Så tar du reda på om personen du dejtar är rätt för dig

I finalen av höstens heta dejtingprogram avslöjar de vilka tjejer som får
killarnas sista rosor och om de fortfarande är tillsammans idag. Har de lyckats
bibehålla gnistan och är de kompatibla även när de återgått till vardagslivet? Matchs dejtingexpert reder ut hur du säkerställer att personen du dejtar är rätt för dig och vilka varningstecken du ska titta efter.

Det är inte bara killarna i dejtingprogrammet som måste lära sig att navigera i den nya
verkligheten när de tar nästa steg i sin relation. Faktum är att väldigt många känner igen sig. När man börjar dejta någon är allt nytt och spännande, men i takt med att relationen fördjupas kan det uppstå frågetecken om man gjort rätt val.

”Kärleken kan göra dig blind”

– Att gå från en spänningsfylld dejtingresa till att hålla relationen vid liv även på hemmaplan är en utmaning för deltagarna. Men många går igenom samma resa även i den ’vanliga’ dejtingvärlden. När du börjar dejta någon är det ofta en spännande tid präglad av nyfikenhet, lekfullhet och spontanitet. Du är hög på signalsubstanser som dopamin och adrenalin, vilket gör att du riskerar att förbise större relationsfrågor som måste tas itu med om relationen ska överleva vardagsrutiner och hålla på sikt, säger Jacqueline Joo, dejtingexpert på Match.

För att lyckas i relationen

Jacqueline Joo poängterar alltså att kärleken kan göra dig blind. Så för att lyckas hålla relationen vid liv krävs det att ni stannar upp och säkerställer att ni delar grundläggande värderingar och har en lika syn på en framtida livsstil.

Matchs dejtingexpert tipsar hur du säkerställer att ni har liknande grundvärderingar och vilka varningstecken du inte bör blunda för:

  • Vill ni leva samma typ av liv? Prata igenom hur ni önskar leva i framtiden. Vill ni bo i samma land? Hur viktigt är det för er med egentid, möjlighet att ha egna fritidsintressen och träffa vänner på eget håll? Hur ser ni på äktenskap och barn?
  • Vad är viktigt för er när det kommer till kärlek och romantik? Hur mycket närhet och bekräftelse har ni behov av? Hur viktigt är sex och att kunna prata om sex utan att känna skam? Hur uttrycker ni kärlek för varandra? Hur ser ni på svartsjuka? Hur kan ni mötas i era eventuella olikheter?
  • Hur bra är ni på att diskutera känsliga saker och kompromissa? Det är viktigt att redan från start. Det sätter standarden för ert kommunikationsmönster. Ju tidigare ni diskuterar känsliga saker desto bättre. Var öppna mot varandra om hur ni ser på ekonomi, politik, kultur, religion med mera. Hur villiga är ni att kompromissa om saker ni tycker olika om och utveckla till det bättre tillsammans?

Varningstecken

  • Är personen genuint nyfiken på dig? När man börjar dejta och lära känna varandra är det naturligt att ställa många frågor. Men ju längre tid ni ses kan det vara ett varningstecken om personen blir allt mindre intresserad av att höra hur du mår, tänker och känner.
  • Har ni mycket konflikter? En konflikt är inte dåligt om den utvecklar eller lär er något om varandra. Men ständiga konflikter tidigt i en relation är ett stort varningstecken. Om man vill fortsätta ihop kan det vara en bra idé att träffa en parterapeut. På så sätt kan man lära sig av konflikterna och att kommunicera bättre.
  • Finns det saker som ni är tydliga med att ni vill förändra hos varandra? Att förändras i en relation för att ni växer som personer är helt naturligt. Däremot är det inte hållbart om någon av er har en mental spärr där ni tänker ”Det kommer aldrig funka om hen inte förändrar detta”. Då är det oerhört viktigt att prata om saken och förstå att den andra personen kanske varken vill eller har förmågan att ändra sig.

Vill du läsa mer? Klicka här. Följ oss på vår Instagram @modernalivet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.