Det här är varför du inte kan sova – trots att du känner dig trött

En av de vanligaste google-sökningarna är just ”Tips för att somna” vilket visar att det är många som går runt och tänker på hur man ska lyckas knäcka sömngåtan. Det här är varför du inte kan somna, trots att du känner dig trött.

Det finns många tips för att sova bättre. Det ska vara svalt, samma rutin varje kväll och tid. Man ska inte äta och inte dricka kaffe eller vin för sent. Det finns ungefär 50 olika tips om man väl sätter igång att leta.

Spöka i huvudet resten av natten – därför kan du inte sova

Tipsen kan vara stressande i sig, att behöva tänka på allt. Tänk om man missar något? Då kan det ligga och spöka i huvudet resten av natten. Med tanke på orsaken bakom mycket av dagens psykiska ohälsa och sömnsvårigheter. Det vill säga sociala medier och ständig uppkoppling. Sömnforskaren Christian Benedict tips för att somna är att du ska lägga undan mobilen redan 20:00 på kvällen för att få bättre sömn.

“Som magi”

Sömnforskaren berättar mer om det här i en artikel och även han själv sover mycket bättre och fick mer energi under dagen när han lägger undan mobilen. “Som magi!” uttrycker han i artikeln.

Kvinna som försöker men kan inte sova – psykologen tips för att somna – inte använda telefonen
Tips för att somna – lägg undan telefonen!

Det handlar om att ta en time-out från alla intryck och låta hjärnan koppla av. Lägger man undan mobilen och undviker att fastna för många bra eller dåliga intryck får man bättre förutsättningar att kunna somna.

Stäng av mejl, chattar och appar

Det viktigaste är förmodligen att stänga av notiser och att inte öppna vare sig mejl, chattar eller appar. Risken är att se eller läsa något som man ändå inte kan göra något åt förrän morgondagen. Läs hellre en bok eller gör några lugnande stretchövningar om det spritter i kroppen.

Vill du läsa mer? Klicka här.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.