Topp 5 fåtöljvarianter till ditt hem

Artikeln innehåller annonslänk

Fåtöljen är en av de möbler som har genomgått flest förändringar. Och det är det som har gjort fåtöljen så framgångsrik genom åren. Den började användas på 1600- och 1700-talet som en stilig stol och är nu en självklar möbel i de flestas vardagsrum. Idag ser vi fåtöljer i olika former och stilar. Egentligen kan stolen delas in i fem olika kategorier. I denna artikel kommer vi att guida dig till de vanligaste typerna av fåtöljer på marknaden idag!

Vilfåtöljer

Naturligtvis känner vi till vilfåtöljerna, särskilt de för äldre människor eller trötta kroppar. Det beror på att denna stol ofta har justerbara funktioner, till exempel en justerbar rygg och ett justerbart fotstöd. Men de som tror att en vilstol bara är till för äldre människor har fel! Fåtöljen kommer i många färger och former och en favorit hos många.

Öronstol

En öronstol känns igen på de framåtlutande kanterna på ryggstödets ovansida, och det är också därifrån som namnet kommer. Dessa upphöjda kanter liknar öron och är också i öronhöjd. Öronstolsmodellen har varit en del av inredningen i många år och passar perfekt in i en lantlig stil exempelvis.

Klubbstol

En klubbstol är ursprungligen en cognacfärgad läderfåtölj som passar till en klassisk inredningsstill. Den här typen av stol har ofta en något lägre sits och rygg- och armstödet ligger i nivå med varandra.

Svängbar fåtölj

En roterande stol är en fåtölj som ofta placeras i mitten av ett rum som ett verkligt blickfång. Som namnet antyder kan den här stolen roteras. Om du har en mysig pratstund kommer stolen att vara i en annan position än om du till exempel vill titta på tv. En vridbar stol har en vridbar fot i stället för separata ben. Svängbara fåtöljer var vanlig på 70-talet, men numera är den ett måste i ett modernt hem.

Trendig fåtölj

Den trendiga fåtöljen är den stolen som du gärna byter ut efter säsongens trend. Den här fåtöljen är inte den mest bekväma, men den sticker verkligen ut!

Övriga tips vid köp av fåtölj

  • Hur kombinerar man en fåtölj på rätt sätt i inredningen? För att få fåtöljen att se smakfull ut i inredningen är det viktigt att ta hänsyn till de rådande färgerna och inredningsdetaljerna i rummet.
  • Vilken fåtölj är mest bekväm – stor eller liten? Det är mycket individuellt. Du bör först tänka på ytan av det rum där du planerar att bygga den, samt dörrens mått. Möblerna bör inte begränsa rörligheten i rummet och vara proportionerliga i förhållande till andra inredningsdetaljer.
  • I vilka rum kan fåtöljer användas? Det är en mångsidig möbel som kan anpassas till rum av olika storlek och ändamål. De används vanligtvis i vardagsrummet, men passar också utmärkt i sovrummet, barnrummet eller arbetsrummet. Beroende på var den här möbeln planeras att ställas kan inte bara dess utseende utan även dess funktioner skilja sig åt.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.