Kostexperten: Boosta vårformen och investera i din hälsa!

Vår kost- och häsloexpert Sandra Björklund från Green Galaxy tipsar om kosten som gör att du kommer i form

Brukar tankarna så här års börja snurra kring hur du ska komma i form till sommaren? Glöm alla omoderna snabbdieter! Tips är att istället fokusera på mer hållbara kostprioriteringar.

De inte bara ökar vårt inre välmående. På köpet boostar de vårformen och ger oss den där välbehövliga energin som krävs för att masa oss till träningspasset till veckan.

Protein som prio!
Hjälp formen på traven med protein. Visste du att protein har egenskaper som att skydda våra nyförvärvade muskler från nedbrytning, öka vår förbränning och skapa långvarig mättnad. Det i sin tur hjälper oss att hålla det där envisa sötsuget i schack. Idag ligger vårt dagsintag på runt hälften av det rekommenderade 30E%* per dag och många gånger kommer det protein vi får i oss från tveksamma källor.

När du ska boosta vårformen är ett tips att satsa på kvalitativa källor som fisk, fågel, magert kött (ej rött och gärna vilt), ägg, quorn, linser, bönor och ärtor. Glöm ej de proteinrika mellanmålen förmiddag och eftermiddag!

Testa dig fram med keso, kesella eller kvarg toppat med banan, kokos, bär och kanel, eller varför inte fröknäcke med lax och ägg? Ägg är inte bara proppfullt med protein och Vitamin D, de innehåller dessutom bra fetter.

Finemang med fett!
På tal om fett, hur skiljer man på bra och dåliga fetter egentligen? Rädslan inför att få i sig för högt energiintag kan lätt resultera i en alltför fettfattig kost med resultatet att intaget av socker och snabba kolhydrater istället ökar. Detta kan få konsekvenser på såväl den yttre som inre formen.

Prioritera istället fett som har en gynnsam effekt på form och förbränning! De mest fördelaktiga är de enkelomättade fetterna vi hittar i olivolja, oliver, rapsolja, nötter och avokado.

Feta fiskar som lax och makrill likväl som vegetabiliska källor som chiafrön, linfrön och valnötter inkluderar vi flera gånger i veckan för att öka vårt Omega 3 intag och kunna påverka just förbränningen och sänka inflammation.

Kolhydrater – kroppens favoritbränsle
Näringsämnet är i dagsläget mer omdiskuterat än någonsin i och med att det har övertagit fettets roll som huvudorsaken till övervikt. Tråkigt nog har detta även resulterat i en orimlig fruktan för alla former av kolhydrater. Faktum är att såväl vår hjärna som våra muskler njuter av kolhydrater som sitt favoritbränsle. Här gäller det dock att tänka smart.

Välj oraffinerade långsamma kolhydrater för att säkerställa kroppens energidepå. Kraft att orka med både jobb, träning och fritid, klingar väl härligt?

Och du, på köpet får du sänkt blodsockersvar, ökat fokus och längre mättnad. Inte nog med det, många gånger är denna typ av kolhydrater också bra källor till proteiner och fibrer.

För att nå den där perfekta vårformen är en bra riktlinje att max 30% av tallriken består av långsamma kolhydrater. Exempel är alla former av baljväxter, linser, bönor, ärtor, råris, sötpotatis och quinoa.

Spontanitet är tråkigt nog ingen framgångsfaktor här…
Nyckeln till framgång med vårformen stavas planering. För hur härligt det än är med spontanitet och att unna sig ”det man är sugen på i stunden” tenderar det att resultera i osmartare val, åtminstone för dig som vill komma i form. Tips är att planera och handla i förväg. Se till att kyl, skafferi och frys (även på jobbet!) är fyllda med smarta val.

Vid handling på väg hem från träning eller jobb är mitt tips att göra det med ett rejält, proteinrikt mellanmål i magen.

Annars är risken överhängande att ett lågt blodsocker gör att du lämnar butiken med snabbmakaroner, energidryck och en Pollypåse. Ett sätt att minimera denna risk är att även planera din matdag bättre. Låt tre huvudmål och minimum två mellanmål bli din målsättning. Suget efter onyttigheterna kommer minska markant och träningspasset blir en lek. 

IMG_9575-770x1171
Sandra Björklund är licenserad kostrådgivare samt hälsoinspiratör på Green Galaxy.

Ange ModernaLivet vid förfrågan så får du en personlig kostcoachning med 25% rabatt.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.