Arbeta holistiskt för att minska din stress

Visste du att en stor del av alla sjukskrivningar i dagsläget är stressrelaterade? Något som vi mest troligt skulle kunna minska och förebygga med hjälp av att lära oss mer om vår holistiska hälsa. Att arbeta holistiskt innebär att se till sin helhetshälsa, allt ifrån vår psykiska hälsa till vår fysiska hälsa. Men att arbeta holistiskt innebär också att arbeta förebyggande och hitta grundorsaken i problem innan det blir skadliga för oss.

Som holistisk coach ser jag dagligen människor som brottas med att få livspusslet att gå ihop. Ofta slutar det med att kroppen tillslut trycker på paus ofrivillig, och det är först då många hjälp. Men om vi istället lärde oss att trycka på paus innan kroppen gör sina tydliga signaler på att stressen är för stor skulle mest troligt fler leva ett liv med mindre stress och färre stressrelaterade sjukskrivningar. Den stora pressen från samhället och de orimligt höga kraven kan försvåra och få oss att hamna i ett stressigt ekorrhjul utan att vi ens är medvetna om det. Det är därför viktigt att pausa i tid och se över din helhetshälsa för att undvika att hamna där.

En bra start för att minska din stress

Det första steget för att identifiera din stress är att bli medveten och att börja lyssna på kroppen. I dagens samhälle är vi vana att lyssna mer på vår omgivning och allt brus omkring oss än inåt på oss själva. Att våga stanna och känna in vad kroppen säger till oss och vad som känns rätt och fel. Stanna upp och se till dig själv och besvara frågorna; “När mår jag som bäst? När känner jag mig återhämtad? När känner jag mig stressad?” Dessa tre frågorna är en bra start för dig som vill lära dig att stanna upp och skapa en medvetenhet kring hur du mår i dagsläget och hur du kan minska din stress.

Steg två är att skapa en förändring med hjälp av att hitta ditt varför. För att skapa en långsiktig förändring i livet är ditt “varför” en viktig del. Om du inte vet varför du vill göra din förändring är det ofta svårt att upprätthålla den förändring du vill åt. Försök därför att specificera och få det så tydligt som möjligt till varför du vill göra dessa förändringar i livet.

Det tredje steget är därefter att tillämpa dina förändringar. Testa dig fram hur det fungerar bäst för dig, för att hitta dina nycklar till att minska på stressen. Återkoppla till ditt varför dem dagarna som det känns svårt. Tänk också på att lägga dina nya vanor och beteenden på en lagom och rimlig nivå. Så du blir inspirerad av dem mer än att känna ytterligare en stress och press. Den allra mest effektiva delen är att våga ta hjälp i god tid. Vänta inte med att ta hjälp till kroppen trycker på paus åt dig, utan ta tag i det i god tid. Om du vill lära dig mer om holistisk hälsa, boka coaching eller få tips och hjälp i vardagen kan du skriva upp dig på Coach by Lina’s nyhetsbrev här.

Skribent: Lina Eriksson

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.