Hugo Larsson, grundare av Save by Solar.

Hugo Larsson gör världen grönare med solenergi

Det började som ett projekt hos två miljöintresserade Uppsalastudenter. Idag är Save by Solar ett bolag med miljonomsättning som hjälper svenska företag med solcellsinvesteringar.

Det unga svenska sollcellsföretaget Save by Solar vill driva på utvecklingen mot en mer förnybar värld genom att ändra sättet företag använder energi på. Sedan starten 2014 har bolaget 100-tals solcellsanläggningar runtom i Sverige och i  kundkretsen hittar man bland annat ICA, Castellum, Unibail-Rodamco-Westfield och Klövern. 

– Mer konkret så är vi i dagsläget en helhetsleverantör av större kommersiella solcellsanläggningar, säger Hugo Larsson, medgrundare till Save by Solar.

Save by Solar har valt att rikta in sig helt och hållet på företag och kommersiella fastighetsägare, inte privatbostäder.

– Anledningen är att villor och lägenheter inte drar lika mycket el under den tid som solceller producerar energi, nämligen på dagen och under sommarhalvåret, försätter Hugo.

Två miljöintresserade Uppsalastudenter
Historien om Save by Solar tar sin början under studietiden i Uppsala när Hugo och Linus Werner träffades som aktiva på studentorganisationen Stockholms Nation. Tre år senare grundade de tillsammans bolaget Save by Solar.

– Vi studerade båda vid Uppsala Universitet. Jag läste Nationalekonomi och hållbar utveckling och skrev min uppsats om hur vi i Sverige ska kunna bygga ut vårt förnybara elsystem på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt, med fokus på solenergi. Linus läste till civilingenjör och fick under sitt exjobb möjlighet att djupdyka i den svenska solcellsmarknaden. Linus såg potentialen för solceller på kommersiella fastigheter och hans arbetet la sedan grunden för affärsidén.

–  Vi startade upp med visionen att göra världen grönare med hjälp av solenergi.

När vi hjälper företag att producera solel där de inte hade gjort det utan vår lösning, så kan Sveriges energiöverskott säljas till länder som Danmark och Tyskland och ersätta till exempel kolkraft.

Fokus på enkelheten
Save by Solars mål är att det ska vara så enkelt och lönsamt som möjligt för stora företag att producera sin egen solel.

– Om vi fokuserar på enkelheten och lönsamheten så kan vi även få företag som inte har ett tydligt hållbarhetsfokus att göra dessa investeringar.

Med en egenutvecklad optimeringsalgoritm kan vi alltid visa på den investering i solceller som ger bäst avkastning.

Efter det tar Save by Solar hand om allt under resans gång – från att räkna och optimera anläggningen till att installera samt sköta drift och övervakning under hela dess livslängd.

– Utöver installation bygger vi även mjukvara för övervakning, analys och felsökning vilket gör det långsiktiga ägandet av solceller ännu lättare.

Engagemang och kundnöjdhet nyckeln till framgång
Hugo och Linus vann tävlingen Årets Unga Entreprenör Sverige 2017. Enligt Hugo beror det på att man sedan dag ett alltid har tänkt “win-win-win”.

–Det betyder att kunden skall tjäna på det, planeten ska tjäna på det och därmed kommer även vi som företag att tjäna på det i slutändan. Kunden har alltid varit i centrum och vi har inte fokuserat på att sälja en så stor anläggning som möjligt till ett så högt pris som möjligt utan snarare en anpassad solcellsanläggning som ger kunden så bra avkastning som möjligt. En nöjd kund sprider ryktet vidare.

Linus Werner (t.v) och Hugo Larsson tog hem utmärkelsen Årets Unga Entreprenör Sverige 2017.

Hugos engagemang bygger på ett stort miljöintresse kombinerat med ett brinnande intresse sedan barndomen för att bygga, skapa och komma på nya uppfinningar. 

– Jag har alltid haft ett intresse för hållbar utveckling. Under gymnasiet gick jag teknikprogrammet med miljöinriktning och ”tvingades” att se dokumentärfilmen ”En obekväm sanning” från 2006 som handlar om framtidens stora utmaningar med klimatförändringar. Filmen väckte någonting i mig. Direkt efter den händelsen skapade jag ett sällskapsspel som lärde ut kunskap inom miljö till högstadie- och gymnasieelever.

Har du alltid varit en entreprenör?
– Hmm, vad är en entreprenör? Jag har ju alltid gillat att starta och skapa saker. Från att jag var väldigt ung har jag alltid byggt saker och kommit på nya uppfinningar.

Mina föräldrar har alltid stöttat mig i mina projekt men kunde också bli tokiga på mig. Som när jag skulle bygga en flygplats för modellflyg eller när jag fick för mig att bygga en fullskalig 18-hålsminigolfbana i vår trädgård.

– När jag gör något så gör jag det till 120 procent och så har det varit i allt jag gör. När jag tror på något så jobbar jag för det. Med Save by Solar får jag leva ut mina stora intressen, hållbarhet och företagsamhet. Sen har jag en stark vinnarinstinkt och jag hatar att förlora. När jag var liten fick jag en tavla som säger ”att vara tvåa är att vara första förlorare”. Den sitter fortfarande ovanför sängen.

Vad är hållbarhet för dig?
– Hållbarhet är inte bara miljö, hållbarhet är en symbios av tre saker, det sociala, miljö samt ekonomi. Allt ska kunna leva tillsammans och vi ska kunna ha ekonomisk tillväxt så att fler människor kan få det bra, utan att påverka vår planet negativt. Det är fantastiskt att jag i mitt jobb får kombinera dessa tre.

Varje dag får jag vara med och skapa arbetstillfällen tillsammans med människor, jag får arbeta för att skapa en hälsosam planet, och skapa ekonomisk tillväxt.

Vad tror du kommer hända på energimarknaden i framtiden?
– Just nu pågår ett paradigmskifte i energibranschen, såsom IT-boomen runt 2000-talet. Marknaden är disruptiv och vi går från att ha extrem storskalig industriproducerad el till mer decentraliserad lokalt producerad. Samtidigt elektrifieras samhället ännu mer, bland annat genom en fordonsflotta som nu byts ut mot elbilar.

Energibehovet kommer att öka även om en viss del jämnas ut i takt med att samhället energieffektiviseras.

– El kommer att handlas på ett helt nytt sätt i framtiden, produktionen kommer vara decentraliserad, att lagra energi lokalt ger nya möjligheter med batterier, samt utvecklingen av användningen av vätgas. En av de större utmaningarna kommer att ligga i att säkerställa att elnätet klarar av belastningen av framtidens effekttoppar. Vi har redan idag utmaningar med vårt elnät och de kommer krävas stora investeringar för att klara av framtiden. Med det kommer även möjligheter till många nya innovationer och nya affärsmöjligheter.

Har du några tips till andra som vill starta eget?
– Förutom det självklara – våga.

Glädje ska vara centralt och man ska jobba hårt. Man ska ha väldigt roligt så att man vill lägga ner mycket tid! Och så ska man ha en partner och familj som orkar med en.

Save by Solar bygger solceller för företag och erbjuder en helhetslösning som gör det enkelt, lönsamt och säkert ☀️ Rädda jorden. En solstråle i taget.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.