Bästa skräckfilmerna: 11 rysligt bra skräckfilmstips på Netflix

Filmexperten listar rysare för alla smaker inför Halloween

Skräckfilm

SKRÄCKFILMER: Hösten har gjort sitt intåg och mörkret hälsar på allt tidigare. Vinden viner utanför dörren och regnet smattrar mot fönstren vilket också betyder att Halloween närmar sig med stormsteg. Vad passar då bättre än 11 tips på rysare och skräck från Netflix kusliga avdelning? Poppa popcorn, fram med kudden som skyddar mot det hemska och låt dig bli härligt skrämd.

The Devil (2010)

En grupp tillsynes vanliga människor blir instängda i en hiss där en av dem är djävulen själv. Vem kan man lita på och vilka hemligheter kommer upp till ytan när ondskan manipulerar dem?

Spännande skräckthriller för den som gillar mystik och att försöka klura ut vem den skyldige är.

Medverkande: Chris Messina, Caroline Dhavernas, Bokeem Woodbine
Regissör: John Erick Dowdle

Skräckfilm med humor

Ibland är det skönt att kunna skratta till mellan alla skräckmoment och då passar ju skräckkomedier väldigt bra. Netflix har några sådana att erbjuda och här kommer ett tips.

The Babysitter (2017)

12-årige Cole har en härlig vän i sin supercoola barnvakt Bee som skyddar honom från mobbare och förstärker hans sargade självkänsla. Bandet mellan dem är starkt, men vad göra när det uppdagar sig att samma barnvakt är medlem i en satanistisk kult där hon och hennes kultvänner är beredda att göra allt för att hålla Cole tyst?

Skräckkomedi som följer de flesta mallar, men som är underhållande och charmig hela vägen. Finns även uppföljaren ‘The Babysitter: Killer Queen’ om man gillar denna.

Medverkande: Judah Lewis, Samara Weaving, Robbie Amell
Regissör: McG (Joseph McGinty Nichol)

The Babysitter
Cole (Judah Lewis) och Bee (Samara Weaving) i ‘The Babysitter’

Mike Flanagan – En regimästare inom skräckgenren

‘The Haunting of Hill House’, ‘Doctor Sleep’, ‘Ouija : Origin Of Evil’, och ‘Oculus’ är endast några skapelser från regissören Mike Flanagan som fångar oss med bl.a. sin förmåga att ge oss inblick i karaktärernas psyken samt att skapa en riktigt kuslig stämning. Se gärna de här filmerna som Flanagan regisserat.

The Haunting Of Hill House (2018)

Spöken kan existera i många former. Det kan vara faktiska spöken eller bestå av trauman från barndomen som yttrar sig på olika vis i vuxen ålder som till exempel missbruk, ångest, hemligheter eller förnekelse.

Familjen Crain upplever sin tid i Hill House på olika vis. Vissa familjemedlemmar upplever spöklig aktivitet medan andra inte gör det. En natt väcks dock barnen av sin far som säger att de måste fly på en gång. Som vuxna måste de möta sina demoner igen.

En serie som förenar klassisk skräck, sorg, familjedrama och vemod på ett suveränt vis. Del 5 och 6 är ren uppvisning i visuellt skapande och berättande.

Medverkande: Michiel Huisman, Carla Gugino, Henry Thomas
Regissör: Mike Flanagan

The Haunting of Bly Manor (2020)

Är döden verkligen slutet? Det är en av frågorna ‘The Haunting Of Bly Manor’ ger oss svar på i denna fristående uppföljare till ‘The Haunting Of Hill House’. Fristående, men ändå igenkännande om starka trauman och sin nästintill gotiska berättarstil i lågmäld ton. Vi ser även skådespelare från ”Hill House” här i nya karaktärer.

Det är London 1987. Dani är en ung au pair som får jobb på herrgården Bly Manor. Här tar hon hand om barnen Flora och Miles, två charmiga barn med väldigt lillgamla personligheter, som kan förklaras av traumat att nyligen ha förlorat båda sina föräldrar i en olycka. Dani själv bär på sitt eget trauma som bokstavligen hemsöker henne och det tar inte lång stund innan mystiska saker börjar ske på Bly Manor och barnen börjar bete sig mer olustigt än charmigt.

Säsong 2 i ‘The Haunting’- installationen må kanske inte vara lika isande skrämmande som ‘Hill House’, men det innebär inte att den är sämre.

Tonen är lite annorlunda, men vi bjuds på ytterligare ett starkt drama med skräckinslag där spökerierna fyller en större funktion än att enbart skrämmas. Så gillar man mystik där ledtrådar ges och varje pusselbit får oss att klura på vart nästa passar in, då kommer man älska ‘Bly Manor’.  Man kan säga att den är perfectly splendid!

Medverkande: Victoria Pedretti, Amelie Bea Smith, Benjamin Evan Ainsworth
Regissör: Mike Flanagan

Before I Wake (2016)

Mark och Jessie har förlorat sin son genom drunkning och beslutar sig för att bli fosterföräldrar åt 8-årige Cody. Cody är en härlig kille, men han är rädd för att somna. För när han drömmer så blir drömmarna till verklighet och det är en spännande och gripande upplevelse så länge man inte drömmer mardrömmar….

En film med vissa skräckinslag även om det mer känns som en blick in i barnens psyke och hur de kan hantera trauman i sina liv. Flanagan är bra på att få oss berörda och så är fallet även i denna känslomässiga film.

Medverkande: Kate Bosworth, Thomas Jane, Jacob Tremblay
Regissör: Mike Flanagan

Kate Bosworth och Jacob Tremblay i ‘Before I Wake’

Doctor Sleep (2019)

Dan Torrence är nu vuxen, men lider av sina upplevelser från The Overlook Hotel. Ödet har dock andra planer för Danny än att dränka sina sorger och han måste nu skydda en ung flicka från sekten ‘The True Knot’ som livnär sig på främst barn som har ”The Shine”.

Flanagan lyckas föra in en hel del i denna uppföljare av det, som vissa ansåg, Kubrick hoppade över i sin filmatisering av boken ‘The Shining’.  Det är vackert visuellt, karaktärsfördjupande, bra skådespeleri, smart fan service och alltid kul att se svenska Rebecca Ferguson göra väl ifrån sig.

Medverkande: Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Kyliegh Curran
Regissör: Mike Flanagan

Kampen mellan gott och ont är som tydligast i en exorcism

Inget blir så tydligt i kampen mellan himmel och helvete som när en person blir besatt av en demon och utmanas av en prästs tro för att fördriva den ur kroppen den nu besitter. Mest känd är ju självfallet ‘The Exorcist’ från 1973, men här tipsar vi om en annan film som man kan bli besatt av.

Besatt (The Exorcism of Emily Rose) (2005)

Fader Richard Moore riskerar fängelsestraff då han anses ansvarig för Emily Roses död. Emily avled under en exorcism utförd av Moore och advokaten Erin Bruner tar sig an hans fall i hopp om att det ska leda till en befordran. Fader Moore går med på detta med villkoret att han får dela med sig av Emilys berättelse.

En berättelse som baseras på en sann historia om Anneliese Michel som dog under en exorcism 1976. Vi får här ta del av både den vetenskapliga synen på Emilys tillstånd samt den katolska synen. Skräcken blandas med rättegångsdramatik och det är gripande att ta del av Emilys öde.

Medverkande: Jennifer Carpenter, Laura Linney, Tom Wilkinson
Regissör: Scott Derrickson

Skräckens mästare på Netflix med gammalt och nytt

Stephen King har verkligen förtjänat sig omdömet att vara skräckens mästare och Netflix har flertalet filmatiseringar av hans böcker. Här får ni ta del av en äldre skapelse.

Christine (1983)

Arnie är nörden som trakasseras i skolan och är osynlig för tjejerna. Han har en god vän i den mer populäre Dennis, men en dag träffar han på sin stora kärlek som gör att Dennis får se honom genomgå stora personlighetsförändringar. Arnies nya kärlek är nämligen Christine – en besatt röd Plymouth Fury från 1958.

En skräckfilm som inte må vara så skrämmande idag, men ändå underhållande och en härlig lektion i konsten hur man kan få ett så dött ting som en bil att verka skrämmande levande.

Medverkande: Keith Gordon, John Stockwell, Alexandra Paul
Regissör: John Carpenter

En besatt Plymouth Fury i filmen ‘Christine’

Tim Burton och Johnny Depp är lika med succé

Depp sägs ha sagt att han mer eller mindre skulle släppa allt och komma springande så fort Burton vill ha med honom i en av hans filmer. Och de är verkligen ett framgångsrikt par så vi får hoppas att Burton ropar snart igen.

Sleepy Hollow (1999)

Människor förlorar bokstavligen talat sina huvuden i orten Sleepy Hollow under sena 1700-talet. Det ryktas om att ”den huvudlöse ryttaren” är i farten. En förbannelse i form av en spöklig skepnad. Konstapeln Ichabod Crane skickas från New York för att på vetenskapligt vis bevisa att detta rör sig om en mänsklig mördare och inget annat.

Detta är verkligen underhållande fantasyskräck med Depp i toppform. Filmens underbara foto förstärker helhetskänslan och det är en häftigt påtaglig spöklik känsla genom hela filmen.

Medverkande: Johnny Depp, Christina Ricci, Miranda Richardson
Regissör: Tim Burton

Bårhus och uppföljare som dissar uppföljare

Två tips återstår och i dessa får vi ta del av skräck på bårhus samt träffa på en skräckikon i uppföljaren till ”Halloween” från 1978 som inte tar hänsyn till de andra uppföljarna i franchisen.

The Autopsy Of Jane Doe (2016)

Två rättsläkare, far och son, får en dag in en kvinnokropp som saknar identitetshandlingar. En så kallad ”Jane Doe”. Medan de försöker ta reda på vad som hänt Jane visar sig det ena mysteriet efter det andra, samtidigt som mystiska saker börjar hända på bårhuset.

En suggestiv skräckfilm där ens egna sinne skapar många kusligheter. ”Less is more” är ett uttryck som passar bra här och om du gillar rysare där den lågmälda stämningen är det mest skrämmande så är verkligen detta något att ta del av.

Medverkande: Emile Hirsch, Brian Cox, Olwen Kelly
Regissör: André Øvredal

The autopsy of Jane Do
Jane Doe (Olwen Kelly) har många mysterier att avslöja på obduktionsbordet.

Halloween (2018)

Laurie Strode lever ett traumatiskt liv i ständig väntan på att Michael Myers ska återvända och försöka slutföra det han misslyckades med för 40 år sedan. Att mörda henne. Hennes mardröm är på väg att bli verklighet då Myers rymmer från den mentalinstitution han sitter inspärrad på. Denna gång är hon dock väl förberedd.

Det blir ingen riktig Halloween utan en film från den franchise som i stort sett skapade hela slasher-genren. Det är en härlig hyllning till originalet som de fyllt med härliga så kallade ”easter eggs” att leta reda på. Även de ignorerade uppföljarna får sig några vinkar i flertalet scener vilket gör den både charmigt underhållande utöver den skräck och spänning som levereras. En ny uppföljare är på gång att hålla utkik efter.

Medverkande: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak
Regissör: David Gordon Green

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.