NTH

Möt Nature Hommage som gör lyxiga träningskläder med respekt för naturen

Vi har träffat Jenny Eckerud och Anisa Nordén som är grundarna bakom nystartade träningsmärket Nature Hommage. En spännande uppstickare som erbjuder tidlösa kläder producerat av återvunnet material från havet. Visionen är att man ska kunna shoppa snygga och sköna träningskläder samtidigt som man bidrar till att rena planeten. 

Nature Hommage är ett nylanserat träningsmärke för kvinnor där natur, kvalitet och hållbarhet är i största fokus. Idén grundades när Linköpingsvännerna Jenny och Anisa så ofta diskuterade sitt gemensamma intresse – träning – tillsammans med den dåliga trenden av naturkatastrofer som eskalerade under 2018. De ville köpa snygga träningskläder med en hållbar profil men hittade inga bra alternativ.

Ju mer research vi gjorde desto mer insåg vi att det saknades bra alternativ och att det fanns möjligheter att göra skillnad.

En spännande upptäckt var att det förekommit mindre kollektioner från större träningsmärken där kläderna hade producerats av återvunnet plast såsom fiskenät. Trots att kollektionen var dyrare hade allt snabbt sålts slut vilket visar att intresset verkligen finns. Så varför gör inte fler kläder på detta sätt?

Den tanken blev startskottet mot det egna träningsmärket – Nature Hommage. Ett namn som betyder “Respekt för naturen” och som för Jenny och Anisa var ett självklart namn från dag ett. 

Hur gick ni vidare från idé till verklighet?
– Eftersom vi båda är lite rastlösa började vi vid sidan av jobb och studier att leta leverantörer som kunde producera kläderna vi ville ha. Det var inte det lättaste. Utbudet är inte jättestort och flera var svåra att få tag på.

Till slut hittade Jenny och Anisa en leverantör på Bali som producerar kläder av återvunnet plast och fiskenät. De hade gjort flera kollektioner som såg riktigt bra ut och var intresserade av att göra kläderna till Nature Hommage. De stämde träff och började skissa på kollektionen.

Hur var det att börja göra en kollektion med en fabrik på Bali?
– Både bra och med vissa utmaningar. Materialet var vi snabbt överens om – det kändes innovativt och precis vad vi letat efter: ett alternativ där man i produktionsprocessen renar haven istället för att förstöra naturen. Dock var det inte lika lätt att hitta den perfekta formen med olika storlekar, rätt passform och så vidare. Men efter flera omtag och justeringar landade vi i vad vi såg som den perfekta passformen.

Fördelarna är flera. Förutom att det är återvunnet material så tar det mindre energi vid produktionen. På 1000 plagg sparar vi 210 liter olja, 1430 kg koldioxid (till skillnad från traditionellt producerade träningskläder).

Hur beskriver ni känslan av att bära kläder från Nature Hommage?
– Känslan vi vill förmedla är tidlöshet där kvalitet och hållbarhet är i fokus. Vi har valt neutrala färger som håller i tiden då vi vill komma ifrån slit- och slängkulturen. Vi var såklart lite nervösa inför första leveransen men blev positivt överraskade av kvalitén. Kläderna är väldigt mjuka och härliga, som silke och med rena drag. 

Nature Hommage jobbar holistiskt med sitt hållbarhetsfokus, genom hela värdekedjan.
– Från dag ett var vi överens om att inte tumma på något som fick onödiga konsekvenser för miljön. Eftersom vi startat Nature Hommage som ett sidoprojekt är vi inte beroende av snabba pengar, vi har råd med mindre marginaler och kan satsa ordentligt på kvaliteten i produkterna. 

Nackdelen med vårt produktionsval blir ett något dyrare pris. Å andra sidan tror vi att det kan löna sig i längden att köpa bättre kvalitet och tidlös design eftersom behovet av fler köp blir mindre.

Utöver produktionen så sker paketeringen av silkespapper med sojatryck. De skänker även en del av intäkterna till Plastic Bank som plockar upp 80 plastflaskor från haven för varje plagg som Nature Hommage gör.  

Vad är det viktigaste ni vill förmedla med Nature Hommage?
– Att man kan shoppa snygga, tidlösa produkter utan att bidra till onödigt resursslöseri. Klädindustrin kommer att förändra sig efter konsumenternas val och önskemål – att öka den medvetenheten är väldigt viktigt för oss löpande genom arbetet.

Nature Hommage har i samband med lanseringen satt igång en kickstarter kampanj där man kan köpa deras produkter genom en pre-order.

Innan vi avslutar intervjun kommer vi in på tjejernas bakgrund och hur teamet har fungerat vid sidan av andra heltidsarbeten. 
Båda kommer från Linköping. Jenny har en akademisk bakgrund inom ekonomi och design och Anisa är civilingenjör inom industriell ekonomi.

Samarbetet har fungerat otroligt bra, säger Jenny. Vi kompletterar varandra då Anisa är mer analytisk och kan siffrorna medan jag är mer kreativ och kan bidra mer till bild och form.

Nature Hommage grundades 2019 och erbjuder träningskläder producerat av återvunnet material från havet.
2

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.