Vilka masker tar du på dig för att känna dig starkare och tryggare?

“Jaha, och du har rakat av dig ögonbrynen?” Oscar, 9 år, hänger i hallen och väntar på min förstfödde. De ska ut och jaga Pokémons och vi kallpratar lite medan det säkerhetskissas och knyts skor.

“Eh. Njae. Jag är bara osminkad idag”, förklarar jag lite spakt, och får två tankar samtidigt; Först: Gud, vilken rolig observation! Och vad kul att han inte ens verkade tycka att det var särskilt anmärkningsvärt att raka ögonbrynen. Sedan tänker tonåringen i mig också: Precis! Jag HAR inga ögonbryn! Jag MÅSTE sminka mig!

I min familj har kvinnorna alltid gjort just det, piffat till sig lite på morgonen, sminkat fram och tonat bort. Osminkad är lika med oklädd, i min släkt. Så är jag uppfostrad. “Möt din omvärld med ditt bästa jag. Ser du pigg och trevlig ut bemöts du också så av andra.” Men jag upplever att det här med att sminka sig på morgonen också handlar om mer. Att man tar på sig sin mask för dagen. Den är både ett skydd och en identitet. “Masken” gör mig lite mer redo att möta omvärlden, jämfört med om jag möter den osminkad.

Så är jag uppfostrad. Möt din omvärld med ditt bästa jag. Ser du pigg och trevlig ut bemöts du också så av andra.

Härförleden hade jag besök av en gammal god vän som hastigt och lustigt, och som ett resultat av pandemin, blivit tvungen att bryta upp från ett långt liv utomlands. Inom loppet av bara några veckor skulle den stora vackra villan tömmas, alla ägodelarna säljas, och sedan gällde det att ta barnen i varsin hand och lämna landet.

Min väninna beskrev hur hon liksom fått ny kraft av krisen. Hur hon blivit enormt handlingskraftig och pragmatisk. Och hon vittnade om hur ansiktsmasken, som både hon och de som kom förbi för att köpa matsalsmöbel, sängbord och kylskåp behövde bära på grund av Covid-19, givit henne oanade superkrafter. Bakom den blev hon en stenhård förhandlare och en skoningslös beslutsfattare. Med masken på prutade hon inte en tum. Hon gillar den där nya sidan av sig själv. Bossig, liksom. Stark.

Med masken på prutade hon inte en tum. Hon gillar den där nya sidan av sig själv. Bossig, liksom. Stark.

Jag tänker på röster jag hört om att bära hijab. Att det såklart finns en stark religiös koppling och symbolik, men att det absolut inte behöver kännas som ett tvång. Att det för många finns en frihet i det. Och ett skydd. Och jag funderar på om det finns något släktskap mellan de här känslorna av frihet, styrka, trygghet. Bakom masken, bakom slöjan, bakom spacklet.

“Bakom mina solglasögon kan jag va mig själv”, sjunger Docent död i en känd 80-talshit.

Vill du vara dig själv på jobbet? Eller försöker du att vara en bättre version av dig själv, eller bara någon annan? Vilka masker tar du på dig för att känna dig starkare och tryggare? Vilka trick använder du för att möta din omvärld – och bemötas av den – så som du önskar? Är det en kavaj eller ett par coola sneakers? En mössa eller kanske ett läppstift? Något helt annat?

Vilka trick använder du för att möta din omvärld – och bemötas av den – så som du önskar? Är det en kavaj eller ett par coola sneakers? En mössa eller kanske ett läppstift? Något helt annat?

“Jag ska bara vara mig själv” sjunger Laleh. Starkt, men sårbart. Det är inne nu att komma ut, som sig själv. I synnerhet ska man som chef visa sig sårbar, för att anses vara en god ledare. Och gör man det krävs en massa mod. Ibland landar man mjukt, ibland hårt. För det räcker ju tyvärr inte alltid bara med “en själv”. Det kan också hända att när man lägger bort masken och bara är sig själv, ja då är man ändå inte alltid den de önskar.

Då står man där med rakade ögonbryn. Och då är det en jäkla tur att man har ett gäng ungar omkring sig också, som tycker att det är precis som det ska vara, och som egentligen skiter i vilket.

Sofia Wingren
Sofia Wingren​ är bland annat Senior Advisor på matchningsplattformen ​Exparang,​ poddar i Rat Race – Din guide i ekorrhjulet och föredrar pensel och ögonskugga när hon målar på sig ögonbrynen om morgnarna.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.