Health by Jasmin: få en höst i balans med ayurveda

Hur vi kan använda ayurveda, ett av världens äldsta hälsosystem för att stärka och läka oss själva

Ayurveda kommer från Indien och är ett av världens äldsta hälsosystem. Det ger oss kunskap och verktyg för att stärka och läka oss själva, både fysiskt och mentalt. Den 5000 år gamla läran bygger på principen att vårt naturliga tillstånd är en hälsosam balans mellan kropp och själ.

Målet i ayurveda är alltså att optimera vår hälsa. Det gör vi främst genom att lära oss om och förstå de tre personlighetstyperna som kallas Vata, Pitta & Kapha. Men också genom yoga, meditation och kost. Vår nya hälsorådgivare Jasmin Hedlund på Health by Jasmin berättar om hur vi kan må bättre med ayurveda.

Varje människa har en unik kombination av vata, pitta och kapha. Det betyder att vi har alla doshor i oss men olika mycket. Vanligast är att man som människa domineras av en eller två av dessa doshor.

De tre elementen och personlighetstyperna inom ayurveda

Enligt det ayurvediska systemet är allting sammansatt av fem element; rymd, luft, eld, vatten och jord. Elementen skapar i sin tur ayurvedans tre doshor vata, pitta och kapha, som också kan översättas till kropps – och personlighetstyper.

Vata är sammansatt av rymd och luft, pitta av eld och lite vatten och kapha består jord och vatten.

Lär dig mer om din personlighetstyp med ayurveda

Vilken dosha är du?

Varje människa har en unik kombination av vata, pitta och kapha. Det betyder att vi har alla doshor i oss men olika mycket. Vanligast är att man som människa domineras av en eller två av dessa doshor.

  • Vata är livlig, entusiastisk, kall, torr, lätt, flexibel, snabb, subtil, rörlig, ombytlig och kreativ. Det är så luftelementet uttrycker sig.
  • Pitta är dynamisk, lätt, het, varm, ambitiös, logisk, intensiv och viljestark. Det är så eldelementet uttrycker sig.
  • Kapha är stabil, lugn, tung, kall, långsam, statisk, tålmodig, undfallande, eftertänksam och tillmötesgående. Det är så vattenelementet uttrycker sig.

 

Är du eldig och dynamisk, lätt och flexibel eller lugn och tillmötesgående?

Årstidernas betydelse inom ayurveda

Även årstiderna kopplas samman med våra tre doshor. Höst och vinter representeras av luftelementet, vata dosha. Vår representeras av jord och vattenelement, kapha dosha och sommar representeras av eld och vattenelement, pitta dosha.

Principerna för att skapa balans är olika beroende på vilken dosha det är fråga om men det finns också allmänna råd som balanserar alla doshor.

Balansera din personlighetstyp med ayurveda

Såhär möter du hösten på bästa sätt

Hösten har lätt och torr luft och mycket kyla vind och mörker. Följ de här rutinerna för att hitta balans.

Vata, Pitta och Kapha

  • Vakna senast 6.00 / 7.00 och sov senast 22.00 för att få energi och skapa livskraft i vardagen.

  • Försök äta en liten men varm frukost. Ät ditt största mål för dagen till lunch, gärna varm lagad mat för att optimera matsmältning och ämnesomsättning. Middagen ska också vara liten men varm. Mellanmål går utmärkt om du känner dig hungrig.

  • Yoga. I ayurveda är yoga den bästa fysiska och mentala träning vi kan få. Kom ihåg att lite varje dag är bättre än mycket någon gång ibland.

  • Meditation. Återhämta, pausa och andas. Kom ihåg att lite varje dag är bättre än mycket någon gång ibland.

Pitta gröt med amarant, kardemumma, kokosnöt och russin. Foto: Jasmin Hedlund

Vata & Kapha

De olika doshorna kan också bli hjälpta av mer anpassade råd. Eftersom vata och kapha är kalla har de tendens till trög matsmältning och tarmuttömning i vanliga fall, men än mer under höst och vinter:

  • Drick varmt, kokt, vatten dagligen, gärna flera gånger om dagen för att behålla och upprätthålla värmen.

  • För extra energi, bättre och mer regelbunden matsmältning och tarmuttömning; Tag 1 glas morotsjuice + 1 tsk ghee + 1 tsk honung. Svälj ned med morotsjuice på morgon och på tom mage. Vänta 10 min innan frukost.

Pitta

  • För att behålla energin långsiktigt och för dess skyddande egenskaper av hud och inre organ; Tag 1 glas granatäppeljuice (ren granatäppeljuice) varje eftermiddag. Dricks på tom mage.

Ät med själen. Har du valt att äta något, välj då också att njuta av det. 

Ät med själen. Har du valt att äta något, välj då också att njuta av det. En grundläggande tankegång inom ayurveda, och andra holistiska synsätt, är att livet är en sammanhängande helhet. Ingenting är isolerat från resten av helheten. Allt har en funktion och en mening. Så är det även med maten.

Health by Jasmin
Jasmin Hedlund driver Health by Jasmin i Stockholm. Hon är student och lärare i ayurveda och ashtanga yoga.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.