Karriärcoachen: “Konsten att säga nej”

Att kunna säga nej är bra på många sätt. Vår karriärcoach Nina Jansdotter ger tips och råd om hur man kan bryta ett ohållbart ja-mönster.

Denna höst är speciellt på det viset att vi redan har haft en tuff vår och sommar. Många är stressade och oroliga över sina jobb eller för närstående och vänner som inte har mått bra under denna period. Rekordmånga har blivit av med sina jobb eller är varslade eller permitterade. De som är kvar på sitt jobb har ofta en hög press på sig att leverera mer än tidigare.

Vikten av att ta hand om sig själv

Som jag ser det så är det viktigare än någonsin att ta hand om sig själv och fylla på sina egna energireserver. För att orka, både på jobbet och privat. Då kommer konsten att säga nej väl till pass. Många upplever att det är svårt att säga nej och att sätta gränser, av olika anledningar. Det första jag som coach brukar fråga är vad det är du är rädd ska hända om du säger nej? Den frågan ligger till grund för hur jag och klienten jobbar vidare med den frågeställningen och hittar lösningar.

Vad är det värsta som kan hända när du säger nej?

Kanske är du rädd att göra någon arg, ledsen eller besviken. Eller så är du rädd att du missar något kul och viktigt som alla pratar om länge efteråt. Och då var du den som inte var med. Vanligt just nu märker jag är att många har svårt att säga nej på jobbet, då de är rädda för att de är den nästa på listan som kommer att bli av med jobbet om de inte ställer upp på precis allt.

Börja med självkännedom

Ja, anledningarna kan vara olika och flertalet. Därför är det bra om du tar reda på vad det är som just du är rädd för ska hända om du säger nej ibland. Självklart inte till allt. Om det nu inte är så att du, som en del andra som har svårt för att säga nej, får erfara. Att de till slut går in i väggen och faktiskt får hjälp på traven att säga nej till det mesta. En del behöver ha den lärdomen innan de lär sig. Börja därför med lite självkännedom och blicka inåt.

Ofta märker jag att det som du tänker ska hända när du säger nej, inte brukar hända. Det händer mer i din fantasi än i verkligheten. Är du vanligtvis en person som ställer upp för dina närmsta och på jobbet så brukar de flesta i ens omgivning acceptera att man inte kan och hinner vara för alla, vid alla tillfällen.

Hur bryter man ja-mönstret?

Ett sätt att bryta ja-mönstret hos sig själv är att nästa gång du får någon förfrågan om att göra något så ber du om tid innan du direkt svarar ja. Det kan vara att du ber om att få ringa tillbaka om en liten stund. Alternativt svara nästa vecka, eller hur lång tid det nu kan passa att be om betänketid. Viktigt är att du åtminstone får tid att hämta andan och tänka och känna efter lite vad du själv står, hur det ser ut in din almanacka och så vidare. Samt så klart att du tränar dig i att sätta dig i förarsätet och styr själv i stället för att bara styras av andras färdriktning.

Pröva så ska du se vad som händer. Att själv få mer styr över agendan brukar frigöra mer kraft och energi och det är något som behövs denna höst.

Viktigt är att du åtminstone får tid att hämta andan och tänka och känna efter, innan du säger ja eller nej.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.