Christoffer Malmer om bankkarriären, den digitala eran och SEBx

Christoffer Malmer SEB
Foto: Press

Vi har träffat  Christoffer Malmer, chef för nystartade SEBx – ett strategiskt initiativ som startats och drivs inom SEB. Han berättar om sin karriärresa, hur det är att vara pappa till tre barn och hur man bryter ny mark med den nya tekniken samt varför han tror att de kommande åren kan bli helt avgörande för finansbranschens långsiktiga utveckling. 

Christoffer Malmer karriär

Christoffer berättar att han lider av svår tävlingsmani och såg därför tidigt skolan som ett sätt att tävla och nå resultat. Det gjorde att gymnasie- och universitetsbetygen gav goda förutsättningar att välja yrkesinriktning ganska fritt.

– Jag läste internationell ekonomi i Lund och visste vilken karriärväg jag ville gå. Jag skulle bli managementkonsult. Delvis för att det verkade spännande och omväxlande, men sannolikt också för att det stod högt i kurs bland nyutexaminerade studenter i 90-talets Sverige. Överst på önskelistan stod naturligtvis McKinsey dit alla ekonomistudenter med en svaghet för strategimatriser kastade lystna blickar. Jag kom snabbt till en intervju, men efter en havererad intervjuprocess som föll på första case-frågan, följd av ett förnedrande huvudräkningsfiasko inför några franska ingenjörer på en intervju med Bain & Co i Paris, krossades mina konsultdrömmar skoningslöst och permanent.

Drömmen om att bli managementkonsult gick i krasch och istället blev första jobbet starten på en banking karriär.

Tursamt nog ville många av studiekamraterna flytta till London för att bli bankers istället, vilket blev något som även han fick upp ögonen för. Överst på den önskelistan stod Goldman Sachs och där var det bättre tur.

– Efter ett internship på analysavdelningen på Fleet Street, där jag fick ägna sommaren åt att djupdyka i Västeuropeisk lastbilsindustri, fick jag en fast anställning efter avslutade studier.

Christoffer Malmer flyttade hem till Sverige

Efter nio år på Goldman Sachs, där Christoffer utvecklades från junioranalytiker till Managing Director med ansvar för Bank & Finansanalys i Europa, flyttade han hem till Sverige lagom till första barnets nedkomst. Det blev Stockholm och några år på en hedgefond som var baserad i London men som satte upp ett litet kontor i Stockholm vilket gav lyxig flexibilitet under första småbarnsåren.

Led av ”socioprofessionell abstinens”
– Van vid större team och livliga kollegor, och med en begynnande socioprofessionell abstinens (osäker på om det är ett begrepp som existerar) så var jag inte sen att tacka ja till ett jobb som ansvarig för SEBs relationer med finansiella institutioner; efter att ha analyserat och investerat i banker var det otroligt roligt att få komma in och se hur en bank faktiskt fungerar på riktig! Några år senare blev jag ansvarig för bankens dåvarande Wealth Management-division, vilket även innebar en plats i bankens verkställande ledning. Jag tackade ja med en känsla av “uncomfortable excitement”.

– Mitt nästa ansvarsområde blev bankens alla privatkunder och det var härifrån som jag aktivt började arbeta med den omfattande transformationsagendan som genomsyrar hela finansbranschen idag, ett arbete som jag verkligen brinner för.

Det var oerhört spännande att få starta och driva SEBx när banken tidigare i år bestämde sig för att göra en x-satsning. SEBx är alltså ett strategiskt initiativ där fokus ligger på att utforska ny teknik, alternativa plattformar och framtida kunderbjudanden.

Digitala framfarten – var ser du de största möjligheterna och utmaningarna?

– Jag har ju följt finansindustrin på nära håll i snart tjugo år med allt från internet-revolutionen och IT-bubblan till den globala finanskrisen, och det har aldrig varit så spännande som det är idag.

Vi har nog lite av en “perfect storm” framför oss där förutsättningarna för förändring har vuxit sig ordentligt starka; bankkunder å ena sidan har aldrig varit mer öppna för att prova nya lösningar, samtidigt som tekniken för att skapa fantastiska produkter aldrig varit så kraftfull och lättillgänglig som den är idag.

– Därför tror jag att de kommande två-fem åren kan bli ganska avgörande för branschens långsiktiga utveckling. Vi har sett liknande skeenden i flera andra branscher och likväl som det går att se utmaningar för alla som verkar på en marknad i snabb förändring, så kommer det tveklöst att skapas oerhört spännande möjligheter, inte minst när man lyckas hitta och kombinera styrkor från olika håll.

Dina tips till dagens ungdomar som funderar på olika karriärvägar?

– Detta kan låta naivt, men jag tror oerhört mycket på att envist fråga sig själv vad man verkligen brinner för och söka sig en utmaning inom det området. Jag måste erkänna att min passion för bank och finans – och ja, man kan faktiskt ha en sådan! – har utvecklats över tid, och skulle jag istället följt min inre glöd i riktigt unga år så hade jag nog blivit journalist. Så klart att det kan svänga över tid, och visst kan man utveckla och odla sina intressen, men att ha någon form av grundläggande kompassriktning klar för sig tror jag hjälper enormt när man skall hitta rätt.

Tre barn och fortfarande mycket energi. Vad är dina knep? Hur startar du dagen?

– Det stämmer bra, en dynamisk trio som är en outtömlig källa till glädje, kärlek och irritation, och jag kan verkligen instämma med de flesta välanvända one-liners om föräldraskap så som “de växer upp för snabbt”, “det gäller att spendera tid med barnen när de fortfarande vill”, “det bästa med barnen är när de vaknar och när de somnar” och så vidare.

– Till vardags går jag upp 05:00 vilket ger mig en dryg timma till träning, läsning (i form av ljudböcker), och en kort stund för nedtecknande av några dagboksliknande tankar. Det känns skönt att starta arbetsdagen med lite träning i benen och med hjälpligt sorterade tankar i huvudet. Sen har jag nog turen att ha både nyfikenhet, vilja och disciplin i mitt naturliga state-of-mind vilket driver mig framåt varje dag.

Jag gillar att skapa och se resultat, och jag var en sån som tjatade om att få ta hem smörkniven från träslöjden innan den var klar och oljan torkat, och på julen kan jag stå hukad över familjens pepparkakshusbygge långt efter att barnen gått och lagt sig för att det skall bli klart till nästa morgon.

Innan vi avslutar intervjun, tillägger Christoffer att SEBx letar efter ny talang. Besök SEBx webbplats för mer information om aktuella jobböppningar.

SEBx är ett strategiskt initiativ där fokus ligger på att utforska nya tekniker, alternativa tekniska plattformar och framtida kunderbjudanden.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.