Hon hjälper kvinnor med fertilitetsproblem

Jihua Liu driver Chinese Medical Center i Stockholm, där de bland annat är specialiserade på infertilitet. Deras metod går ut på att skapa balans i kroppen. Här förklarar hon hur de arbetar samt ger bra tips på vad du som vill bli gravid själv kan göra för att underlätta processen.

Många som har dålig äggkvalité och får upprepande missfall har underliggande obalanser. Vissa är medveten om det och andra inte, inleder Jihua. Obalans definierar hon som ”när kroppen inte mår riktigt bra”, vilket i grunden kan handla om både fysiska och psykiska orsaker. Obalansen kan visa sig i många skepnader som till exempel att man känner sig frusen om fötterna och händerna, trött och har sömnproblem. Ibland med vallningar och svettningar också. En del har återkommande urinvägs- eller svampinfektioner samt starka mensvärk. Vanligt är också, jobbig PMS, ångest och depression. Ett annat problem som ofta uppkommer men som folk inte alls kopplar till infertilitet är problem med magen, tipsar hon.

– Många av våra patienter som går runt med dessa problem blir aldrig riktigt hjälpta av den vanliga sjukvården. De känner sig sällan pigga och glada. Kinesisk medicin hjälper kvinnorna med att bli av med dessa besvär så att man kan känna sig glad, pigg och lugn. Att bära ett barn sätter mycket press på kroppen. Kroppen orkar inte med det när den mår dåligt. När den inte orkar så prioriterar den bort fertiliteten, menar Jihua

Vad skiljer det ni gör och vanlig vård på sjukhuset?

– Lösningen på fertilitetsproblem är i den vanliga vården nästan alltid IVF- behandling, där kvinnorna får enormt starka fertilitetshormoner. Det är i princip att via hormonerna tvinga kroppen att prestera när den egentligen inte orkar med det.

Det Jihua och hennes kollegor istället gör, är att lösa grundproblemet till infertilitet och det är kvinnans hälsa eller mannens hälsa.

– Man måste förbättra hälsan hos individen helt enkelt och det är just det som en kinesisk läkare är bra på. Det är just att förbättra hälsan och stärka kroppen som är grunden i den kinesiska medicinen.

De använder sig därför av olika personligt anpassade behandlingar för att förbättra hälsan på just den individen i frågan. Därför är resultaten väldigt lovande, de flesta som genomgår deras behandling blir gravida förr eller senare. Chansen till lyckad IVF ökar enormt mycket mera efter behandlingen, dessutom många blir gravida utan att behöva göra flera IVF-behandlingar enligt Jihuas erfarenhet.

– Med vår undersökning kan man förutse ifall kvinnan klarar av att få en lyckad IVF eller inte. Kvinnor med upprepande misslyckade IVF:er har alltid obalanser i kroppen. Men tyvärr känner de ofta att den enda vägen till barn är IVF och därför fortsätter de att försöka igen och igen och resultatet blir bara sämre och sämre. Vi har haft en patient som har gjort tio misslyckade IVF-försök innan hon började hos oss. Idag har hon två barn och båda kom på helt naturlig väg, förklarar Jihua Liu.

Hur kommer det sig att många i karriären har svårt att bli gravida?

– De är så fokuserade på sitt arbete så att de inte märker av att hälsan blir lidande. De lyssnar inte på varningssignaler som hjärtklappning, mensrubbning, humörssägningar, magproblem, huvudvärk med mera. Om dessa problem dessutom har blivit kroniska så påverkar det ofta fertiliteten negativt och då behöver vi tillsammans rätta till dessa obalanser.

Jihua Lius tips för att öka fertiliteten

  • Jobba med humöret. Försök sysselsätta dig med aktiviteter som är roliga för då fylls din kropp med positiva hormoner. Du får då mindre tid att tänka på saker som gör dig ledsen, som att du inte är gravid än. Det är även positivt om du och din partner gör det tillsamman så att ni fyller er vardag med trevliga stunder.
  • Håll dina fötter varma. Fötterna ligger längst ner i kroppen, när de är kalla så säger det att din förbränning och cirkulation inte räcker till. När det knappt räcker till för dig så räcker det inte för att bära en bebis. Varma strumpor och långkalsonger kan vara bra när det är kallt ute så hjälper du din kropp med cirkulationen.
  • Magen måste fungera. Avföringen ska vara lagom hård och inte mer än en till två gånger per dag. Är du för lös i magen tas inte näringen upp ordentligt, det säger att magens- och njurarnasmeridian är svag och det kan göra fertiliteten svagare i längden. Om du är för hård i magen så ökar stressnivån i kroppen, det påverkar din humör negativt, humöret hänger ihop med levernsmeridian och kan i sin tur skapa blockeringar för ägglossning. Reglera detta själv via kosten. Är du lös, ät mindre fiberrik mat som havregryn och råa grönsaker. Om du är hård i magen, ät mer fiber och frö.
  • Drick varmt vatten. Många magproblem kommer just från att man hela tiden kyler ner magen med kall mat och dryck. Magen behöver värme för att bryta ner maten och må bra. När den utsätts för kyla ofta så får blir det ofta problem som IBS. Det i sin tur riskerar att påverka fertiliteten negativt.
  • Träning tränar mindre intensivt men ofta. Det är bättre för att stärka upp kroppen och öka cirkulationen. Kinesisk medicin säger att om du vill träna för att bygga inre krafter så ska du endast små svettas, stor svettas du så har du börja förbruka dina inre krafter. Inre krafter är det som bär en bebis inte yttre muskler. Du kan träna precis vad du vill men cardio är det som fungerar bäst.

 

Om du vill veta mer om hur kinesisk medicin och fertilitet fungerar, ta en titt på site www.infertilityaid.com eller instagram @infertilityaid

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.