Författarduon bakom Personlig Outveckling: ”Det operfekta kan vara precis vad vi behöver”

“Det vore enkelt att säga att vårt projekt 'Personlig Outveckling' är motsatsen till personlig utveckling – men det är nog precis så banalt.”

Amanda Kallin och Tina Mannegren. Foto: Johan Dirfors

Inom personlig utveckling pratar man ofta om hur man bör göra för att växa som individ och optimera sig på livets alla områden. Något som ska resultera i det slutliga målet att bli lycklig. Men ibland behöver man kanske våga göra tvärtom? 

– Vad vi har märkt under åren är att hur mycket man än försökerman äter enligt rådande trend, lär sig andas med magen, fyller mobilen med mindfulnessappar, jobbar bättre, mindre, mer, söker sin passion och samlar på gymkort så når man liksom aldrig dit, förklarar Amanda Kallin som tillsammans med Tina Mannegren startat projektet Personlig Outveckling.

Med Personlig Outveckling får man lov att skita i alla råd, vika ihop att göra-listan och använda den som toapapper, lägga lyckan på hyllan och teama med andra som känner sig precis lika kassa i en värld av stratosfärhöga krav och omöjliga måsten.

– Det handlar om att omfamna sina tillkortakommanden och komma till freds med att de kanske inte är så himla farliga, utan ibland rentav lite kul. För det kan kännas lättare att prata om sånt som inte är positivt och sockersött utan snarare grådassigt eller till och med becksvart, om man gör det på ett humoristiskt sätt. Personlig Outveckling är en stor dos galghumor och med galgen som vapen kan vem som helst bli en krigare, förklarar Tina.

Svårlöst gåta
Amanda och Tina har så gott som alltid jobbat hårt med att stöta och blöta livets så kallade mening utan att lyckats lösa gåtan.

– Vi ville testa vad som händer om man bara erkänner hur kass man egentligen känner sig och börjar bygga läger tillsammans med andra som känner likadant.

För inte kan vi väl vara de enda som aldrig slutar försöka men ändå förlorar varje gång? frågar Tina retoriskt.

Amanda och Tina blev så trötta på alla självhjälpsböcker, att de skrev en bok med motsatt budskap “Gå vidare är silver – älta är guld” som uppmanar oss att sluta jaga det perfekta livet och istället omfamna våra tillkortakommanden.

“Gå vidare är silver – älta är guld” innehåller en samling tips till dig som vill omfamna det imperfekta.

– Initialt kände vi att det saknades ett alternativ i litteraturen för alla oss som den traditionella “be you best self”-självhjälpsboken inte verkar bita på. Något med mindre press – som istället för att uppmana till att man ska lägga all sin vakna tid på att passa in och vara rätt men ändå inte bli lyckligare – låter läsaren känna att den inte är ensam om att vara kass, säger Amanda.

– Vi tror också att perfektionstrenden är på utfasning, eller vi har i alla fall tröttnat på den.

Vi vill fungera som en motvikt till den här ständiga (och rätt tröttsamma) strävan att optimera sig själv. En del i det kan vara att möta sitt inre mörker och dra fram trollen i ljuset, fortsätter Amanda.

– Tar man enbart del av lyckoporträtt går man lätt vilse, men får man istället läsa om den ångest folk i stor utsträckning verkar bära på – det svarta hålet i plånboken, det dåliga jobbet, den uteblivna träningen, det misslyckade fylleragget, den otillräckliga sociala förmågan, den lama bålmuskulaturen, den felaktiga andningen och hin håle vet vad – kan man kanske närma sig sin egen ångest och acceptera sig själv som icke-perfekt. Sen kan vi tillsammans garva åt alltihopa och förhoppningsvis gå vidare, säger Tina. 

Vad passar dig?
Att det däremot skulle vara något fel med att läsa självhjälpsböcker är inget som författarduon håller med om.

– Fel och fel, vi tror inte på fel, mer än hos oss själva, haha. Vi tror däremot att de traditionella självhjälpsmetoderna inte fungerar för alla, säger Amanda och får medhåll av Tina. Båda menar att med scenariot att må dåligt, vara olycklig eller känna att livet inte levererar, inte följer någon omedelbar drivkraft att dessutom göra något åt det.

Sätter man då upp för höga förväntningar på sig själv blir risken stor att misslyckas och då riskerar fallet att bli onödigt högt.

Sen är det inte alltid man vet om man ens vill uppnå allt det där som utgör ett perfekt liv, eller om det bara är en förväntan från samhället. Så det behövs kanske helt enkelt lite mer mångfald bland metoderna, säger Tina.

Boken är uppdelad i fyra kapitel: kärlek och relationer, kost och hälsa, jobb och karriär, hem och inredning. Den innehåller både korta guider och filosofiska spaningar.

Tillåtet att njuta
Men vad är då egentligen rimliga förväntningar på livet? Varken Amanda eller Tina har ett bra svar på det.

– Haha, vem kan ens svara på den frågan? Det är säkert högst individuellt men alla bör nog ta sig en funderare på varifrån förväntningarna kommer. Är det förväntningar man själv har eller är det förväntningar som kommer utifrån? Och försöka att inte blanda ihop förväntar på sig själv och sin prestation med förväntningar på vad livet kan leverera, säger Tina.

– Det är tillåtet att njuta av livet. Man får också tycka att allt suger. Och det är helt okej att känna sig och till och med vara kass.

Många tänker att ”om det blir bättre på utsidan så kommer det kännas bättre på insidan”. Men det är nog precis tvärtom. Har man väl kommit tillfreds med det är möjligheterna för ett innehållsrikt liv oändliga, förklarar Amanda.

Amanda och Tinas fem bästa tips för att överleva sommaren!

  1. Pantsätt din själ och köp festivalbiljetter för hela summan. 
  2. Se till att stressa nu, du kanske inte hinner sen.
  3. Imorgon är en bättre dag att göra allt du hade tänkt göra idag.
  4. Glöm inte att tömma kontot innan den 25:e varje månad för att göra plats för den nya lönen. 
  5. Undvik vila för att inte tappa fokus från det som egentligen spelar roll – att ha en riktigt skön sommar.
    .
I Amandas och Tinas podd får man hänga med på en fartfylld resa mellan stora existentiella frågor och vardagliga dilemman, alltid med ältparadoxen nära till hands.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.