Jobba hemifrån – var som helst som digital nomad

Artikeln innehåller annonslänkar

Är du redo att kasta in handduken, att hoppa ur hamsterhjulet och att tagga ner rejält? Under många årtionden har målet för majoriteten att få det lite bättre än den tidigare generationen. Att bo lite bättre och större, att kunna åka på lite fler resor och att ha lite mer inkomster har varit det som varit målet. Nu verkar den här strävan ha gått lite för långt och det finns en ökande grupp som söker sig till motsatsen.

Genom att minska kraftigt på utgifterna kan man också minska på inkomsterna. Boendet är bland vår största utgift. Genom att minska storlek på boende och kanske till och med skaffa ett rullande hem kan man få en helt ny livsstil.

Vanlife har blivit ett begrepp som allt fler tagit fasta på och gör sitt bästa för att förverkliga. De flesta av oss vill dock behålla vissa bekvämligheter men också en bra uppkoppling så man kan klara ett jobb på distans och även ta del av nyheter och nöjen. En del nöjen kan ju till och med ge en viss inkomst om man är påläst. Testa att att betta utan svensk licens om du vill hitta ett brett utbud!

Omställningen, hur man börjar

Många som har en önskan att minska konsumtionen och öka självhushållning vill inte gå så långt som att leva i en bil eller bli digital nomad. Men om man är redo att ta livet till det extrema gäller det att börja ta stegen som leder dit. Det räcker inte med att rensa lite i garderoben, det gäller att rensa ordentligt, både bland saker och sina egna värderingar.

Driva eget eller hitta en förstående arbetsgivare

Det gäller också att hitta ett levebröd som man kan sköta var man än befinner sig. Om det är som egen företagare eller om man hittar ett jobb som man trivs med och där arbetsgivaren accepterar att man inte dyker upp på kontoret är upp till var och en. Det finns gott om yrken som man kan sköta på distans, men det är en annan artikel.

Boendet; litet och personligt

För att minimera sina utgifter och därmed även kunna minska kraven på inkomster måste man inte bli så extrem som att bli en vanlifare. Att hyra in sig eller att köpa ett attefallshus kan vara ett bra sätt minska både fasta kostnader och att minska möjligheterna till att lägga onödiga pengar på hemmets inredning. Att uppgradera sommarstugan lite och att bosätta sig i den och hyra ut eller sälja hemmet i stan är exempel på hur man kan börja vrida ner utgifterna.

Livet på hjul har sina problem

För den som bestämmer sig för den mest extrema livsstilen som nomad i en husbil eller ombyggd van finns det en del saker som kan ställa till det. De flesta problemen är inte de som man först tänker sig.

  • Hemadress. När man bor på varierande ställen kan det vara svårt att hitta ett ställe att vara folkbokförd på. Det kan gå att skriva sig i en kyrka eller om man har en snäll vän eller familjemedlem som man kan skriva sig hos.
  • Posten. Bor man ett par veckor på ett och samma ställe kan det värt att begära eftersändning av posten. Det tillkommer en kostnad men det kan det vara värt. En annan lösning är att skaffa en digital brevlåda så att åtminstone all myndighetspost kommer den vägen.
  • Tvätta. Allmänna tvättstugor är det ont om i Sverige vilket gör att tvätta sina kläder kan bli ett problem. Det går ofta att ta in på campingar och i större hamnar finns det ofta möjlighet att tvätta mot en kostnad. Kläder som är lättvättade är ett nödvändigt alternativ så att man kan tvätta upp lite för hand emellan.

Livet med minimalt med utgifter är inte ett lätt liv i alla aspekter, men det är en lisa för själen i många andra aspekter och kan ge mer fritid och föra en närmare naturen och kanske också sig själv.

 

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.