Sunshine Of The Spotless Mind och The Butterfly Effect.

Dramafilmer är en bred genre med några av vår tids största klassiker som Gudfadern, Nyckeln till frihet och Forest Gump.

Predestination- en smart dramafilm där tid spelar stor roll

En toppagents sista uppdrag blir att försöka få fast den brottsling som har kommit undan flertalet gånger under hans karriär. Jakten leder till en unik upplevelse med identitetssökande, kärlek och tidsresor.

För vem? Den här dramafilmen är alltså perfekt för den som uppskattar filmer som får en att grubbla längre än vad eftertexterna rullar.

Skådespelare Ethan Hawke, Sarah Snook och Noah Taylor

Regissör Michael Spierig & Peter Spierig

Sarah Snook spelar en av huvudrollerna i detta fullspäckade sci-fi drama

Memento – en härligt smart dramafilm

När Leonard Shelbys fru blir är mördad så ger han sig ut på jakt efter hennes mördare. Hans andra problem är att han lider av en sällsynt minnesförlust som gör att han glömmer allt nytt han lärt sig inom en kvart. Dessutom så utspelar sig själva handlingen i bakvänd ordning och är i färg. Sedan övergår den till kronologisk ordning för att berätta hela förloppet. Men detta görs i svartvitt.

Säga vad man vill om Nolan, men mannen verkar besatt av tid på många olika vis.

Säga vad man vill om Nolan, men mannen verkar besatt av tid på många olika vis. Denna dramafilm är baserad på Jonathan Nolans novell från 2001 ”Memento Mori”.

För vem? Dig som gillar ett annorlunda upplägg och uppskattar en film som är lite förvirrande.

Skådespelare Guy Pearce och Carrie-Anne Moss

Regissör Christopher Nolan

Memento av Christopher Nolan

Nightcrawler – ett smart och lite mörkt drama

Louis Blom är desperat för att få ett jobb. En bedragare som lyckas slå sig fram inom brottsjournalistiken i L.A och tänjer verkligen på gränserna på vad som är betraktare och skapare. Hur långt är han beredd att gå för sina nyheter?

Inget tidstema här, men en smart och samhällskritisk vinkning till det obehagliga i att göra det mesta för att nå framgång. Vilka gränser är man redo att sudda ut? Jake Gyllenhall är fantastisk som denne obehagliga karaktär.

För vem? Dig som gillar filmer med mörk satir som nästan känns komisk men ändå inte är alltför långt ifrån verkligheten, vilket istället gör det skrämmande.

Skådespelare Jake Gyllenhal, Rene Russo och Bill Paxton

Regissör Dan Gilroy

Nightcrawler av Dan Gilroy

The Crow – en dramafilm baserad på serietidningen skapad av James O’Barr

Eric Draven mördas brutalt tillsammans med sin fästmö under Devil’s Night. Dessutom dagen innan Halloween och deras planerade giftermål. Hans själ förs tillbaka av en kråka från de dödas rike till världen bland levande för att hämnas på de som orsakat denna grymma orättvisa.

Det är regn, kallt och dystert, men ta kontrasten med de underbara scener där vi blickar ut över en stad, tidigare i mörker, men där lågorna nu ger staden ett rödgulaktigt skimmer – det är en känsla som ska upplevas. Vi serveras en berättelse om odödlig kärlek, hämnd och vacker vänskap. Musiken i denna film tar andan ur en och är så perfekt hanterad på det sätt att det höjer filmen än mer. Musiken är en del av filmens berättande, som det ska vara.

De flesta känner nog till filmens kultstatus och den tragiska olyckan under inspelningen som avslutade Brandon Lees liv. Men förutom förutom ett vackert minne av Brandon är The Crow ett visuellt mästerverk.

För vem? Dig som gillar ett mörkt drama med inslag av superhjältar och action

Skådespelare: Brandon Lee, Rochelle Davis, Ernie Hudson, Michael Wincott

Regissör:  Alex Proyas

The Crow av Alex Proyas

As Good as It Gets (Livet från den ljusa sidan) 

Vi möter Melvin, den odrägliga, frispråkiga och extremt fördomsfulla författaren som lider av tvångstankar, fobier och andra neuroser. Han är i väldigt stort behov av sina rutiner och när hans favoritservitris Carol inte kan vara på jobbet och handskas med hans egenheter, så orsakar det ett mindre kaos. Rutinerna sätts även på prov när han tvingas hand om sin homosexuella granne Simons hund efter att husse blivit misshandlad.

Melvin inser att han måste försöka ordna upp dessa förändringar i tillvaron, men kan förändringar även föra med sig något bra?

För vem? Gillar man udda och färgstarka karaktärer med en Nicholson i högform blandat med skratt, komiskt triangeldrama, växande vänskap och växande förståelse så har man hittat rätt dramafilm. Det blir många roliga stunder men filmen går även in på djupet. Möjligtvis får man ta en del “behandlingsresultat” med en nypa salt eftersom de känns som stora genvägar. Men filmen ger så mycket värme att vi kan bortse från det.

Skådespelare: Jack Nicholson, Helen Hunt, Greg Kinnear

Regissör: James L. Brooks

American History X – en dramafilm med viktigt budskap

Det börjar med att Derek och Danny Vinyard mister sin far under en skottlossning där afroamerikaner är inblandade. När Derek är förvirrad och utom sig av ilska så söker han sig till en nynazistisk rörelse där han snabbt stiger i graderna. Sedan blir även hans yngre bror Danny blir en del av denna rörelse. Efter en våldsam incident så döms Derek till 3 års fängelse och under denna tid förändras hans syn på livet. Därefter beslutar han sig för att lämna det nazistiska livet och att ta med sig sin bror.

För vem? Budskapet är minst lika viktigt idag som det var 1998. Edward Norton fullkomligt briljerar i sin roll, men även Edward Furlong gör det helt suveränt och klart det bästa jag sett honom prestera. Det är en otroligt gripande film. Bra och starkt skådespeleri i alla roller faktiskt och enbart detta är gott skäl till att se denna film. Det är visuellt vackert där stora delar utspelar sig i svartvitt.  Dessa svartvita delar är också där vi tar del av Dannys berättarröst som guidar oss genom storyn via hans upplevelser. Gillar man filmer som tar upp viktiga frågor och som visar oss mer än enbart ena sidan av myntet så är denna film en att låta sig uppslukas av.

Skådespelare: Edward Norton, Edward Furlong, Beverly D’Angelo, Jennifer Lien

Regissör: Tony Kaye

Film- och serietips här för dig som vill läsa mer:

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.