Helio GT30
GT30 är Helios kontorshotell mitt på Östermalm.

Framtidens kontor – så kommer vi att jobba efter Corona

De senaste åren har kontorslandskapen ändrats och efterfrågan på kontorshotell exploderat. Vi träffade Eric Spongberg, kommersiell chef på kontorshotellskedjan Helio, för att höra hans syn på hur framtidens kontor kommer att se ut. Hur kommer man att vilja jobba och hur måste kontoren ställa om?

Hur ser ett kontor ut som du verkligen vill gå till? Det var frågan Helios ledning ställde sig 2016 när de satte visionen för Helio. För om arbetet ändå kan utföras från ett café, köksbord eller liknande, så måste ditt kontor innehålla något som gör att du längtar till att helgen ska ta slut för att du ska gå dit.

— Idag har vi vuxit till sex platser runtom i Stockholm, och testar oss hela tiden fram till vad ett kontor ska innehålla. Hittills har vi provat att erbjuda alltifrån cykelverkstad, meditationsklasser, föreläsningar om entreprenörskap, poddstudio och bakfickebar. Men vår nya (än så länge hemliga) öppning 2021 kommer säkert innehålla något helt annat, berättar Eric.

Hur har trenden för kontorshotell sett ut de senaste åren?

— Tillväxttrenden har varit stigande och utbudet har verkligen exploderat. Tidigare var det en produkt: Kontorshotell med ungefär samma standard. Idag finns det många olika typer av lösningar. Allt ifrån billiga rivningskontrakt till mahognymöblerade salonger, riktat mot olika branscher eller demografier. Och i alla möjliga prisklasser.

Våra medlemmar byter oftast från ett traditionellt kontor, där de precis har kommit ur sitt kontrakt och är nyfikna på att sitta mer flexibelt med service.

Hur har ni och era kunder påverkats under 2020?  

— Vi har aldrig tidigare upplevt lika stora förändringar på kort tid, säger Eric. Att samtidigt se till medlemmars och personalens säkerhet, parallellt med att utveckla nya produkter och se våra hus tömmas på besökare och personer har varit omvälvande på alla plan. Vi älskar människor och just nu finns det, tyvärr, inte lika många på plats som vanligt.

För Helios medlemmar har man gått över till digitala aktiviteter istället för fysiska. Startat upp två nya streaming-studios för att kunna köra digitala event och såklart vidtagit många nya säkerhetsåtgärder. Dessutom har efterfrågan på kameror för videomöten och telefonbås verkligen exploderat.

Helio Kungsholmen
Helio’s lokaler på Kungsholmen. Foto: Mattias Hamren.

— Vi har också sett intressanta trender i vår försäljning. Först kom det ett antal uppsägningar under våren, men sedan dess har vi sett ett ökande intresse från större bolag och vi har mer förfrågningar hösten 2020 än 2019, vilket vi har blivit överraskade av.

Varför tror du fler företag väljer kontorshotell?

— Om man ska sammanfatta det: Du kan få ett flexibelt, servat och färdiginrett kontor med massor av intressanta kollegor, på de bästa adresserna i stan till en billigare peng än ett traditionellt kontor. Lång mening, men jag tror att jag fick med allt!

Hur tror du folk kommer jobba efter Corona?

— Att vi har kunnat jobba varifrån som helst har varit en sanning i flera år, men det som har hållit oss tillbaka har varit kulturella barriärer och myter om minskande produktivitet och kontroll. Nu har vi alla, i ett gigantiskt jobba-hemma-experiment, bevisat att det faktiskt fungerar också.

Det betyder inte att köksbordet kommer att konkurrera ut kontoret, men det betyder däremot att kontoret kommer att behöva vara bäst på andra saker än förr. Om det ska vara värt att sätta sig på tunnelbanan eller cykeln och bege sig till kontoret – då måste det finnas en riktigt bra anledning.

Kontoret behöver vara bäst på det köksbordet är absolut sämst på: människor, design, kreativitet, mat och hälsa. Är det bara enskilt arbete så kommer nog köksbordet att vara en riktigt bra plats 1-2 dagar i veckan för de flesta.

Eric Spongberg driver Helios fina kontorshotell i Stockholm.

Läs fler artiklar med Helio på sajten!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.