Nu är det snart jul! Hoppas ni har det bra mitt i allt julstök.
Vi hälsar på hos Maggies Skafferi där det bakas mycket veganska godsaker inför julen. Maggie berättar att hon har gjort lussekatter, mjuk pepparkaka, saffranskladdkaka, sega chokladsnitt, en magisk chokladtårta och så pepparkaksbollar. Vi blev väldigt nyfikna på pepparkaksbollarna och blev bjudna på hennes smarriga recept. Och receptet kommer kommer här!
[recipe servings=”4 personer” time=”3 timmar (inklusive koktid) ” difficulty=”Lätt” description=””]
[recipe-ingredients]
- 1,5 dl cashewnötter
- 1,5 dl skållade och skalade mandlar
- 12 dadlar, urkärnade
-
1/2 tsk vaniljpulver ( kan uteslutas om man vill ha något mindre söta pepparkaksbollar.)
- 1 nypa salt
- 0,5 tsk nejlika, mald
- 1 tsk ingefära
- En tsk kanel
- 1 tsk kardemumma
- 2 msk kokosolja
- 2,5 msk vatten
- 1 dl havregryn
- kokosflingor att rulla bollarna i
[/recipe-ingredients][recipe-directions]
- Hacka nötterna grovt och kör dem i en mixer tills det blir ett mjöl.
- Lägg i dadlarna och resten av ingredienserna förutom havregrynen i mixern.
- Mixa tills det blir en jämn smet. “Putta ned” degen från kanterna med en slickepott om den fastnar där och fortsätt mixa tills det är klart.
- Lägg degen i en bunke eller skål och tillsätt havregrynen. Blanda väl.
- Rulla ca 20 st bollar av degen och rulla dem i kokosflingorna.
- Lägg bollarna på ett fat och ställ in dem en stund i kylen innan du äter dem.
- Förvaras i kylen i en burk med tätslutande lock.
[/recipe-directions][/recipe]
Tips! Det går bra att använda 3 dl cashewnötter och utesluta mandeln om man vill.