Tom Flumé om nystartade Moss & Noor — “Ingen minns en fegis”

Elitsimmaren och entreprenören Tom Flumé om att bli lugn i själen, strategier i livet och det nya varumärket Moss & Noor.

Tom Flume, foto av Viktor Flume

Fjärde generationens Vasastans-bo och simmare på elitnivå. Efter mycket slit och otaliga operationer la Tom Flumé badbyxorna och simkarriären på hyllan. Under flera år har han arbetat med affärsutveckling för andra, idag driver han äntligen det egna varumärket Moss & Noor – på hemmaplan är han tvåbarnspappa varannan vecka.

– Jag tror att livet blir vad man gör med det, jag tänker på det som en lerklump. Det är bara din egen fantasi som sätter gränserna, vilket kan låta klyschigt men det är sant. Allt är påhittat. Varför ska man inte skapa sitt liv precis så man vill ha det? Du kan göra vad du vill, säger Tom.

Livet är som en lerklump. Det är bara din egen fantasi som sätter gränserna för hur du formar det.

Hur hamnade du där du är idag?

– Vem vet? Jag tror inte så mycket på slumpen. Ibland regnar det och ibland är det sol. I det långa loppet tror jag att man ska vara försiktig med att leta efter svar eller förklaringar i oväsentliga händelser – spara din energi till annat, viktiga saker.

Efter att ha arbetat flera år som strateg, med affärsutveckling och varumärkesbyggande på bland annat Apegroup, Making Waves (tidigare kallat Great Works), Opacity och Wonderboo var det år 2019 som han äntligen startade sitt egna företag.

– Jag har stretat emot mitt kall under många år, och tragglat mig igenom många arbetsplatser jag egentligen inte velat vara på. Jag har varit för feg för att våga ta klivet som egenföretagare, men jag har bara mig själv att skylla där, fortsätter Tom.

Jag har stretat emot mitt kall under många år.

Tom beskriver sig själv som en galen optimist, vilket enligt hans vänner också kan beskrivas som övermodig, på gränsen till dumdristig. Kanske existerar inte det ena utan de andra, men förmodligen har det lett honom dit han är idag, till en tryggare plats, där magkänslan äntligen fick tala. De senaste åren har inneburit många förändringar för Tom. Han har delvis gått igenom en separation, och samtidigt gått från anställd till att ta steget att bli egenföretagare.

Berätta om Moss & Noor!

– Moss & Noor är ett hudvårdsvarumärke för den som tränar regelbundet. Alla produkter är berikade med aktiva ämnen som du har ett extra behov av med en aktiv livsstil.

Varför hudvård?

– Jag har tillbringat många timmar i klorfyllda simbassänger, så jag vet hur mycket huden får stå ut med. Dessutom är huden kroppens största – och kanske mest förbisedda – organ.

Tom Flumé, foto av Viktor Flumé. Moss & Noors populära shower gel.

Vad är din vision för Moss & Noor?

– Vi ska bli Nikes motsvarighet inom hudvårdsindustrin. Ett erkänt, globalt varumärke som leder utvecklingen för funktionell hudvård. Just nu arbetar vi med att ta oss an nya marknader – Norge, Tyskland och Polen är först ut.

Rollen som entreprenör axlar Tom naturligt, kanske är det hans ditt-liv-blir-vad-du-gör-med-det- tänk som inger känslan av att han aldrig gjort något annat. Utmaningen finner han i att inte bli hemmablind.

– Jag går igång så jäkla mycket på idéerna att jag ibland inte ser skogen för alla träden. Är man i grunden säljare missar man ofta det nödvändiga administrativa, är man specialist på något är det lätt hänt att missa helhetsperspektivet – det finns alltid utmaningar.

Vad skulle du säga till någon som går i tankarna om att starta eget?

– Det kommer aldrig vara perfekt timing, sätt igång bara. Sluta skjut på det. Om du går runt och tvekar för mycket kanske du inte ska göra det. Den osäkerheten kan göra att du blir ditt eget hinder. Kör, eller släpp det och gå vidare.

Tom vill gärna tro att han är en entusiastisk ledare som målar upp visioner och får folk att tagga till.

– Jag gillar att sätta tydliga ramar och förväntningar, för att sedan ge stor frihet i utförandet. Jag tror att vi människor mår bra av ledarskap, någon som pekar ut tydliga mål och riktningar om vart vi ska och varför.

På Moss & Noor får man gärna ha en stark personlighet och definitivt vara självgående. Vill man jobba där ska man ta sitt arbete och sitt yrke på allvar, med respekt för hantverket. Ambitiösa personer, med andra ord.

– Det betyder inte att jag förväntar mig att alla som jobbar med oss skall vara superallvarliga, tvärtom – men är du trygg i dig själv och det du gör blir du självsäker nog för att vara dig själv på en arbetsplats. Då vågar du komma med viktiga synpunkter och åsikter som kan bidra till något bättre. Även om dina idéer och tankar är skruvade! Jag gillar det skruvade, säger Tom.

Motstånd är positivt! Det slipar en.

Har tiden som elitsimmare gett dig några nyttiga lärdomar?

– Den som tränar mest och smartast blir bäst, inte nödvändigtvis den med störst talang. Och att motstånd är positivt! Det slipar en.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag hänger på mitt lantställe vid Mälaren, en timme från stan. En perfekt dag är jag där, tar ett morgondopp, äter frukost i trädgården, springer en runda, leker med barnen och rattar en stökig middag på kvällen som aldrig tar slut.

Tom Flumé var länge elitsimmare och vet vad vissa sporter kan göra mot huden. Foto: Gustav Broström

Vad skulle du göra om du bytte bana?

– Helt ärligt, jag vet inte! Jag brukar säga att jag sagt upp mig från arbetsmarknaden som anställd. Det jag gör nu är så sjukt kul, så jag har inte tänkt tanken… kanske att jag skulle bli fiskare?

Vad drömmer du om?

– Att bli lugn i själen. På riktigt. Få ro i sinnet och bara glida fram med ett leende på läpparna och solsken i steget.

5 saker Tom lärt sig om livet:

  1. Ingenting är säkert. Tiden förändrar både känslor, åsikter och relationer. Det jag var övertygad om för två år sedan kan jag idag uppleva är det motsatta. Var ödmjuk inför dina bergsäkra känslor och åsikter.
  2. Ta inte livet på för stort allvar, snart är vi ändå döda. Slösa inte bort tid på att tjura.
  3. Var inte en snål jävel! Det är enligt mig den mest osmickrande egenskapen en person kan ha.
  4. Ingen minns en fegis! Kör på. Om det inte blir som du tänkt dig så, so what?
  5. Allt är påhittat. Bortsett från naturlagarna så har resten runt om i världen skapats utifrån andra människors idéer, tankar och åtaganden. Glas, stolar, kläder, bilar, företag, pengar, musik, internet… och så vidare. Tänk på det, och våga tänk fritt. Forma din lerklump så som du vill att den ska vara!

Moss & Noors produkter hittar du på www.mossnoor.se. Bland annat deras deodorant Moss & Noor After Workout Deodorant Clinical Strength som nyligen utnämndes till vinnare i Bäst i Test.

Läs fler intervjuer här!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.