Från Biskopsgården till Stureplan – “Du är mer än du tror!”

Pelle Johansson

Pelle Johansson växte upp i Biskopsgården, som son till en 17-årig mamma och en alkoholiserad sjöman. Nu är han aktuell med boken ”Från Biskopsgården till Stureplan”. Titeln beskriver hans egen resa och är en metafor för att kunna ta sig bort från asfalten och istället se möjligheterna.

– I vår familj är vi duktiga på språk och dåliga på matematik, sa mamma alltid till mig, berättar Pelle Johansson, VD på Hagabadet och vVD på Izonen. Det slutade med att jag var dålig i matematik och duktig på språk. Men när jag var 28 år och skolade om mig, upptäckte jag att jag var ganska bra på matematik! Så morsan hade lurat mig i 28 år.

De här begränsningarna vi får till oss som barn, lever vi ganska länge med som vuxna, filosoferar han.

Från Biskopsgården till Stureplan

Det var det som gjorde att Pelle Johansson skrev ”Från Biskopsgården till Stureplan”. Titeln är egentligen en metafor för att kunna ta sig från asfalten och vara maskrosbarn till att se möjligheter fast du inte alltid känner att det finns några. Allt kanske känns nattsvart eftersom du har varken har ”rätt” skolor, ”rätt” föräldrar eller de resurser du tror att du behöver. Men egentligen behövs inte de resurserna. Istället gäller det att vara ”resursfull” (resourceful på engelska). Att hitta möjligheter, att hitta sätt att ta sig därifrån.

– När jag var liten fick jag ofta höra ”Tänk på att inte dricka alkohol för du kan också bli alkoholist. Du kommer att bli det, eftersom din pappa är det” berättar Pelle Johansson. Fast det är ju inte så! påpekar han. Det var något han hamnade i, som inte jag hamnat i. Tro inte så mycket om dig själv som du hört av andra!

När ska andra komma på vilken bluff jag är?

När Pelle Johansson gick IHMs ledarskapsutbildning, var det tillsammans med 36 andra höga chefer i Sverige, från de största bolagen. De här utbildningarna börjar med en vecka med psykologer eftersom det är väldigt viktigt att lära känna sig själv och var du kommer ifrån.

En av psykologerna började med att fråga Pelle ”Hur känns det för dig?” Och han svarade: ”Ja, jag undrar ju när andra ska komma på vilken bluff jag är. Att jag inte kan allt.” Då frågade psykologen genast ”Är det någon mer härinne som känner som Pelle?” och det åkte upp 36 händer!
Det gjorde honom väldigt nyfiken på hur vi tänker och vad som begränsar oss i vår potential. Många känner hopplöshet, konstaterar han. De tänker att resurserna de inte har, är de som påverkar resten av deras liv. Istället för att se resurserna de faktiskt har eller kan få!

Hur kom du på att skriva boken?

– Jag har varit i arbetsledande position i 20 år. Jag är väldigt intresserad av människor – mig själv och andra. Varför jag tänkt som jag tänkt och varför jag tänkt tankar som inte är sunda. Jag märker att mina medarbetare har samma tankar. De går runt och tänker att de inte duger, att de inte är tillräckligt bra, att det inte är någon idé… Det har gjort mig nyfiken på mindset.

Att tänka ”Jag har ändå inga pengar, jag kan inte göra det, jag är för gammal” etcetera, blir ofta till begränsningar i livet. Pelle Johansson har jobbat med sina medarbetare angående det här och flera av dem har fått en aha-upplevelse när de sett en annan potential hos sig själva. Så boken är en inspiration och ett sätt att tänka/leda sig själv men också att leda andra. Den är en historia om att ta sig från en situation som inte alltid känts så gynnsam och ändå komma en bit på vägen. Kunna leva det liv du vill leva!

Av gästskribent: Marie Hagberg

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.