Fem viktiga tips för att undvika att bli ghostad

“Ghosting” förekommer som en olycklig biprodukt av dejtingkulturen under senare år. En ny undersökning på uppdrag av Tinder visar att 30 procent av Sveriges 18-25 åringar som har “ghostat” säger sig ha gjort detta mot fler än en person de matchat med på en dejtingapp eller IRL. 4 procent säger att de “ghostat” enbart för att de i sin tur blivit ghostade av andra.

Att vara den som blir ghostad är inte roligt och ofta lämnas man med en känsla av förvirring och nedstämdhet. Inför den stundande Halloween-helgen uppmanar därför Tinder alla dejtingsugna att sluta “ghosta” och istället dejta på ett schysst sätt. För ärligt talat – Halloween är spooky nog som det är och det finns tillräckligt med spöken under högtiden.

Dags att sluta ghosta

Vad är då ghosting? Ghosting innebär att någon man skriver till eller dejtat IRL försvinner ut i tomma intet likt ett spöke utan någon förklaring. Varför man ghostar kan bero på flera orsaker. Ofta handlar det om ointresse, rädsla av att såra någon eller att det går för fort fram.

En ny undersökning av Norstat på uppdrag av Tinder visar att 30 procent av Sveriges 18-25 åringar som har “ghostat” säger sig ha gjort detta mot fler än en person de dejtat IRL eller matchat med på en dejtingapp.

Ny data tyder dock på att “ghosting” faktiskt kan vara påväg att försvinna! Enligt global data från Tinder är unga i åldrarna 18-22 år mindre benägna att “ghosta” än de som är över 33 år. Dessa medlemmar över 33 år “ghostar” till 31 procent högre utsträckning än 18-22-åringarna

“Helt fel typ av spänning denna säsong”

– Vi har sett att 18-22-åringar dejtar med större avsikt och letar efter autentiska relationer. Vi uppmanar alla singlar att skippa ghostingen under Halloween och framåt. Att sluta svara och gå upp i rök skapar helt fel typ av spänning under denna redan spöklika säsong, säger Elin Sivard, Communications Manager Nordics, på Tinder.

Trots att ghosting kan vara en enkel utväg finns det med andra ord bättre sätt att avsluta en relation på, oavsett hur länge dejtandet har pågått. Var istället autentisk och ärlig genom att förklara varför det inte är en bra idé att fortsätta ses. På så sätt får bägge parter ett tydligare avslut vilket minskar ovissheten och sparar både tid och energi.

Fem viktiga tips för att undvika ghosting 

För att försäkra dig om att du är en schysst dejtare kommer här en checklista:

  1. Var dig själv och var ärlig mot din match eller dejt.
  2. Ta hänsyn till din match eller dejts känslor.
  3. Var tydlig med vad du känner för din match eller dejt.
  4. Var lyhörd kring din match eller dejts behov och preferenser.
  5. Respektera din match eller dejts gränser.

Vill du läsa mer? Klicka här. Följ oss på vår Instagram @modernalivet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.