Relationsexperten: “Så vet du att du dejtar en narcissist”

En narcissist är inte alltid lätt att känna igen. Vår relationsexpert listar sju tecken att vara uppmärksam på.

Är personen kär i sin egen spegelbild?

En narcissist kan vara svårt att känna igen. I början är allting oftast frid och fröjd och du tycker mest att hans eller hennes självupptagenhet är “charmigt”. Men med tiden kan det oändliga bekräftelsebehovet bli alltmer frustrerande.

Definitionen av en narcissist ären person med ett genomgående mönster av grandiositet, behov av att bli beundrad och brist på empati“. Personen har ofta en överdriven tro på den egna förmågan och värderar vad andra tycker om sig själv väldigt högt. Status och bekräftelse från andra är en viktig del i en personens liv. 

Personlighetstypen finns bland både män och kvinnor – och det är inte helt ovanligt att råka ut för en narcissistisk dejtingpartner.

Här är sju tecken att vara uppmärksam på:

1. Personen är inte genuint intresserad
Undrar du om personen är för bra för att vara sann? Det finns en stor chans till att det är så. Hon eller han avslutar dina meningar och lyckas ge komplimanger till områden på din kropp som du är mest osäker på. Komplimanger är härliga att ta emot, men lägg märke till att personen aldrig ställer frågor om dig eller vill lära känna dig. De allra flesta nyförälskade är genuint intresserade av den man dejtar, men inte narcissisten.

2. Varmt och kallt beteende
Efter en passionerad månad ändrar personen plötsligt sitt beteende och blir kall och avståndstagande. Efter några veckor bestämmer sig personen att hon/han inte kan leva utan dig och suger dig tillbaka. Dessa onda cyklar upprepar sig.

3. Personen är manipulativ
En del av narcissistens sätt är att de ofta försöker manipulera dig så du slutar tro på din egen verklighet. Eftersom narcissister dessutom har så mycket självförtroende och en förtrollande charm kan det vara svårt att stå emot. Personen kan utnyttja andra för eget syfte, både inom karriären och kärlekslivet. Utåt sett, inför folks blickar, kan han eller hon vara väldigt charmerande, men hemma kan personen bli direkt elak och trycka ner sin partner. 

4. Personen kräver väldigt mycket beundran och kan inte ta kritik
Personen både behöver och kräver väldigt mycket beundran. Inte bara någon vanlig komplimang då och då, utan mer än så. Han eller hon är lättkränkt om det inte sker och kan i så fall bli arrogant. Själv är personen absolut inte den klängiga typen. Han/hon förväntar sig att bli uppvaktad eller uppassad, men ger inget tillbaka.

5. Personen blir avundsjuk på dig
Det finns ett stort mått av avundsjuka i den här personligheten. Om andra har någonting som är bättre kan det väcka ett stort avund. Narcissisten vill ha MER. I en relation kan det bli förödande, som när ens partner inte gläds med en, till exempel när man blivit befordrad och kanske till och med fått ett bättre jobb än personen i fråga. Hen upplever det snarare som ett slag mot sin självkänsla och uppskattar det inte alls.

6. Allt sker på deras villkor
Narcissister förväntar sig att du lever på deras villkor, prioriterar deras behov och om du inte gör det blir de snabbt upprörda och irriterade. Det för att de hela tiden är beroende av bekräftelse och egoboost. Har du bråkat med en narcissist är det mycket troligt att det är du som får lov att be om ursäkt trots att det inte är du som borde göra det. 

7. Allt handlar om dem
En narcissist saknar även empati för andra människor och ser inte dina behov. Det är inte alltid lätt att säga nej och sätta gränser till en narcissist, särskild om de är väldigt charmerande och manipulativa. Det blir därför ofta du som ställer upp och anpassar dig efter dem. Men kom ihåg och var vaksam om personen sedan inte kan ta hänsyn till dig och dina aktiviteter som t.ex. att spendera tid att lära känna dina nära och kära.

Hur bryter man sig då loss?
Den svåra delen med att träffa en narcissist är att du kanske inte inser det förrän det har gått väldigt långt in i förhållandet. Eftersom en narcissist har svårt att ta motgångar kan du förvänta dig en dramatisk reaktion om du försöker bryta dig loss och avsluta relationen. Men försök att inte fastna i hetsiga diskussioner eller falla för storslagna försök att få dig tillbaka.

Det allra bästa är att snabbt få till ett tydligt avslut och sedan klippa banden helt med personen. Ta till professionell hjälp om du inte kan ta dig ur förhållandet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.