Modeexpertens bästa tips för en mer hållbar garderob

Inför det nya året har modeexperten och Klarnas Fashion Director Emilia de Poret tagit fram sina bästa tips på hur du kan ta ett omtag om din garderob och dina shoppingvanor utifrån tre nyckelområden; hur man bygger en mer hållbar garderob, hur man hittar de bästa pre-loved-plaggen och hur man får sina plagg att hålla längre

– Att shoppa ska vara kul och lustfyllt men det är förstås också viktigt att shoppa smart – både för miljön och plånboken. Det behöver inte heller vara krångligt – det finns enkla tips och knep man kan tillämpa för att kunna göra bättre val i vardagen. Det finns även digitala verktyg som man kan ta hjälp av – I Klarna-appen kan man till exempel se vilken klimatpåverkan olika plagg har, säger Emilia de Poret, Fashion Director på Klarna.

Så bygger du en mer hållbar garderob

  1. Inventera och rensa garderoben – börja med att se över vad du har och vad du saknar. Släng ut alla dina kläder på sängen och dela in allt i tre högar; spara, sälj och skänk & återvinn.
  2. Bygg en basgarderob – satsa på tidlösa, ikoniska plagg som aldrig går ur mode och som går att styla på oändligt många sätt. Exempel är den vita skjortan, den svarta kavajen och trenchcoaten.
  3. Satsa på kvalitet före kvantitet – du behöver inte fem kavajer, du behöver en riktigt bra.

Så shoppar du pre-loved

  1. Välj plagg som gör dig glad och som lyfter din basgarderob – låt de unika pre-loved-plaggen komplettera din basgarderob, det kan till exempel vara en skinnjacka eller en kavaj i en knallig färg.
  2. Stirra dig inte blind på märken – leta istället efter plagg i bra material som till exempel ull och siden.
  3. Gå upp en storlek– det kan vara svårt att hitta rätt storlek och passform när man shoppar pre-loved. Mitt tips är att satsa på en storlek större än vad man vanligtvis har för en snygg oversized-siluett. Exempel på plagg att leta efter är den stora herrskjortan eller kavajen.

Inspirerad att handla pre-loved? Emilia har kurerat en egen kollektion med sina pre-loved-favoriter hos Sellpy. Du hittar den r.

Så tar du hand om dina plagg

  1. Tvätta sällan men tvätta rätt –testa att vädra innan du tvättar för att undvika onödig tvätt och följ alltid anvisningarna på tvättlappen.
  2. Förvara dina plagg och accessoarer ordentligt – förvara dina väskor i dustbags och dina mer ömtåliga plagg i hängande tygpåsar. Ett annat tips är att använda cederträkulor i garderoben och i byrålådan för att skydda mot skadedjur.
  3. Lappa, laga och vårda plaggen – ta hand om dina plagg så varar de längre. Införskaffa ett sykit och sy knappar som lossnat, köp en kashmirkam för dina kashmir- och ullplagg och laga dina jeans (eller gå till en skräddare) när de går sönder– jeans är bara snygga när de är lite slitna.

– Till sist, ett viktigt hållbart tips som alla kan tillämpa här och nu: Hitta nya sätt att använda och styla plaggen du redan har. Att använda plaggen du redan äger så länge som möjligt är det absolut smartaste du kan göra, säger Emilia de Poret.

Läs också “Tips på 8 riktigt bra ansiktsmasker som ger mycket glow.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.