Reseguide: 8 hotelltips för den perfekta weekendresan i sommar

Sugen på en avkopplande weekend? Vi tipsar om åtta guldkorn på landet där du kan äta gott på kvällen, sova ut länge på morgonen och njuta av svensk natur och olika aktiviteter under dagen.

Wanås Restaurant Hotel
Adress: Hässleholmsvägen, Knislinge
Tack vare sina bördiga jordar och ett rikt kulturarv bjuder Skåne med sin relativt begränsade yta på ett ovanligt högt antal vackra slott och herresäten. Wanås slott har anor från medeltiden och är numera samlingsplats för konst- mat- och vinälskare från hela världen. Intill slottet ligger skulpturparken Wanås Konst och även Wanås Restaurant Hotel med elva personligt inredda rum.

Foto: Wanås

Wirsbo Herrgård
Adress: Herrgårdsvägen 18, Virsbo
Njut av en weekend på vackra Wirsbo Herrgård i hjärtat av Bergslagen, några mil norr om Västerås. Fly stress och måsten för att bara njuta och koppla av. Känna historiens vingslag och njut av magisk mat och modern komfort. Här finns många aktiviteter att välja mellan. Du kan bland annat promenera i herrgårdsparken eller längs sjön, spela boule, bada bastu och bubbelbad eller ta ett dopp i den intilliggande sjön. Det finns även möjligheter att boka en privatlektion i ridning eller spela golf på närbelägna Surahammars golfbana.

Foto: Wirsbo

Niehku Mountain Villa
Adress: Lokvändarvägen 20, Riksgränsen
200 kilometer norr om polcirkeln, byggt på platsen för malmbanans gamla lokstall, ligger Niehku Mountain Villa, som öppnade för ett drygt år sedan. Ett personligt och exklusivt hotell där naturupplevelser och skidåkning kombineras med boende och gastronomi i världsklass. Niehku betyder ”dröm” på nordsamiska, och det är precis så som många svenska och internationella gäster beskriver hotellet. Sammanlagt finns 14 rum, restaurang, vardagsrum och relaxavdelning – och med det gamla lokstallets fornminnesmärkta ruin, som skär igenom den nya byggnaden, påminns man om platsens spännande historia.

Foto: Niehku Mountain Villa 

Läckö Slott
Adress: Läckö Slott, Lidköping
På en udde i Ekens skärgård i Vänern strax utanför Lidköping kan du besöka Magnus De la Gardies Läckö Slott i härlig barockstil. Här kan du vandra omkring i slottsträdgården, gå på konserter och njuta av god mat på prisbelönta restaurangen Hvita Hjorten. Menyn är flexibel och bygger helt på råvaror från slottsträdgårdens odlingar, samt närproducerat och närfångat från lokala fiskare, bönder och jägare. Bo kan man göra på hotell Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset, som är beläget alldeles intill slottet. Alla 15 rum har vacker utsikt över skog, slott eller Vänerskärgården.

Foto: Läckö Slott

Upperud 9:9
Adress: Upperud 9, Åsensbruk
Upperud är en liten ort vid Dalslands kanal i Melleruds kommun. I den hundraåriga silobyggnaden hittar man idag ett hotell och en restaurang utöver det vanliga. På Upperud 9:9 bor du i de gamla silofacken med väggar av liggande plank. Rummen är fint infogade i gamla strukturer och modernt utrustade – och det kan fortfarande finnas ett vetekorn eller två i springorna!

Foto: Upperud 9:9

Dala-Floda Värdshus
Adress: Badvägen 6, Dala-Floda
Dala-Floda Värdshus är ett klassiskt pensionat med hundraårig tradition beläget i Dalarnas Lustgård. Värdshuset ligger vid Flosjöns södra ände och erbjuder 17 charmiga rum. Välj vackra Sjörummet för bröllopsnatten, Poetens rum för inspiration att skriva eller Flodarummet med rosmåleri och tarrsängar för familjen. Restaurangen har tre KRAV-märken och är omnämnd i White Guide. 

Foto: Dala-Floda Värdshus

Talldungen
Adress: Bengtemöllevägen 7, Brösarp
Det är nog lite närmre till himlen från Österlen, som den kända låten går. Mitt i Brösarps backar, nära Verkeåns dalgång, hittar du Talldungen. Långt ifrån stress och störningar, men ändå bara ett stenkast ifrån byn. Talldungen är ett enkelt hotell med arton rum och tillhörande mikrobageri. Här i vackra Brösarp hittar du en av Skånes trevligaste restauranger som erbjuder både rustik mat och en omfattande vinlista. Omgiven av böljande kullar, bokskogar och Havängs vidsträckta strand är detta ett måste om du har vägarna förbi den skånska ostkusten.

Foto: Talldungen

Strandflickornas Havshotell
Adress: Turistgatan 13, Lysekil
När du besöker Strandflickornas Havshotell i Lysekil får du en unik möjlighet att uppleva atmosfären så som den var i början av 1900-talet. Inredningsstilen i den charmiga sekelskiftesvillans många rum präglas av kung Oscar II:s frekventa besök i kurorten för över 100 år sedan. För dig som söker något alldeles extra kan Badpaviljongen och Havsateljén rekommenderas. Här har du egen brygga och glasad vägg som inbjuder på utsikt över Gullmarsfjorden.

Foto: Strandflickornas Havshotell

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.