Svensk husmanskost – dess historia och beståndsdelar

Artikeln innehåller annonslänk

Svensk husmanskost har under senare år fått allt mer internationell uppmärksamhet. Denna artikel kikar närmare på historien bakom den svenska husmanskosten. Texten kommer presentera typiska husmansrätter och diskutera de viktigaste beståndsdelarna i denna kost. Artikeln diskuterar också framväxten av vegetarisk husmanskost som en komponent i moderna livsstilar. Och hur man kan använda produkter som Quorn för att laga en hälsosam måltid.

Husmanskosten är inte statisk. I den här texten kikar vi närmare på hur den har blivit påverkad av internationella influenser från hela världen. Husmanskosten har samtidigt fått ett större internationellt fokus under senare år och vi ser det oftare på fina restauranger runt om i världen.

Husmanskost – fattigmannens föda

Idag serveras svensk husmanskost ofta på fina och trendiga restauranger i Sverige och i utlandet. Men husmanskostens historia är rotad i de fattigare samhällsklasserna. Fram till 1860-talet så levde de flesta svenskar i ett enkelt bondesamhälle och fattigdom drev omkring 1,5 miljoner svenskar från landsbygden till att söka lyckan i de större städerna och i Amerika. Husmanskosten kom fram från familjernas egna självhushåll. Fokus låg på billig och näringsrik mat som egenodlade grönsaker, säd och rotfrukter. Denna kost kompletterades med kött och fisk som konserverades med salt i trätunnor eftersom det inte fanns några kylskåp på den tiden. Husmanskosten inkluderade också svamp, bär och frukt från de omkringliggande skogarna. Det var med andra ord de fattigare klasserna i dåtidens svenska samhälle, ofta boende i enkla stugor, som utvecklade denna genuint svenska mattradition. Husmanskosten skulle vara mättande eftersom dåtidens svenskar ofta hade långa och fysiskt krävande arbetstimmar.

Klassiska husmansrätter

Med utgångspunkt från kött, potatis, fisk och rotfrukter så har det under årens gång utvecklat klassiska husmansrätter. Många av rätterna kom till av en nödvändighet att få största möjliga näring till lägsta kostnad och med minsta möjliga matsvinn. Den kanske mest kända av dem alla är köttbullar med potatismos och lingonsylt. Andra populära husmansrätter är fiskpinnar, fiskgratäng, korvstroganoff, ärtsoppa och fattiga riddare. På grund av Sveriges stora och varierande geografi utvecklades det varierande regionala mattraditioner beroende på var människorna levde. Fisk kom att spela en stor roll i kosten längs kusterna medan till exempel renkött blev populärt uppe i Lappland. Till skillnad från kryddrika maträtter från Mellanöstern eller Asien så är användningen av kryddor betydligt mer sparsamt inom traditionell svensk husmanskost. Det är antagligen kopplat till det svenska kulturdraget som betonar måttfullhet.

Vegetarisk husmanskost

Idag lagar många svenskar vegetariska och veganska varianter av sina favorithusmansrätter. Det finns numera många olika vegetariska husmansrecept som anpassats till dagens allt mer hälsofokuserade livsstilar som betonar en minskad konsumtion av köttprodukter. Sajter som quorn.se har ett stort urval av vegetariska recept, så det är nu väldigt lätt att laga ens favoriträtter utan kött. Grunden för vegetarisk husmanskost är att förena traditionella recept med kreativt nytänkande och ersätta traditionella kött- och fiskrätter med välsmakande vegetariska alternativ som Quorn Färs, grönsaker, tofu eller Quorn Filéer. Vegetariska Quorn Bullar kan smaka lika gott som traditionella köttbullar och detsamma gäller exempelvis för stroganoff gjort med Quorn. Det är i princip endast fantasin som sätter gränser för att återskapa och utveckla älskade husmansrecept i en nytänkande vegetarisk tappning och det dyker kontinuerligt upp nya kulinariska serveringsförslag.

Husmanskostens utveckling

Uppkomsten av vegetarisk husmanskost är endast en av flera exempel på hur klassiska svenska maträtter har vidareutvecklats över tiden. I många fall så är det utländska influenser som successivt har blivit en del av det svenska köket. Potatis var länge en viktig basvara i Sverige och är idag nära förknippat med svensk husmanskost. Men det var först under 1700-talet som potatisen blev införd till Sverige av den välkände  jordbrukspionjären Jonas Alströmer. Det lär ha varit den svenske kungen Karl XII som införde köttbullar och kåldolmar från det turkiska ottomanska riket. Biff stroganoff lär ha blivit importerat till Sverige från Ryssland. Husmanskosten som vi kan likna med ett variationsrikt smörgåsbord med färgstarka regionala rätter som exempelvis renskav från Norrland och spettekaka från Skåne. Andra lokala specialiteter är saffranspannkaka och isterband. Under senare år har husmanskosten också blivit influerad av internationell snabbmat som pizza, kebab och hamburgare. Matinfluenser går naturligtvis åt båda hållen och svensk husmanskost blir allt mer uppskattat hos matexperter i globala storstäder som Paris, London och New York.

Slutsats

Svensk husmanskost utveckling kom fram av de fattiga klasserna i dåtidens Sverige. Fokus var på billig, näringsrik och välsmakande mat. Det blev regionala varianter baserade på tillgängliga råvaror men den gemensamma nämnaren var att det skulle vara mättande mat. Många utländska influenser blev införda till det svenska köket. Som exempelvis potatis från Sydamerika, köttbullar och kåldolmar från Turkiet och biff stroganoff från Ryssland. Idag är det populärt att laga vegetarisk och vegansk husmanskost. Som vegetarisk fiskgratäng, veganska köttbullar, fiskpinnar, korvstroganoff, ärtsoppa och fattiga riddare, som du lätt kan laga med produkter från Quorn. Vegetarisk husmanskost kombinerar svenska mattraditioner med ett kreativt nytänkande med fokus på en modern syn på kost och hälsa. Utvecklingen på Svensk husmanskost fortsätter. Under senare år har det blivit alltmer uppskattat internationellt och finns idag på menyer på fina restauranger i Paris, London och New York.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.