Pontus Bergekrans – livsnjutare som trivs efter 30 år i samma bransch

Pontus Bergekrans utanför SEB i Kungsträdgården. Foto: Press

Pontus Bergekrans är en man i sina bästa 55 år och har jobbat som anställd inom finansbranschen i över 30 år. Han fick snabbt fart på sin karriär efter att ha börjat som trainee på Nordea och har avverkat många olika roller och chefspositioner inom finansbranschen. Nu jobbar han som chef över investeringar på SEB Pension och Försäkring vilket betyder ett stort ansvar över både kapital och anställda. 

Efter att ha träffat Pontus kan man summera honom som en väldigt positiv person som efter 30 år i samma bransch och ungefär samma miljö fortfarande mår bra och har kul på jobbet, varje dag. Millennier skulle förmodligen tro att han skojade, 30 år?

Berätta, vad är knepet?
– Det viktigaste skulle jag säga är att jobba mot ett resultat som inspirerar och med rätt människor. Resultatet kan vara mer eller mindre mätbart men du själv ska tycka att det är meningsfullt. Människor ger dig energi och sök dig till grupper och individer som du motiveras av, som överraskar och där det finns en ömsesidig respekt; där man lyfter varandra.

För mig är en bra kollega någon man både jobbar bra med och som man kan äta lunch och prata om annat med.

Okej, men har du alltid haft rätt kollegor – det är inte alltid man kan välja dem?
– Nej det är sant, det kan ju vara ett specifikt jobb man är ute efter där man inte vet vilka man kommer jobba med. Men det känner man ofta rätt snabbt, om du blir motiverad eller dränerad av personerna runt dig. Sen kan det även vara en rörelse – om du vet att du är på väg någonstans och ser ett ljus i tunneln för vart ditt jobb är på väg, så kanske det kan vara överkommande en viss period.

– Men hindret, om man nu kan kalla fel personer för ett hinder, får inte bli större än vad man orkar och vill ta sig över. Har du till exempel energidränerande kollegor plus inte ser någon utveckling framåt, då är det dubbelfel – byt jobb eller plats så snart du kan.

Vad mer än rätt människor är viktigt för att lyckas och trivas med jobbet?
– Ta inte saker för personligt och krångla inte till saker i onödan. Det är ett vanligt fenomen, man tror att det är en själv det är fel på om allt inte går som man vill eller så fort som man vill. Men det kan faktiskt vara annat som påverkar, motvind eller medvind just då kan göra jätteskillnad oavsett hur bra du är. Men tänk på att om du får kämpa och blir duktig i motvind kommer allt vara så mycket bättre och enklare när det väl kommer medvind.

Pontus pratar även om att vara sin egen navigatör, att leta efter väderfenomenen – vad är det för väder just du behöver för att lyckas, vad är du ute efter? Fråga dig själv och lägg upp en plan.

– Det kan vara olika faser i livet som påverkar, ibland gäller något tryggt och stabilt och annars så vill man ha en riktig utmaning där det finns möjligheter att ta sig framåt snabbt. Lycka och rikedom finns att hämta på många sätt och att vara uppmärksam på det som gäller dig är viktigt. Sök dig till möjligheter som passar dig och din egen plan.

Jag ångrar aldrig att jag tidigt i min karriär satte upp en långsiktig plan. Denna har jag alltid haft med mig för att se om jag är på rätt spår eller om jag behöver göra ändringar för att komma tillbaka på vägen.

– Sätt upp små milstolpar till den långsiktiga planen, allt kan inte hända över en natt men att ha en vision lite längre fram hjälper ofta att motiveras och ta beslut på vägen. Det är inte heller fel att lägga en ny plan om det känns riktigt. Även här är personerna runt en viktiga.

– Det kan låta lite själviskt, men välj människor runt dig som kan hjälpa dig på din väg samtidigt som du känner att du kan hjälpa dem på deras resa. Då blir det ömsesidigt och roligare för båda parter. Sen har jag alltid värdesatt familjen jättemycket och några riktigt nära relationer utanför jobbklimatet, som man kan vända sig till oavsett hur bra eller dåligt det går i karriären.

Nära relationer utanför jobbet skapar en trygghet och du blir heller inte lika beroende av hur det går på jobbet, vilket i sig gör dig starkare när svåra beslut i arbetslivet måste fattas.

Var får du din energi ifrån?
– Oj det är flera saker. Nära och kära, kollegor, miljön runt omkring, att må bra och ta hand om kroppen, träna exempelvis. Äta god mat och gott fikabröd.

Men framför allt – undvik saker och människor som dränerar dig från energi.

Pontus Bergekrans är investeringschef på SEB Pension & Försäkring.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.