Hundvännen: 5 inomhusaktiviteter för dig och din hund

Under karantäntider bör även husdjuren underhållas på bästa sätt. Vår hundexpert ger oss fem mer eller mindre nödvändiga tips på inomhusaktiviteter för dig och din hund.

Att sitta i karantän och tvingas vara inne mycket är varken kul eller nyttigt i längden men dessvärre nödvändigt för stunden på grund av COVID19-Viruset. För alla oss som har hund så är det nu extra skönt att kunna få promenera ut i (kanske opassande att skriva friska…) luften och naturen med vårt fyrbenta sällskap som ursäkt och alibi. Men hur trevligt det än är att gå på promenader så måste ändå en hel del tid spenderas inomhus. Och din hund behöver faktiskt sysselsättning även hemma så därför kommer här några utvalda inomhusaktiviteter för dig oavsett om ni har trädgård eller inte. Och dessa förslag på aktiviteter är ju saker som man ändå måste göra regelbundet med sina hundar så varför inte passa på nu.

Klippa klorna. Kan vara tidsödande och lite knepigt. Tänk på att inte vara nervös själv för det känner oftast din hund av. Enklast om hunden är lugn så vänta gärna tills efter att den har varit ute, ätit och/eller lekt av sig. Tänk på att ha ett stadigt grepp, men inte för hårt, om tassen och var bestämd men inte hårdhänt. Se till att ha bra belysning då det underlättar för dig att se hur mycket du kan klippa av klon.

Det varierar såklart från ras till ras men på mina jyckar så går det bra att se vart jag ska sluta klippa (ljus klo går bra medan mörk klo oftast är svårare då det är svårt att se var blodkärlen börjar). Klipp försiktigt och är du osäker så klipp bara lite i taget.

Mina två engelska bulldoggar är riktigt morgontrötta så jag brukar passa på att klippa deras klor på morgon när de är yrvakna och slöa.

Men om du känner på dig att detta inte är din grej så låt bli och anlita istället en expert eller fråga en vän som kan. Det blöder mer än du kan ana om man råkar klippa fel och det gör ju även väldigt ont på hunden. Kan bli en smärtsam upplevelse för hunden, vilket kan leda till framtida problem med kloklippning. Så var försiktig.

Och kom ihåg att belöna med lite gott hundgodis efteråt. Det brukar underlätta nästa gång.

Bada eller duscha. Många hundar älskar att bli tvättade och schamponerade men inte alla (lite som med barn). Detta låter kanske fånigt för dig som inte är hundvan men de har precis som människor olika fysiska egenskaper och även hundar av samma ras kan ha päls med varierande sorters behov, så se därför till att ha ett bra hundschampo som passar just din hunds päls. Efter bad eller dusch var noga med att torka hunden, speciellt tassar och veck. Och kom ihåg att belöna med lite gott hundgodis efteråt även här.

Tvätta öron, veck och områden i och mellan trampdynorna på tassarna. När det gäller öronen så kan du fråga din veterinär eller på djurbutiken efter smuts- och vaxlösande vätska som du droppar försiktigt i din hunds öron och låter det vänta en liten stund (lämpligt att göra innan ni duschar). Även här växlar behoven mycket från ras till ras och hund till hund.

Tänk på att inte peta med tops eller dylikt i öronen på hunden (samma regler som för dig), det räcker med en bomullstuss eller en bit mjukt hushållspapper i ytterörat om du använt den vax- och smutslösande vätskan. När du torkar rent veck på huvudet eller tassarna så tänk på att torka torrt efteråt. Mycket viktigt annars så kan svamp bildas. Jag som har två vita bulldoggar måste tvätta och torka deras veck runt nos och ögon nästan varje dag med svampdödande vätska.

Öron och tassar tar jag var 3-4 dag och schamponering sker varje helg. Kom ihåg att belöna med lite gott hundgodis efteråt även här.

Leka. Jag behöver ju inte upplysa dig som är hundägare om att din fyrbente vän älskar att leka och busa. Oavsett om det är med bollar, gosedjur och pinnar eller att tugga på ben och gamla gymnastikskor så har ni koll på detta. Dock är det en hel del som inte är medvetna om att hundar även gillar, med deras mått mätt, intellektuell stimulans i form av lite tankeövningar.

Det finns att köpa den här typen av rebusliknande leksaker hos välsorterade djurbutiker. Annars kan man tillverka en enkel billig variant själv av till exempel gamla toarullar där man stoppar in hundgodis eller något annat som din hund gillar i mitten på rullen och sedan knycklar du ihop sidorna på toarullen så att godiset inte trillar ut. Därefter får hunden försöka öppna detta lilla godispaket på egen hand. Att spela musik för dem är en annan sak som i alla fall en av mina hundar uppskattar.

Att leka kurragömma är en tredje. De flesta hundar kan man träna till mycket och de brukar tycka om det.

Massage. Precis som de allra flesta av oss människor så både behöver och gillar vi beröring. Förutom det vanliga gosandet så är massage skönt och bra även för hundar. Inte heller speciellt svårt, de är tacksamma kandidater. Du kan också få tips på hur du masserar din hund via Youtube eller så provar du dig varsamt fram. Du kommer märka vad din hund gillar bäst.

Mattias Tönnheim, är uppvuxen med hund och nu inne på sin femte och sjätte jycke (har dessutom en norsk skogskatt som han lärt både att räcka tass och pussas på kommando samt som kommer när husse kallar).

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.