Experten: “Det du är avundsjuk på, speglar vad du längtar efter”

Av Marie Hagberg

Foto: Susanne Båvner

“Ljuset som du ser hos andra, är en reflektion av ljuset som du ser hos dig själv.” Så beskriver Nina Jansdotter, beteendevetare och författare till 16 självhjälpsböcker, fördelen med att känna avundsjuka.

Avund kan alltså leda till någonting positivt. Hur kan du vända det till din fördel?

Avund känner de flesta någon gång. Nina beskriver avundsjuka som en stark känsla av att uppleva brist på något som någon annan har. Avundsjuka kan ta sig i uttryck på olika sätt. Exempelvis som ilska, bitterhet eller sorg. Utmärkande för dessa känslor är att de brukar anses som negativa och starka.

– De kan upplevas irrationella och välla över en med blixtens hastighet. Ofta erkänner vi inte dessa känslor. Avund kan även kopplas ihop med skammen över att vi känner så, menar Nina.

Vad lär vi oss av avundsjukan?

Alla känslor, både ljusa och mörka, kan vara bra drivkrafter. Men förutsättningen för att kunna använda avundsjukan som en positiv drivkraft, är att kunna erkänna den. Det är först då som du kan göra något åt avundsjukan.

– Om du erkänner att du är avundsjuk och säger till dig själv att det är ok, har du möjlighet att göra något med den.

Avundsjuka visar på något som du skulle vilja ha mer av i ditt liv, något som du tycker saknas, förklarar Nina. Känslan lär oss någonting om oss själva. Om du känner dig avundsjuk när du exempelvis ser någon karismatisk person, är det en spegelbild av dig själv du ser. Vad du ser hos den andra är förmodligen en talang du också har och det är anledningen till att du ser den. Du är avundsjuk eftersom hon har utvecklat en egenskap som du också har inom dig.

Sätt mål med hjälp av avundsjukan

Avundsjukan säger någonting om vad vi önskar och längtar efter. Nina ger följande exempel:

– Om du är avundsjuk på en person som reser mycket, har en bra utbildning eller har ett fint hem, kan det handla om att du längtar efter att resa mer eller ha ett finare hem. Använd dig av den känslan. Sätt upp mål för att kunna resa mer eller skapa ett finare hem.

Fundera över hur du skulle kunna lyxa till det mer i din vardag. Hur skulle du kunna få ett jobb som ger dig högre lön? Avundsjuka kan fungera som en kompass som visar vad du önskar i livet men inte har ännu.

Känslan blir som en handlingsplan istället för en tärande känsla. Den ger grit, jävlaranamma, revansch och känslan av att du orkar kämpa mot ditt mål hellre än att snegla på andras framgångar.

Vad är ditt och vad som är andras avund?

Nina påpekar är att avund lär oss vad som är vår egen avund, våra egna känslor och vad som tillhör andra.

– Enda sättet att arbeta med sin självkänsla är att förstå vad som är mitt och vad som är andras. På så sätt blir du bättre både på att hantera dig själv och andra.

Se även dina mörka sidor

Gäller samma spegling även de mindre bra sakerna vi ser?

– Det är det som är det jäkliga. När du retar dig på en person är det en trigger, därför att du ser både det som är positivt och negativt. Om du inte vill erkänna det ljusa hur tror du att det blir med det mörka då?

Allt börjar med självkännedom, att erkänna våra ljusa och mörka känslor. Vågar vi inte bejaka de mörka känslorna, vågar vi inte känna de ljusa, för de hänger ihop. Det är en väldig kraft i att våga erkänna båda sidor av oss själva och acceptera det.

Hur kan du agera så att du bli mer nöjd istället för att fokusera på vad någon annan har eller inte har?

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.